Afbeelding
Foto: Linda van de Wiel

What's Up, Lotte en Tessa?

Vorig jaar haalden ze in totaal 22 kerstbomen op. Dit jaar sleepten ze dit aantal al in één dag binnen. En na drie dagen wisten de zusjes Lotte (11, rechts op de foto) en Tessa Broeren (10) maar liefst honderd kerstbomen te verzamelen.

Wow, hoe hebben jullie dát voor elkaar gekregen? Lotte: ,,Dat is vooral dankzij de hulp van onze oom Ronnie. Vorig jaar heeft hij ons geholpen door kerstbomen te sjouwen met een kruiwagen. Dit jaar nam hij zijn bus met aanhanger mee." Tessa: ,,Dat was eigenlijk toeval want we kwamen hem tegen en vroegen het toen. En hij zei gelukkig ja."

Die hulp van jullie oom is kei fijn. Maar hoe vind je zoveel dennenbomen? Lotte: ,,We zijn donderdag begonnen en hebben met oom Ronnie een rondje door Boxtel gereden. Overal waar kerstbomen op straat lagen, stopten we om ze in te laden. Van de gemeente kregen we gele hesjes waarop stond: 'Wij halen kerstbomen op.' Zo waren we herkenbaar en wist iedereen wat we kwamen doen." Tessa: ,,Vrijdag hebben we bomen in onze wijk Selissenwal opgehaald met een kruiwagen, per fiets en te voet. En zaterdag hebben we nogmaals een rondje door Boxtel gereden. Toen hadden we dus precies honderd bomen verzameld. Normaal gesproken moet je die naar een verzamelpunt brengen, maar omdat wij er meer dan vijftig hebben, komt de gemeente de bomen ophalen."

Jullie halen nu drie jaar sparren op. Wat is daar de reden voor? Tessa: ,,Voor elke ingeleverde kerstboom krijgen we 50 eurocent. We hebben dus 25 euro per persoon verdiend." Lotte: ,,Ik weet nog niet wat ik met het geld ga doen, daar heb ik nog niet over nagedacht. Ik had niet verwacht dat we zoveel bomen zouden ophalen."

Hoe zwaar is het om al die kerstbomen te verzamelen? Lotte: ,,Dat is behoorlijk zwaar, vooral de bomen met kluit wegen veel. Je moet ze naar de aanhanger slepen en ze er daarna ingooien." Tessa: ,,Na de eerste dag had ik vette spierpijn in mijn armen. Nu moeten we de bomen alleen nog aan straat leggen met papa, opa en oma."

Hoe gaan jullie de inzameling volgend jaar aanpakken? Tessa: ,,Dan willen we minstens vijftig kerstbomen verzamelen." Lotte: ,,En we kijken ome Ronnie heel lief aan zodat hij weer komt helpen." (Foto: Linda van de Wiel).