Raadsleden, open ons dorp

Het lijkt wel alsof het centrum van Boxtel op slot moet. Maar voor een bruisend centrum ten behoeve van onze klanten hebben we toch echt wel een open en goed bereikbaar centrum nodig. Straten autoluw: mee eens, geen probleem. Maar volgens mij zijn we nu aan het doorslaan. Voor een winkel en/of de horeca heb je producten nodig én klanten. Goederen moeten aangeleverd kunnen worden bij ondernemingen, uiteraard in samenhang met venstertijden. Maar we worden hier in Boxtel roomser dan de paus want die venstertijden komen hier niet. Klanten, waar tenslotte alles om draait en die de door hen gekochte artikelen zelf mee naar huis willen nemen, kunnen echter niet meer bij de winkel inladen.

Boxtel wil een fietsdorp zijn, maar ook de fietsende klant wordt van alle kanten beknot. Er zijn evenwel klanten die moeilijk ter been zijn alsook klanten die afhankelijk van een rolstoel zijn. Deze groep klanten wordt vaak bij een winkel of de horeca gebracht en nadien weer opgehaald. Maar deze mogelijkheid wordt hen in ons centrum ontnomen.

Ook moeten de winkels, bedrijven en de horeca tijdens openingstijden bereikbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan geldtransportwagens, bier moet in ondergrondse tanks kunnen, rioleringswerkzaamheden, aanlevering van versproducten in verband met de voedselveiligheid enzovoort. Wat te denken onder andere over het ledigen van afvalcontainers, het ophalen van oud papier, onderhoud en verbouwing van panden, ophangen verlichting. Dit kan straks niet meer.

Bewoners krijgen een ontheffing maar via welke richting moeten zij de straat weer verlaten? En hoe te handelen bij calamiteiten, thuiszorg, ambulance, verhuizingen? Klanten bijvoorbeeld uit Oost of Liempde, die voorheen door Fellenoord richting huis konden, moeten nu een extra rondje via de Clarissenstraat, Bosscheweg, Vicaris Van Alphenlaan en de Brederodeweg afleggen. Is dit duurzaam?

De Markt en omgeving zijn mooi opgeknapt maar in zijn algemeenheid is er tot nu toe heel veel onduidelijkheid betreft de rijrichting en over het hoe en waar parkeren. De verkeersborden zijn er niet of zijn onduidelijk en niet kloppend. En hoe gaat alles als tijdens evenementen de Markt is afgesloten?

        ARJEN WITTEVEEN


Doorsteek naar parkeerterrein

Met het bericht van de in november 2017 opgerichte Stichting Toekomst Stationsstraat - tegen de leegstand van de winkels in de Stationsstraat - wordt geen rekening gehouden met de mensen die daar wonen. Deze stichting gaat er nu een openbare parkeerruimte van maken waar niemand, die er woont, blij mee is.

Wij hebben contact gezocht met de facilitair manager van de Rabobank. De Rabobank heeft zich bereid verklaard eventueel mee te denken als, ja áls, er een gedegen plan ligt. De bank heeft geen toezeggingen gedaan wat de stichting beweert in haar schrijven en begrijpt ook niets van het artikel in het BC vorige week en de brief naar de omwonenden met haar naam waaruit blijkt dat zij toestemming gaven.

Tevens zal de bank nooit financiële steun geven. Er moet een nieuw hekwerk worden geplaatst met poort om het parkeerterrein van de bank af te sluiten en een poort naar het parkeerterrein. Een beukenhaag en een parkeerplaats moeten worden opgeheven in de Pierre Janssenstraat. Maar de bank begrijpt het plan dus niet, daar zij over een paar jaar met haar pand heel andere plannen heeft. Bijvoorbeeld als appartementencomplex met afgesloten parkeerterrein en al die kosten door de stichting weer moeten worden teruggedraaid. Weg investering (geld van de gemeente Boxtel, want die financiert de stichting).

De gemeente Boxtel is formeel niet op de hoogte gebracht van dit plan en steunt dit plan niet. De gemeente heeft 50.000 euro subsidie vrijgemaakt voor de stichting om via herinrichting het winkelgebied in de Stationsstraat aantrekkelijker te maken. Citaat van Dik Bol van de stichting: 'op den duur verwachten we, met deze ingreep, meer en aantrekkelijkere winkels terug te krijgen in de Stationsstraat'. Hier stoeien al vele jaren en evenzovele gemeenteraden, centrummanagers en deskundigen over en iedereen weet dat die oplossing met het huidige koopgedrag nooit meer tot stand zal komen. En zeker niet aan de rand van het centrum in Boxtel. Advies aan de stichting: laat eerst maar eens zien dat de Stationsstraat aantrekkelijker wordt gemaakt zodat er meer winkels komen en is er dan echt te weinig parkeergelegenheid, ga dan met de gemeente om de tafel om dat te realiseren en niet andersom.

