Afbeelding
Foto: Peter de Koning

AFSCHEID PASTOOR JACQUES GRUBBEN

Kleurrijke hoogmis met liefst drie schuttersgilden

De gezamenlijke parochieviering waarin zondag 13 januari afscheid wordt genomen van pastoor Jacques Grubben belooft een kleurrijke ceremonie te worden. De schuttersgilden uit zowel Boxtel, Liempde als Esch luisteren de plechtigheid op.

Grubben gaat met ingang van 1 februari aan de slag als pastoor in de Heilige Drie-eenheidparochie in Nijmegen. Hij was sinds augustus in Boxtel werkzaam; onder zijn leiding kwam de fusie tot stand van de geloofsgemeenschappen in Boxtel, Liempde, Lennisheuvel en Esch. Zij vormen nu de Heilig Hartparochie.

In een uitgebreid interview dat twee weken geleden in deze krant verscheen blikte Grubben terug op zijn tijd in Boxtel en omliggende dorpen. Daarbij constateerde de pastoor onder meer dat de samenvoeging in 2015 goed verliep, mede dankzij een prima samenwerking tussen parochiebestuur en diverse werkgroepen.

VLIEGENDE VAANDELS

De Heilig Hartparochie neemt zondag afscheid van de pastoor tijdens de gezamenlijke nieuwjaarsviering van alle kerkdorpen. Deze hoogmis van 10.30 uur in de Sint-Petrusbasiliek wordt niet alleen opgeluisterd door het Sint-Petruskoor, maar vindt ook plaats met gilde-eer. Zowel het Sint-Willebrordusgilde uit Esch, waarvan pastoor Grubben gildeheer is, als de gilde Sint-Barbara & Sint-Joris (Boxtel) en Sint-Antonius Abt (Liempde) trekken met slaande trom en vliegende vaandels de kerk binnen.

DONATIE LETLAND

Na de eucharistieviering staat het parochiebestuur kort stil bij het vertrek. Aansluitend kunnen parochianen de pastoor de hand schudden. Grubben wil geen persoonlijk cadeau, maar stelt een donatie op prijs voor een ex-verslaafdenproject in Letland. Wie een financiële bijdrage wil geven, kan die in enveloppe sluiten of overmaken op rekening­nummer LV72HABA0551 034255532, HABALV22, ten name van Nodibinajums Nova vita.

Geertjan van Rossem, nu plebaan van de Sint-Janskathedraal in 's-Hertogenbosch neemt het stokje per 1 februari van Grubben over. Zondag 17 februari wordt hij door bisschop Gerard de Korte in de Sint-Petrusbasiliek als pastoor geïnstalleerd.

FOTO BOVEN: Na ruim acht jaar in Boxtel en omgeving werkzaam te zijn geweest, is pastoor Jacques Grubben door het bisdom overgeplaatst naar Nijmegen. (Foto: Peter de Koning).


Senioren

De Katholieke Bond van Ouderen (KBO) houdt de volgende activiteiten.

MAANDAG 14 JANUARI

10.15 eucharistieviering in Simeonshof ter intentie van de overleden KBO-leden van de wijk Centrum.

DINSDAG 15 JANUARI

13.30 biljarten in De Walnoot.
13.30 hobbymiddag Kinderboerderij.
14.00 kienen in De Rots.

DONDERDAG 17 JANUARI

09.00 bezoek Seniorenexpo in Veldhoven; vertrek vanaf De Rots.
13.30 bridgen in De Walnoot.
13.30 handwerken in Orion.

VRIJDAG 18 JANUARI

13.30 rikken en jokeren in het Muziekhuis.


Repaircafé Het Goed

Transitie Boxtel houdt zaterdag 12 januari van 12.00 tot 15.00 uur een Repaircafé in kringloopwinkel Het Goed aan de Industrieweg 6 in Boxtel. De hobbyreparateurs staan klaar om gratis bijvoorbeeld kleine meubels, fietsen, lampen, elektrische apparaten (proberen) te repareren. Een naaister biedt ideeën en praktische hulp aan om kledingstukken een nieuw leven te geven.

Ruilbeurs De Walnoot

De Vereniging Boxtelse Verzamelaars houdt zondag 13 januari van 10.00 tot 13.00 uur een ruilbeurs in gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1. De entree bedraagt een euro. Kinderen tot vijftien jaar mogen gratis naar binnen. Tijdens de beurs kunnen bezoekers onder meer postzegels, sigarenbandjes en munten ruilen. Het thema van de dag is singles en elpees.

Buurttuin Selissen

De buurttuin aan de Vaandelstraat in de Boxtelse wijk Selissenwal wordt zondag 13 januari officieel geopend. Het 'postzegelparkje' achter de flat van Cello kwam tot stand dankzij de hulp van verschillende organisaties en buurtbewoners. Leerlingen van de Prinses Amaliaschool en de Jenaplanschool Molenwijk bedachten de naam welke zondag wordt onthuld tijdens de nieuwjaarsreceptie van Platform Selissen. Die duurt van 13.30 tot 15.30 uur.

Heemkundelezing

Op uitnodiging van Heemkunde Boxtel geeft journalist en auteur Ad Rooms donderdag 17 januari vanaf 20.00 uur een lezing in zaal Rembrandt (Rechterstraat). Zijn uiteenzetting geeft duidelijkheid over de geschiedenis van heel grote gezinnen in de tijd van het rijke roomse leven.