Van links naar rechts: Chris D'havé, Ad van den Brand, Cor Hogenboom en Willem Kalverda zal 2019 in het teken staan van de nieuwe coöperatie en aansturen op uitvoering van projecten voor senioren. (Foto: Peter de Koning).
Van links naar rechts: Chris D'havé, Ad van den Brand, Cor Hogenboom en Willem Kalverda zal 2019 in het teken staan van de nieuwe coöperatie en aansturen op uitvoering van projecten voor senioren. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

• OUDEREN IN REGIE NEEMT ZELF DE REGIE • COÖPERATIE VOOR SENIOREN IN DE MAAK

'Geïsoleerd raken, ziek worden en 't is klaar'

PÅL JANSEN

,,Er wordt veel gepraat, maar ondertussen wachten veel senioren. Een groot aantal ouderen is structureel eenzaam", vertelt voorzitter Ad van den Brand van stichting Ouderen in Regie. Medebestuurslid Cor Hogenboom: ,,Zonder de juiste ondersteuning zijn die eigenlijk moeilijk naar buiten te krijgen." En die krijgen senioren steeds minder vaak. Van den Brand: ,,Die mensen worden steeds teleurgesteld, komen daardoor niet of weinig buiten en raken geïsoleerd. Dan worden ze ziek en is het klaar. Het is triest." Tijd dus om concrete projecten op te zetten, vindt de stichting; liever gisteren dan vandaag.

Voor een steeds grotere groep senioren in Boxtel zijn eenzaamheid en de gevolgen ervan aan de orde van de dag, ziet Ouderen in Regie. Een idee om dit tegen te gaan, is er al: de zogeheten wijkgerichte aanpak. Senioren blijven door een terugtrekkende overheid noodgedwongen langer thuis waardoor zorg meer in de wijk of de buurt wordt georganiseerd.

Meer gemeenschappelijke locaties in de buurt zijn daarom nodig waar zorg wordt verleend, maar ook als ontmoetingsplek in de strijd tegen eenzaamheid, vindt Ouderen in Regie. Zoals een buurthuis met daarin een fysiotherapeut, een pedicure en huisarts, maar ook zaken als een boodschappenservice of wekelijkse koffiemomenten: de groep heeft voorbeelden te over om zorg en welzijn wijkgericht te organiseren.

Daarbij horen ook huizen in de wijk die toegerust zijn op gebruik door senioren. In plaats van wat de markt te bieden heeft, promoot de stichting een woonomgeving waar een oudere behoefte aan heeft.

DE HANDSCHOEN

Over de wijkgerichte visie is er in de lokale politiek geen discussie. Alleen de uitvoering ervan laat op zich wachten, een doorn in het oog voor de stichting. In 2019 wil zij dat er spijkers met koppen geslagen worden. ,,De gemeente Boxtel wil dat ouderenorganisaties samen optrekken. Maar dat komt niet echt van de grond", vertelt Hogenboom. De groep vindt dat er sprake is van een gefragmenteerde aanpak. Dat kan ook niet anders: iedere organisatie werkt vanuit zijn eigen doelstellingen. Maar Ouderen in Regie mist een spin in het web als het gaat om aanpak van deze ouderenproblematiek. ,,Dus pakken we die handschoen zelf maar op", zegt Hogenboom.

Ouderen in Regie richt daarvoor onder meer een coöperatie op: hoe meer leden, hoe meer draagvlak er ontstaat voor de doelstellingen op het gebied van wonen, welzijn en zorg voor senioren. De stichting blijft daarnaast bestaan. In eerste instantie wordt gemikt op een vijftigtal leden. Over dit plan vindt donderdag 24 januari vanaf 19.30 uur een algemene vergadering plaats in Elisabethsdael waar iedereen welkom is: zowel de senioren van nu als die van de toekomst.

SAMENWERKINGEN

Naast de coöperatie richt Ouderen in Regie zich op samenwerkingen met partijen die kleinschalige projecten gaan uitvoeren. En niet de minste partijen hebben zich al gemeld. Onder meer de Katholieke Bond van Ouderen (KBO) Brabant, stichting Droomwonen Brabant (die zich inzet voor bouwprojecten in eigen beheer), woonstichting Sint-Joseph, Zorggroep Elde, Vivent. Bestuurslid Chris D'havé: ,,Dit soort instanties heb je nodig: je kunt niets alleen doen." Van den Brand: ,,Maar ook hun deskundigheid is onmisbaar."

,,De aanpak die wij voorstaan, is ook vaak in het belang van dit soort partijen", vervolgt hij. ,,De Huiskamer op Hoogheem bijvoorbeeld, daaruit is de nodige samenhang tussen de flatbewoners ontstaan." Dit bewonersinitiatief wordt ondersteund door woonstichting Sint-Joseph. Maandelijks maken zo'n 350 tot 400 mensen gebruik van deze ruimte.

BOUWPROJECTEN

Omdat er allerlei nieuwe bouwprojecten op de rol staan, is nú het moment om daarin gemeenschappelijke ruimtes te plannen waarin voorzieningen voor senioren worden getroffen. Van den Brand: ,,De wijk Oost is een mooi voorbeeld: dat is loshangend zand. Alles is daar gecentraliseerd. Voor mensen die bij de rijksweg A2 wonen, is Oosterhof bijvoorbeeld ver weg." In bestaande, maar vooral nieuwe wijken kunnen dus die gezamenlijke plekken gerealiseerd worden, zoals Heem van Selis, de plannen aan de Hamsestraat-Roderweg in Liempde, de Mijlstraat in Lennisheuvel. ,,Maar in de uitbreidingslocaties is er geen rekening gehouden met voorzieningen", zegt de voorzitter.

WONEN

De coöperatie die is opgericht, zal zich ook bezig houden met het opzetten van kleinschalige woon-zorgprojecten. Voor zo'n project had Ouderen in Regie al eerder een idee geopperd. Zij diende het plan in om op het stuk grond van voormalig Chinees restaurant New Palace dertien geschakelde woningen te maken waarvan het dertiende huis een gezamenlijke ruimte werd.

Hoewel het idee werd afgeschoten (een projectontwikkelaar maakt er nu acht levensloopbestendige huizen van, zonder gezamenlijke ruimte) is het een voorbeeld van een kleinschalig project waarbij zorg, welzijn en wonen samenkomen. En de urgentie om plannen hiervoor uit te voeren, groeit, waarschuwt Ouderen in Regie: er wonen al 6.000 mensen met een aow-uitkering in Boxtel en de vergrijzing zal in rap tempo toenemen de komende decennia. Van den Brand: ,,Stilstand is achteruitgang."