Afbeelding
Foto:

TOON VAN DE WETERING VINDT HUURDER

Van Doornmalen Elektro kiest groter winkelpand

JULES HAMELEERS

Het lege winkelpand van Antoon van de Wetering aan de Stationsstraat heeft een huurder. Jarenlang stond het pand leeg en enkele maanden geleden heropende de 94-jarige eigenaar tijdelijk zelf zijn winkel om opruiming te houden. Maar vanaf 1 februari vestigt Janno van Doornmalen er zijn elektrowinkel. ,,Daar heb ik echt de ruimte om door te groeien", aldus de winkelier die ook reparaties verzorgt.

Het is al een hele tijd geleden dat Van Doornmalen voor het eerst in gesprek ging met Van de Wetering. Maar in de zomer nam Antoons zoon Hans contact op met de elektromonteur en ging de bal weer rollen. In zijn huidige winkel, een eindje verderop aan de Stationsstraat 7, staat het witgoed hoog opgestapeld en krap op elkaar. Het bedrijf van Van Doornmalen is duidelijk uit het smalle pand gegroeid. ,,Op de nieuwe plek kan ik ook meer inbouwapparatuur laten zien in een showroom. Ook voor kleinere apparaten zoals stofzuigers en magnetrons is daar plek. Ook verwacht ik dat ik personeel moet aannemen om me te helpen in de winkel."

REVIEWS

Van Doormalen is geen onbekende in Boxtel. Hoewel hij zelf uit de buurt van Zaltbommel komt, heeft hij al veel witgoed gerepareerd en verkocht in deze omgeving. Trots vertelt hij over zijn reviews op Facebook, waarbij hij vooralsnog de maximale score van vijf sterren haalt. ,,Ik hoor eigenlijk alleen maar goede verhalen

van tevreden mensen. Zo krijg ik meestal ook mijn nieuwe klanten: via mond-tot-mondreclame."

Hoewel wasmachines verkopen en repareren erg rechtdoorzee is, spreekt Van Doornmalen er vol passie over. Het ondernemen, maar ook de mechanische en technische kant van zijn werkzaamheden spreken hem erg aan. Om de vraag of hij wel eens spannende dingen meemaakt, moet de winkelier lachen. ,,Tja, ik heb niet zo'n heel opwindend vak. Maar soms haal ik machines op van dertig of veertig jaar oud. Dat vind ik best bijzonder."

SERVICE

,,Mensen die contact met mij opnemen, zijn toch vooral op zoek naar een servicezaak", zegt Van Doornmalen. Klantgerichtheid is voor de winkelier dan ook erg belangrijk. En dus kiest hij ervoor om uitsluitend nieuwe apparatuur te verkopen. ,,Ik heb wel overwogen om ook tweedehands machines te verhandelen, maar het is zo moeilijk inschatten hoelang die dingen het volhouden. En dan gooi je je imago als servicezaak toch wel een beetje te grabbel."

FOTO BOVEN Antoon van de Wetering heropende in augustus op 93-jarige leeftijd tijdelijk zijn winkelpand aan de Stationsstraat in Boxtel omdat hij leegstaande gebouwen in het centrum een doorn in het oog vindt. (Foto: Henk van Weert).

FOTO ONDER: Janno van Doornmalen, eigenaar van de gelijknamige elektrowinkel een steenworp verderop, neemt nu intrek in het pand: het bedrijf is uit z'n jasje gegroeid. (Foto: Jules Hameleers).


GEMEENTE WIL DAKEN MAXIMAAL BENUTTEN

Boxtel steunt scholen die         zonnepanelen willen plaatsen

De gemeente Boxtel geeft, waar mogelijk alle steun aan scholen die hun daken vol zonnepanelen willen leggen. Als het gebouw daar niet voor geschikt is, kijkt de gemeente of er op een andere wijze verduurzaming mogelijk is. Dat antwoordt het college van B en W op vragen die Combinatie95 eind vorig jaar stelde.

De vragen kwam na aanleiding van de oprichting van de Stichting Schooldakrevolutie die op alle scholen in Nederland graag zonnepanelen ziet verschijnen. Hiervoor is een fonds in het leven geroepen van 100 miljoen euro, waaruit onderwijsinstellingen dit kunnen financieren.

Combinatie95 gaf al aan dat zonnepanelen op schooldaken een concrete bijdrage leveren aan de visie Boxtel Energie Neutraal in 2030. Het college kan zich daar in vinden, maar wil juist alle beschikbare daken maximaal inzetten voor het opwekken van zonne-energie. ,,De laatste jaren zijn al flinke stappen gezet om dat te stimuleren en te faciliteren. Denk bijvoorbeeld aan de Duurzaamheidslening, de samenwerking met de Energie Coöperatie Boxtel en woonstichting Sint-Joseph, de voorbeeldpanelen op (bijna) alle basisscholen en de voorlichtingslessen gegeven door Transitie Boxtel", aldus het college. ,,Daarnaast geven wij het goede voorbeeld door de daken van het gemeentehuis en de gemeentewerf vol te leggen met zonnepanelen. Verder zijn we deelnemer aan het interregionaal project ECCO vanuit streekorganisatie Het Groene Woud, samen met de gemeenten Haaren, Meierijstad en Sint-Michielsgestel. Hierbinnen kijken we hoe we zo veel mogelijk gemeenschappen zoals energiecoöperaties, dorpsraden, buurt-, ondernemers- en sportverenigingen en dus ook scholen kunnen bewegen om samen te investeren in zonnepanelen."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding