Afbeelding
Foto: Basisschool De Beemden

BASISSCHOOLDIRECTEUR TOM VAN ESCH:

'Beemden denkt na over vernieuwing onderwijs'

HENK VAN WEERT

Samen met leerkrachten én ouders denkt directeur Tom van Esch van basisschool De Beemden momenteel na over wát en hóe de kinderen leren. ,,Ons onderwijs is nu nog redelijk traditioneel en dat willen we graag veranderen. Bijvoorbeeld door meer aandacht te geven aan techniek, sociale media en burgerschap."

Van Esch (36, foto rechts) heeft sinds de zomervakantie de leiding heeft over de basisschool aan de Europalaan. Hij is Kees van den Boom opgevolgd die in het voorjaar van 2018 na zeven jaar de overstap maakte naar een onderwijsmanagementfunctie bij de Dommelgroep in Eindhoven. Van Esch was voorheen vier jaar directeur van de Sint-Theresiaschool in Lennisheuvel en nog eerder stond hij zeven jaar voor de klas op De Vorsenpoel, óók in Boxtel.

KEUZES MAKEN

Als ervoor wordt gekozen om nieuwe vakken toe te voegen aan het lessenpakket, leidt dat onvermijdelijk tot keuzes. ,,Als je meer van het een wilt doen, betekent dat minder van het ander", stelt Van Esch. Maar het aanleren van basiskennis én -vaardigheden blijft volgens hem altijd een vereiste binnen het onderwijs op De Beemden.

De school telt momenteel zo'n 160 leerlingen, verdeeld over acht groepen, waarvan twee kleuterklassen. ,,Dat is iets minder dan voorheen. We kunnen hier zo'n 180 tot 200 kinderen kwijt", aldus Van Esch, die zelf als jochie ook leskreeg op De Beemden. ,,Maar dat was nog in de oude school aan het Apollopad", wijst hij naar een ingelijst strikdiploma in zijn kantoortje met daarop niet alleen de naam van de school, maar ook de datum waarop het diploma werd behaald: 14 december 1987. ,,Mijn vader gaf me dit toen ik hier werd aangesteld. Leuk hè."

OOK LESGEVEN

Van Esch behoudt goede herinneringen aan zijn eigen schooltijd op De Beemden. ,,Ik was een leergierig en rustig ventje en had het hier altijd heel goed naar mijn zin." En dat geldt nog steeds, stelt de schooldirecteur, die ook anderhalve dag per week voor de klas staat. In groep 4. ,,En dat is heel fijn. Je ervaart zelf wat er gebeurt met de kinderen. Ook in Lennisheuvel gaf ik les. Dat bevalt mij prima."


VAN DER VEEN HERSTELT NA ZWARE INGREEP

Fractielid SP legt het raadswerk tijdelijk neer

In verband met ziekte moet Rinze van der Veen, lid van de Boxtelse SP-fractie, de komende periode als raadslid verstek laten gaan. In december onderging hij namelijk een zware ingreep in het ziekenhuis.

Nu komt zijn herstelproces in een volgende fase, die een paar maanden zal gaan duren. In die periode kan hij zijn werkzaamheden als raadslid niet volbrengen, meldt fractievoorzitter Dave van de Ven van de socialisten. In verband daarmee is de voorzitter van de gemeenteraad gevraagd om Van der Veen tijdelijk ontslag te verlenen als raadslid. Aan dit verzoek heeft de burgemeester op 3 januari gevolg gegeven.

OMAIR

Hamid Omair, nummer vier op de kieslijst, zal Van der Veen voor een periode van veertien weken vervangen. Omair is al vele jaren lid van de SP, is actief als steunfractielid en al jarenlang actief in de Marokkaanse gemeenschap.
Van de Ven: ,,Ik ben blij dat Hamid de komende tijd Rinze gaat vervangen, we blijven zo op volle sterkte als fractie en nu heeft Rinze alle tijd om aandacht te besteden aan zijn herstel. We hopen natuurlijk allemaal dat dit spoedig zal verlopen en dat Rinze over een paar maanden zijn plaats in de fractie weer kan innemen."

In de raadsvergadering van dinsdag 15 januari in het gemeentehuis van Boxtel wordt Omair geïnstalleerd als tijdelijk raadslid.


Stenen tijdperk

De archeologiewerkgroep van Heemkunde Boxtel geeft op drie momenten in januari en februari een introductiecursus over het stenen tijdperk in het Oertijdmuseum. De eerstvolgende bijeenkomst is zaterdag 19 januari. Hierin komt het onderwerp determineren aan de orde. Ook wordt de samenhang tussen de evolutie van de mens en de ontwikkeling van werktuigen besproken. Alle bijeenkomsten zijn van 10.00 tot 13.00 uur aan de Bosscheweg 80. De toegang is gratis. Aanmelden via e-mail: spee@home.nl.