Afbeelding
Foto: Peter de Koning

'STRUCTUUR IS ONTZETTEND BELANGRIJK'

Michaëlschool wil haar leerlingen een thuis geven

PÅL JANSEN

Het nieuwe pand van de Michaëlschool wordt vandaag, donderdag 10 januari in gebruik genomen. In tegenstelling tot het oude schoolgebouw met haar 'donkere en smalle paadjes', biedt het nieuwe onderkomen een ruime, rustgevende inrichting, legt schoolleider Anjo Sanders uit. En vooral meer mogelijkheden voor de kinderen zich te ontwikkelen.

,,Vooral in faciliteiten zijn we vooruit gegaan. We zijn een school voor speciaal onderwijs (onder meer voor kinderen met ernstige gedragsproblematiek - red.), maar we bieden ook veel praktijk aan. De bedoeling is dat kinderen hier uitstromen naar een baan", vertelt Sanders. ,,Zo'n 95 procent van onze 107 leerlingen krijgen wij binnen via jeugdzorgorganisatie De La Salle. Vaak worden zij daar gedwongen geplaatst waardoor ze weinig binding hebben met deze school en het gebouw."

Volgens Sanders, voorheen werkzaam bij justitie om onderwijs binnen detentiecentra, gevangenissen en andere instellingen te krijgen, is het belangrijk dat kinderen ook een stukje krijgen wat van hen is binnen de school. In beleidsjargon wordt dit eigenaarschap genoemd. ,,Deze plantenkas bijvoorbeeld, gekoppeld aan een theorielokaal, hadden we voorheen niet. Nu kunnen leerlingen zeggen: dit is mijn plantenbak", vertelt Sanders (zie foto).

Een relatie aangaan, verantwoordelijkheid ergens voor krijgen, autonomie: dit soort begrippen herhaalt Sanders diverse keren. Zo krijgen jongeren (onder toezicht) een professionele keuken in beheer. Reen van Abeelen, leerkracht zorg & welzijn: ,,De kinderen leren er voor zichzelf én anderen eten te maken. Vanaf dit jaar starten we met de kantine waarbij ze dus ook leren om te gaan met geld." In de garage, inclusief Dafje met open motorkap, kunnen de leerlingen nu lasapparatuur gebruiken. Sanders: ,,Vooral binnen deze doelgroep, zo is mijn ervaring bij justitie, zitten vaak briljante lassers."

Voor de kinderen die de onderwijsrichtingen plant, dier & buitenwerk, techniek, logistiek of zorg & welzijn volgen, bieden de genoemde voorzieningen extra mogelijkheden voor de leerlingen om straks uit te stromen naar een reguliere baan, een belangrijk doel van de school. Ook hangen in alle klaslokalen digitale schoolborden en zijn de leerkrachten uitgerust met een modern meldsysteem in geval van een calamiteit.

Bovendien zijn er twee 'schakelruimtes' gecreëerd waar kinderen tot rust kunnen komen als het in de klas 'te druk' wordt. Sanders: ,,Je moet die kinderen een thuis geven. Structuur is vooral hier ontzettend belangrijk." (Foto: Peter de Koning).