Het Liempdse gilde trekt door de buurtschap Kasteren, een van plekken waar populieren langs de weg het beeld bepalen. (Foto: Albert Stolwijk, 2017).
Het Liempdse gilde trekt door de buurtschap Kasteren, een van plekken waar populieren langs de weg het beeld bepalen. (Foto: Albert Stolwijk, 2017). Foto: Albert Stolwijk

POPULIERENWERKGROEP STELT POOTMATERIAAL BESCHIKBAAR

Rijen populieren als Meierijse coulissen

Vorige week besteedde deze krant aandacht aan het rooien van ruim tweeduizend populieren langs de rijksweg A2 tussen Boxtel en Best. Ze worden vervangen door nieuwe, jonge exemplaren. Maar ook elders in Het Groene Woud worden weer - de voor de Meierij typische - canadassen aangeplant. Populierenwerkgroep Het Groene Woud biedt goedkoop en soms zelfs gratis pootmateriaal aan.

De werkgroep is vijftien jaar actief. Jaarlijks kunnen particulieren uit Boxtel, Haaren, Sint-Michielsgestel en diverse andere gemeenten in de regio zich daar melden voor (bijna) gratis bomen. Voor exemplaren ten behoeve van bermen, wordt een kleine vergoeding gevraagd. Wie een heel perceel wil aanplanten, krijgt de bomen gratis. De inschrijftermijn om bestellingen voor de bomen te plaatsen sluit 15 februari.

Momenteel is het volgens Liempdenaar Rien van de Laar, voorzitter van de Populierenwerkgroep, een hype om agroforestry-percelen aan te leggen. ,,Agroforestry is een vorm van landbouw waarbij gewassen, gras of vee actief en bewust gecombineerd worden met het planten, beheren en oogsten van bomen. Wat gepresenteerd wordt als nieuw, kennen we al heel lang in Het Groene Woud. De populierenweiden, waar koeien onder de populieren lopen, is een zeer oud systeem. Net als bijvoorbeeld boomgaarden waar schapen lopen."

De Populierenwerkgroep biedt particulieren elke winter bomen aan voor aanplant langs wegen. Daarmee kunnen zij hun zogeheten voorpootrecht benutten. Zo werden in de loop van de jaren over een lengte van ruim tweehonderd kilometer populieren geplant.

TOT 15 FEBRUARI

Inwoners uit de gemeenten Boxtel, Haaren, Sint-Michielsgestel, Meierijstad, Best en Oirschot kunnen zich tot 15 februari melden bij Liempdenaar Van de Laar, bij voorkeur via e-mail: rienvdlaar@hotmail.com. Bellen naar telefoonnummer 06-53 95 66 03 kan ook.

Bij de bestelling dient het aantal bomen, het adres waar ze geplant worden (inclusief postcode) en een telefoonnummer worden doorgegeven. De verwachting is dat de bomen rond 1 maart kunnen worden opgehaald.