Afbeelding
Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

NIEUWE 'GASTVRIJE' GIDSEN LEIDEN EERSTE GROEP ROND

Beeldende verhalen over dorp Liempde

Toon Voets en Els Vissers zijn gids bij Gastvrij Liempde. ,,Sinds kort", vertelt Voets. ,,11 december zijn we geïnstalleerd. Vandaag leiden we voor het eerst een groep door het dorp, langs zestien beelden waar we het een en ander over vertellen."

JAN HERMENS

Voets en Vissers treffen het deze zondagochtend. Elf belangstellenden melden zich voor tienen in bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd en het weer zit ook nog eens mee. De eerste sculpturen bevinden zich letterlijk op een steenworp afstand van het startpunt. Vissers: ,,Ja, dat is uniek. Zestien beelden in een dorp en dan nog wel zo dicht bij elkaar."

BLOK

Achter elke sculptuur schuilt een verhaal. Samen geven ze een inkijkje in de rijke historie van Liempde. Het Blok bijvoorbeeld, verwijst naar de verloren strijd die het dorp voerde om een zelfstandige gemeente te blijven. ,,In het blok zit een cd met foto's van de kinderen die in 1995 in Liempde geboren of ingeschreven zijn. 31 december 1995 was de laatste dag van de gemeente Liempde."

Zoals water door de Dommel stroomt, zo vloeit carnaval bij de dorpsbewoners door de aderen. Wat het zottenfeest betreft, trekt prinsenvereniging De Ploegers de kar, of beter gezegd, de ploeg. De club heeft de goede gewoonte het dorp bij elk jubileum een kunstwerk te schenken. Voets: ,,De ploeg dateert van 1977, de boer van 1987 en het paard is erbij geplaatst toen de carnavalsvereniging vijfentwintig jaar bestond." Het beeld refereert aan het agrarische verleden van Liempde, dat teruggaat tot in de middeleeuwen en misschien nog wel verder.

NELIS

Jan Kuppens loopt mee met de wandeling. Hij weet wie het beeld Nelis heeft geschonken. ,,Dat was Sinterklaas. Hij mocht Nelis overhandigen, omdat Liempde het 'braafste dorp' van Nederland was. In werkelijkheid hadden de vijf klompenmakers die ons dorp toen nog telde, ervoor gezorgd dat Nelis er kwam. Nelis verbeeldt een klompenmaker en vormt een eerbetoon aan het aloude ambacht." In 1890 telde 'Liemt' maar liefst 29 klompenmakers, vult Voets aan. ,,Nu is dat er nog een."

Naast de beugelbaan prijkt Dorus. Een dorpsbewoner van weleer en een van de vijf Kleuskes. Vissers: ,,De Kleuskes waren vijf ongehuwde kinderen die samen in deze boerderij hebben gewoond. Hun opa heette Klaas, Kleuske is een verkleinwoord van die naam. Het vijftal werd altijd de Kleuskes genoemd. De huisarts van Dorus, dokter Roger van Laere, hoorde diens verhalen over het beugelen en heeft het initiatief genomen voor dit beeld."

BEGRAVEN

Niet veel verderop waakt Christus over Liempde. Maar dat was niet altijd zo. Geert Mak schreef ooit Hoe God verdween uit Jorwerd. Hij had ook kunnen schrijven: hoe Christus verdween uit Liempde (en weer terugkeerde). Voets: ,,In 1968 woedde er een zogeheten tweede beeldenstorm in Nederland. Om te voorkomen dat Christus, Johannes de Doper en de beschermengel ten prooi zouden vallen aan de sloophamer, is dit Heilig Hartbeeld naast de kerk begraven. Pas in 1989 is het herplaatst."

Na ruim een uur zit de rondgang erop. De twee enthousiaste gidsen hadden nog veel meer kunnen vertellen over hun dorp, maar die verhalen bewaren ze voor later. Nu eerst een bakje koffie.

FOTO BOVEN: Een deel van de groep staat letterlijk voor Het Blok. (Foto: Bas van den Biggelaar).


Ploegers openen inschrijving carnavalsoptocht

Opgeven voor de Liempdse carnavalsoptocht kan dit jaar tot en met vrijdag 21 februari. Zondag 3 maart zullen de ongetwijfeld originele, prikkelende of verrassende creaties door de straten van het dorp trekken. Dit onder het motto van zijne doorluchtige hoogheid prins Joost d'n Echte: 'In Liemt gao g't vanêiges'.

Niet alleen deze spreuk, maar allerlei actuele gebeurtenissen in binnen- en buitenland moeten zorgen voor originele inzendingen die uiteindelijk het publiek langs de straten moet vermaken. Deelnemen kan in de categorieën: loopgroepen junioren of senioren tot vier personen, loopgroepen junioren of senioren met meer dan vier personen en wagens.

Meer informatie is verkrijgbaar via telefoonnummer 06-25 09 28 29 of e-mail: optochtploegersland@gmail.com. Inschrijven kan via de website van de carnavalsvereniging: www.ploegers.nl.


Kaarten bij het gilde

Bij gilde Sint-Joris Catharina Antonius Sebastiaan in Gemonde komen morgen, vrijdag 11 januari de kaarten op tafel. Liefhebbers kunnen er rikken en jokeren. Er zijn prijzen beschikbaar. De kaartavond is in gildeaccommodatie Datmunda, Kaal Hoefsteeg 1, en begint om 20.00 uur, de zaal is open om 19.30 uur. Deelname kost 2,50 euro.

Nieuwjaarsoptreden

In zaal De Schuif in Gemonde vindt zondag 13 januari een nieuwjaarsoptreden plaats van koor Gimmese Smart en de Gimmese Kapel. Beide gezelschappen staan onder leiding van Jack de Punder. Het concert begint om 12.00 uur, de entree is gratis.