NIEUW CONVENANT MET POLITIE & GEMEENTE

Horeca Boxtel mag niet later sluiten. Nóg niet...

HENK VAN WEERT

De afgelopen maanden zijn nog onvoldoende stappen gezet door de horecaondernemers in het centrum van Boxtel om de sluitingstijd van hun bedrijven weer op te schuiven van twee naar drie uur 's nachts. Maar er is goede hoop dat er binnen afzienbare tijd een convenant met gemeente en politie gesloten wordt, zodat met carnaval het publiek wél een uurtje langer in de kroeg mag blijven.

Nadat afgelopen zomer op de Markt een vechtpartij danig uit de hand liep, draaide toenmalig burgemeester Mark Buijs de sluitingstijd van de horeca met een uur terug. Eind november meldde Richard Strik, de inmiddels teruggetreden voorzitter van de plaatselijke afdeling van Koninklijke Horeca Nederland, in deze krant al dat er nog geen zicht was op het terugdraaien van de maatregel. Simpelweg omdat de kroegbazen te weinig actie hadden ondernomen om risico's van overlast en geweld in te perken.

Ook nadien blijkt er weinig actie te zijn ondernomen. Dat kwam gisterochtend tot uiting in een overleg tussen de horeca en waarnemend burgemeester Fons Naterop. Na afloop van dat gesprek gaf Naterop aan 'wat teleurgesteld' te zijn in de kasteleins: ,,Het vertrouwen van gemeente en politie is even weggeweest, maar dat wil ik graag herstellen. Maar daarvoor is de afgelopen maanden te weinig garen op de klos gekomen." De burgemeester is dan ook niet van zins om de wens van een aantal horecaondernemers in te willigen en het sluitingstijdstip weer van twee naar drie uur te zetten. Nóg niet.

Toch heeft Naterop goede hoop dat hij binnenkort wel tegemoet kan komen aan het verzoek om de etablissementen langer open te houden. Het gesprek dat gisterochtend plaatsvond heeft volgens hem 'een paar mooie afspraken' opgeleverd. Dat erkent ook Claire Wijnstok, uitbater van café Le Temps Perdu, namens de lokale centrumhoreca: ,,Het oude convenant dat wij met politie en gemeente sloten, is tien jaar oud en dient herzien te worden. Komende week denken we daartoe al de eerste stappen te zetten."

Er is nu een werkgroep gevormd waarbij de ondernemers hulp hebben ingeroepen. ,,Want het is onnodig dat we het wiel opnieuw uitvinden. Ook andere gemeenten hebben ervaring met problemen in het uitgaanspubliek en die kunnen we prima gebruiken om de afspraken te vernieuwen", aldus Naterop. ,,We willen de horeca graag faciliteren om een boterham te verdienen, maar het moet ook duidelijk zijn dat de politie niet voor elk wissewasje opgetrommeld kan worden." De burgemeester benadrukt dat horecamensen niet alleen verantwoordelijk zijn voor wat er ín hun bedrijf gebeurt, maar ook voor hetgeen hun klanten op straat uitspoken.