Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BOXTELS WIELRENTALENT OOK KUNDIG RIJWIELHERSTELLER

Fietsenmaker Jordi (20) aast op EK-titel

PÅL JANSEN

Hij hoopt ooit professioneel wielrenner te worden. Maar Jordi Steenbakkers (20) uit Boxtel heeft nóg een groot talent: fietsen repareren. Morgen doet de student van het Koning Willem I College in 's-Hertogenbosch namelijk mee aan het Europese kampioenschap voor tweewielertechniek in het Oostenrijkse Wenen.

Jordi is enthousiast over zijn vak. Hoewel wielrennen ook een passie van hem is, maakt hij net zo lief fietsen bij superstore Mantel in 's-Hertogenbosch. ,,Een aantal leerlingen van onze opleiding zei af. Dat snapte ik eigenlijk niet zo goed: dit staat toch hartstikke goed op je cv straks? En het is mooi om te testen waar je staat."

De zogeheten Europacup in Wenen wordt gehouden onder diverse mbo-scholen uit zes landen. Het Koning Willem I College stuurt vier afgevaardigden: twee fiets- én twee motorfietsmonteurs. De gedachte erachter is om de kwalificaties voor het vak op Europees verband op gelijk niveau te krijgen. De wedstrijden vinden morgen, vrijdag 11 januari plaats. Jordi: ,,Het is een hele dag sleutelen. De opdrachten kunnen van alles zijn. Van een bandje vervangen tot het opbouwen van een hele fiets."

De voormalig leerling van het Baanderherencollege is pas echt met fietsen aan de slag gegaan toen hij ging wielrennen. ,,Ik doe dat vanaf mijn vijftiende. Waarom nu al dit niveau? Ik denk door inzet. Veel andere sporten kon ik al redelijk goed", vertelt hij. Maar vorig jaar had Jordi al wat tegenslagen te verduren: veel valpartijen en blessures waardoor hij tussen de beloftes niet door kon breken en een profcontract uit beeld verdween. ,,Afgelopen jaar is ook astma ontdekt. Gelukkig heb ik nu goedkeuring van de wielerbond voor mijn medicatie, anders kon ik het überhaupt niet proberen."

RACEFIETSEN

Een jaar nadat hij op de racepedalen stapte, kwam Jordi op zestienjarige leeftijd in de fietsenmakersbranche terecht. ,,Ik ben toen uit mijzelf naar een fietsenwinkel gegaan om daar te werken", vertelt de Boxtelaar. ,,Ik werk heel graag aan racefietsen en mountainbikes. De afgelopen twee jaar echter heb ik bij Mantel ontzettend veel geleerd op het gebied van stads- en elektrische fietsen. Daardoor kan ik heel allround met fietsen aan de gang."

Hoe Jordi zijn kansen inschat tijdens het Europees kampioenschap? ,,Ik weet zelf nog niet eens welke opdracht ik krijg!", zegt Jordi. ,,Maar ik weet dat ik goed kan sleutelen: ik start wel om te winnen, niet om te verliezen." Hoe dat Jordi is vergaan, zal na morgen bekend worden.

FOTO BOVEN: Jordi Steenbakkers stapt niet alleen graag op de fiets, maar sleutelt er ook met plezier aan. Morgen doet de Boxtelaar mee aan het Europese kampioenschap voor leerling-fietsenmakers in Wenen. (Foto: Peter de Koning).