Afbeelding
Foto: Peter de Koning

MUZIEKCLUB REGISSEERT EIGEN CONCERT

Jarig fanfare Sint-Arnoldus figureert in achtuurjournaal

De zeventigjarige fanfare Sint-Arnoldus vulde zaterdag een compleet achtuurjournaal. Niet op de televisie, maar in gemeenschapshuis Orion in Lennisheuvel. De regie van dit journaal, in feite een nieuwjaarsconcert, was geheel in handen van de muziekvereniging zelf.

In de druk bezette zaal bevonden zich veel oud-leden, al dan niet met partner. Daartussen twee zeer trouwe muzikanten, namelijk Rinus Verhagen, die zestig jaar lid is van de fanfare en nog steeds op de tenorsaxofoon blaast en Toon van der Sloot, die sinds de oprichting bij Sint-Arnoldus is.

Voorzitter Paul Hermans schakelde klokslag acht uur de grote 'televisie' voor het podium in. Daar begon net een speciaal achtuurjournaal. Nieuwslezeres Bea Vugts blikte in woord en beeld terug op de rijke historie van de fanfare.

MARSEN

In de beginperiode stond bij de muzikanten vooral marsmuziek op de lessenaar. Saint Triphon is een van de eerste stukken uit het repertoire van Sint-Arnoldus en mocht zaterdag niet ontbreken.

De ontwikkeling die de vereniging in zeventig jaar doormaakte, vormde de rode draad van de nieuwsuitzending. Bij beelden uit de jaren zestig bracht het orkest een medley van liedjes van Tom Jones ten gehore. Soldaat van Oranje sloot aan bij de jaren zeventig. De jeugdige Iris Bosma nam in deze compositie de altsaxofoonsolo voor haar rekening.

In de loop van de jaren heeft Sint-Arnoldus aan diverse marswedstrijden en concoursen deelgenomen. Dat betekent lang repeteren op een paar stukken om vervolgens voor een jury te spelen. Een goede manier om te ontdekken op welk niveau het orkest zich beweegt. Met het concertwerk Die Reiter von Saignelegier behaalde de fanfare in 1983 een eerste prijs. De muziekvereniging had dit werk uit het archief opgediept.

Behalve live op het podium is Sint-Arnoldus ook 'ingeblikt' te beluisteren. Zestien jaar geleden heeft de fanfare namelijk met drie zusterverenigingen uit Boxtel een cd opgenomen. Destijds speelde Sint-Arnoldus het titelnummer Joyant Winds. Dat deed het orkest ook nu.

In het journaal blikte de vereniging veelal terug. De toekomst, dat is de jeugd. Mart Strik en Anouk Schellekens bewezen dat Sint-Arnoldus over jonge talenten beschikt. Strik zong een medley van Guus Meeuwis, Schellekens soleerde op haar bugel in Maid of the Moor. De fanfare drukte met het nummer Leef zijn vitaliteit uit.

Het journaal eindigt meestal met het weerbericht, maar zaterdagavond niet. Happy new year klonk door Orion, een passend slotakkoord aan het begin van het jubileumjaar.

FOTO LINKS: Fanfare Sint-Arnoldus geeft een overzicht in klank en beeld van de afgelopen zeventig jaar. (Foto: Peter de Koning).