        STEVEN VAN GROENINGEN


Populist (7)

Wat jammer dat ik in mijn reactie aan Hans Pel niet duidelijk heb kunnen maken wat ik bedoel. Mijn plan was namelijk helemaal niet om hem weerwoord te geven op zijn klimaatideeën. Die mag hij hebben van mij, zoals ik al zei. We leven in een vrij land, zoals ik ook al zei. En hem van alles leren over klimaatverandering en daarmee samenhangende problemen is ook niet nodig. Ik ga er van uit dat hij die informatie volop kan vinden in literatuur en op het internet; hij heeft tenslotte ook alle klimaatsceptici kunnen vinden. Hem aantasten in zijn integriteit was al helemaal mijn bedoeling niet; dat doet hij overigens zelf wél ten opzichte van wethouders, dominees, milieuprofessionals en fractievoorzitters.

De ergernis, die mij het toetsenbord ter hand deed nemen, is veroorzaakt door de agressieve manier waarop hij de mensen (en mij dus ook) toespreekt. Mensen, die wellicht uit voorzorg of omdat ze de vele wetenschappers en meteorologen die voor klimaatverandering waarschuwen, wél serieus nemen. Die mensen zet hij als een stelletje boeven neer en ik citeer: 'het zijn zakkenvullers, lui die ervoor zorgen dat de armen nóg armer worden, dominees en last but not least: linkse mensen'.

Nou heb ik die laatste twee typeringen ronduit opgevat als een compliment, want ik heb grote waardering voor dominees en ik ben er trots op om lid te zijn van GroenLinks. Over zakkenvullers gesproken: ik ben al een tijdje getrouwd met een hardwerkende duurzaamheidsspecialist en ik heb het schip met geld nog niet zien binnenkomen. We zitten daar ook helemaal niet op te wachten.

Ik blijf het treurig vinden dat ik alleen maar boosheid zie en geen enkele intentie om iets te doen aan al die door hem geconstateerde wantoestanden of een voorstel voor zelfs maar een begin van een oplossing. Ze alleen maar constateren is wel erg gemakkelijk. Wat mij betreft is dit mijn laatste bijdrage aan deze discussie. Ik denk dat Boxtel niet zit te wachten op meer gekissebis.

        MARIANNE JUFFERMANS

Populist (slot)

Weet u nog, de Club van Rome die al in 1972 waarschuwde dat er grenzen zijn aan onze groei en voor de gevolgen van klimaatverandering? Nu, 47 jaar later hebben we pas een klimaatakkoord. Een halvering van CO2-productie in 2030 en CO2-vrij in 2050. Dan blijft de temperatuurstijging binnen twee graden zonder te veel schade. Dat is nu althans de consensus. De heer Pel uitgezonderd: deze schetst in Brabants Centrum van 3 januari een groot klimaat-complot van corrupte wetenschappers, klimaatkerken, believers, linksmensen, dominees, hogepriesters en hypocriete politici. Dat terzijde.

De gemeente Boxtel moet al in 2021 met een plan komen, waarin ons wordt verteld hoe en wanneer wij vanaf 2030 CO2-vrijer gaan wonen. Geen sinecure, omdat bijvoorbeeld Boxtel-Oost in de jaren '70 is gebouwd en achterloopt qua isolatie, en vrijwel iedereen nog moet overstappen op CO2-neutraal verwarmen en koken. Hoe dit moet gebeuren is nog niet duidelijk en daar is ook technologische innovatie voor nodig. We gaan elektrisch rijden: geen herrie, fijnstof en stank meer, ook niet van de A2.

Heb ik dan geen bedenkingen? Jawel. Het is een gemiste kans dat niet besloten is tot een flinke CO2-belasting, waarvoor ook de leermeester van de heer Pel, econoom-hoogleraar Richard Tol al jaren pleit, en waarom milieuorganisaties (linksmensen?) van de klimaattafel zijn weggelopen. En ook dat scheepvaart en vliegverkeer buiten de akkoorden worden gehouden, terwijl dit juist groeisectoren zijn waarvan men verwacht dat de CO2-uitstoot explosief zal toenemen. Boxtel CO2-luw in 2030 en CO2-vrij in 2050? Het zou mooi zijn!

        JOOST VAN DER PLUIJM

Naschrift redactie: Met deze bijdrage wordt de discussie, die Hans Pel in december startte, gesloten.