Belgische dichters beheersen poëziewedstrijd DichtSlamRap

De jaarlijkse Boxtelse poëziewedstrijd DichtSlamRap wordt dit keer beheerst door Belgen. Zondag 13 januari om 14.00 uur is de prefinale in café Le Temps Perdu aan de Markt in Boxtel. Drie van de in totaal zeven deelnemers zijn zuiderburen. De dichters kunnen in deze ronde een wildcard winnen voor de finale van donderdag 31 januari.

,,We krijgen relatief veel inzendingen uit België", vertelt organisator en jurylid Marcel Linssen uit Boxtel. ,,Met als gevolg dat in de prefinale drie Belgische dichters staan en zich er ook al drie voor de finale hebben geplaatst. Allemaal uit de regio Antwerpen." Hij voorziet twee stevige avonden. ,,Zeker door de Belgische deelname. Als Nederlandse dichter moet je daar toch maar tegen opboksen en dat is wel eens lastig", meent Linssen.

Hij verwijst naar het jaar dat de Belgische dichteres Charlotte van den Broeck meedeed aan de Boxtelse pre-finale. ,,Die heeft een zeer natuurlijke flair bij het voordragen. Loren Brouwers was toen haar grootste concurrente maar die moest ruiterlijk toegeven dat Charlotte echt beter was." Inmiddels verschenen van Van den Broeck al twee dichtbundels die grif over de toonbank gaan en ook in tientallen andere talen zijn vertaald. "En die dame stond dus enkele jaren geleden nog hier in Boxtel op het podium", kijkt Linssen met genoegen terug.

TALENTEN

Buiten de Belgische lichting betreden ook veelbelovende Nederlandse talenten zondagmiddag het podium. Zo doen Stokely Dichtman uit Eindhoven, Pieter van de Sande, Ileen Rook (Arnhem) en Lizzy Vliegenthart uit Breda een gooi naar de wildcard voor de finale. Tevens is er zondag een optreden van Maxime Gracia van As, de winnares van Borderlines, een dichtevenement in de grensregio Nederland, België en Duitsland.

FINALE

De finalisten strijden om deelname aan het Nederlands kampioenschap Poetryslam, dat jaarlijks in januari in Utrecht wordt gehouden. Tijdens de finale van DichtSlamRap staat er ook Boxtels poëzietalent op de planken. Nadat ze een jaar niet op het podium heeft gestaan, is poetryslammer Martje Wijers weer present. Tijdens twee eerdere deelnames won ze de publieksprijs. Op de Boxtelse planken staat wederom Loren Brouwers, die vier jaar geleden de dichtwedstrijd won. Ze wil kijken of ze die krachttoer nog een keer kan herhalen met nieuw repertoire. Ook publiekswinnaar van vorig jaar, Rik Sprenkels uit Nijmegen is present om een gooi te doen naar de titel. Andere deelnemers aan de finale zijn Mischa van Huijstee, Elianne van Elderen uit Best en Nic Castle uit Maastricht.

JUS

Om de finale nog wat extra jus te geven, treedt de poëtische zangeres Iris Penning uit Eindhoven op. Ze is al vaker in Boxtel geweest en kan volgens Linssen over alle onderwerpen goede liedjes maken. ,,Of die nu gaan over Vincent van Gogh, Jeroen Bosch of beelden die in het hoofd van mensen kunnen rondspoken, het zijn gewoon goede nummers", zegt Linssen.

De jury van de DichtSlamRap bestaat uit dichter Lotte Asveld (voormalig winnares DichtSlamRap) uit Oegstgeest, dichter Roel Weerheijm uit Utrecht en Linssen zelf.