foto: annemieke van der togt
foto: annemieke van der togt Foto: Annemieke van der Togt

PRESES HET GROENE WOUD KIJKT VOORUIT

'Nationaal Park Van Gogh wordt van ons allemaal'

Voorzitter Yvo Kortmann van Nationaal Landschap Het Groene Woud ziet 'zijn' organisatie volgend jaar veranderen in Van Gogh Nationaal Park. Dit wordt de overkoepelende benaming voor de diverse landschappen tussen de steden 's-Hertogenbosch, Eindhoven, Tilburg en Waalwijk met onder meer natuurgebieden als de Kampina en De Mortelen.

Volgens Kortmann was begin 2018 een spannende tijd voor het nieuw te vormen nationale landschap: partners kregen andere prioriteiten. ,,Het leidde tot een lagere betrokkenheid en minder investeringen. Daardoor verliepen projecten als ECCO (Energy Community Cooperations: een Europees subsidietraject voor duurzaamheidsinitiatieven - red.) en Mozaïek Dommelvallei (een provinciaal beleidsplan voor gebiedsontwikkeling tussen Eindhoven en 's-Hertogenbosch - red.) trager dan we wilden. Ook de oprichting van het Van Gogh Nationaal Park ging moeizamer dan verwacht."

Het werk ging door volgens de preses en de banden met provincie, gemeenten en bedrijven werden aangehaald. Dat had

Gemonde

Dorpsquiz Gemonde

Puzzelaars uit Gemonde kunnen vrijdag 18 januari aan de slag tijdens de dorpsquiz. De winnaar wordt zaterdag 26 januari bekendgemaakt tijdens een feestavond in zaal Kloosterzicht aan de Sint-Lambertusweg. Inschrijven kan via de website www.gemondsequiz.nl.


effect, aldus Kortmann. Volgens hem hebben alle partijen oog voor ontwikkelingen in landschap en natuur. Onder hen provincie, maar ook de gemeenten en het bedrijfsleven: ,,Denk aan innovaties in ruimtelijke ontwikkeling, landbouw, klimaat, energie, duurzaamheid en ecologie. Of aan een circulaire economie en de binding van stad en land. Hun steun wordt gevolgd door steeds meer bedrijven die zich graag bij Van Gogh Nationaal Park willen aansluiten. Zo creëren we onze toekomst samen en zorgen we ervoor dat het park straks van ons allemaal is."

VAART

Voor 2019 belooft Kortmann dat er nog meer vaart wordt gezet achter projecten als Mozaïek Dommelvallei (ook de plannen voor Boxtel Binnen de Bruggen en de Kasterense Watermolen zijn hierbij aangesloten) en ECCO (Boxtel wil dit jaar een zonneweide waar ruimte is voor 100.000 panelen realiseren, onder meer met subsidie uit deze pot).

In het gebied van het nog op te richten Van Gogh Nationaal Park wordt in 2020 de Landschapstriënnale, een soort Floriade voor architecten, georganiseerd. Hoe de programmering daarvan uit komt te zien, wordt op een later tijdstip bekend gemaakt.

FOTO ONDER: Het Van Gogh Nationaal Park moet vanaf 2020 het geheel van natuurgebieden vertegenwoordigen tussen de steden 's-Hertogenbosch, Eindhoven, Tilburg en Waalwijk. Provincie Noord-Brabant is tevens bezig om al deze natuurgebieden, zoals De Mortelen en De Scheeken (zie foto) ook fysiek aan elkaar te koppelen, onder meer door natuurbruggen aan te leggen over spoor- en snelwegen. (Foto: Gerard Schalkx)


TWEEDE DEEL VAN TWEELUIK OP NPO 1

Nando Liebregts morgen weer te gast bij TV Show van Ivo Niehe

Nando Liebregts werkte bij Lunch bij Trots in Boxtel, tegenwoordig bij boerderijterras Bij Ons in Spoordonk en is actief in theatergroep Spring in Vught. En oh ja, hij reisde ook nog door Nederland als één van de hoofdrolspelers in Ivo Niehes theatervoorstelling Drs. Down!

Morgen, vrijdag 11 januari, zijn Nando en collega-acteur Rutger Messerschmidt te zien in de TV Show op reis, om 22.20 uur op NPO 1. Dit is deel twee van een tweeluik. Het eerste deel is afgelopen vrijdag vertoond.

Nando en Rutger, twee jongens met het syndroom van Down, kregen de hoofdrollen in een groots opgezette muziektheater-voorstelling Drs.Down! gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een jongen met het syndroom die een universitaire graad weet te behalen. Het tweetal heeft een hele theatertournee achter de rug.

FOTO BOVEN: Acteur Nando Liebregts is een van de hoofdrolspelers in de theatervoorstelling Drs. Down. Morgen is het tweede deel van zijn gesprek met Ivo Niehe te zien tijdens de TV Show op NPO. (Foto: Annemieke van der Togt).

Afbeelding