Afbeelding
Foto: Peter de Koning

WOONSTICHTING VIERT 100-JARIG JUBILEUM MET ALLE HUURDERS

Sint-Joseph trapt feestjaar af

Voor de medewerkers van Sint-Joseph was het maandagmorgen een leuke onderbreking van de werkdag. Een kort officieel moment om de start van het jubileumjaar te vieren. Natuurlijk was er taart voor iedereen, maar ook de voertuigen van de corporatie werden voorzien van speciale jubileumstickers. ,,Zodat het honderdjarig bestaan ook zichtbaar is in de wijken", aldus Dekker.

FUSIE

Wat betreft de fusie liggen alle documenten nu bij de Autoriteit Woningcorporaties (AW). Die moet het samengaan van de twee woonstichtingen goedkeuren. De verwachting is dat hier in mei uitsluitsel over komt. De nieuwe naam maken de twee fusiepartijen in april bekend. Op 1 juli moet de samenvoeging een feit zijn.

Dekker kijkt tevreden terug op het eerste deel van het proces: ,,Dat is goed verlopen. We moeten nu alles omvormen naar één bedrijf. Dat vergt veel tijd, want systemen en werkwijzen moeten gecombineerd worden." De directeur-bestuurder weet al wel te vertellen dat er één hoofdlocatie komt, met op enkele plekken een dependance.

Maar voor het zover is, moet er dus nog veel gebeuren. ,,De komende tijd gaan we gebruiken om vacatures op te vullen. Er is natuurlijk wat geschoven met functies, waardoor er op enkele gebieden ruimte komt om iemand aan te nemen. Zo staan de komende jaren veel in het teken van duurzaamheid, en daarvoor hebben we expertise nodig", aldus Dekker.

,,Daarnaast gaan we ons bedrijfsplan (her)schrijven. Dat is nodig om weer up-to-date te zijn. De woonvraag van mensen is immers aan veel verandering onderhevig geweest. We zijn weliswaar al honderd jaar een Boxtelse corporatie en hebben al die tijd gezorgd voor woonruimte in het dorp en de directe omgeving, maar de woongrenzen vervagen steeds meer. Vroeger waren mensen aan een bepaalde locatie gebonden, dat is niet meer. Iemand die in Boxtel werkt, vindt het soms ook prima om ergens anders te wonen. Met het aanbod van de Kleine Meierij in de gemeenten Bernheze, Sint-Michielsgestel en 's-Hertogenbosch, kunnen we onze positie in locaties dan ook verbeteren, ook omdat de bouwruimte in Boxtel niet erg uitgebreid is."

TAART

Huurders van Sint-Joseph zullen van de fusie niet veel meer merken dan een naamswijziging en wellicht een aanpassing in de administratie. Van het jubileum profiteren zij des te meer. ,,Iedereen krijgt er mee te maken, want al onze huurders krijgen in de loop van het jaar een ambachtelijke appeltaart aangeboden, gemaakt door bakkerijen Van Eijndhoven in Liempde en De Leijer in Boxtel", vertelt woordvoerder Ineke van de Oetelaar van Sint-Joseph. Maar daar blijft het niet bij. Alle wijken waar de woonstichting werkzaam is, krijgen een blijvend aandenken. ,,Wat dat precies gaat worden laten we aan de bewoners over. Zij mogen bij ons aangeven waar behoefte aan is. Dat kan een bankje zijn, maar ook een beeld of een speeltuintje. Ontmoeten en samenzijn is voor ons hierin het uitgangspunt. Verwacht echter geen gebouw, want we willen de cadeau's nog voor de fusie, eind juni realiseren", vertelt Dekker.

SPIEGELTENT

Naast een taart en een cadeau krijgen huurders de mogelijkheid om deel te nemen aan een aantal activiteiten. Zo wordt er een ballonvaart boven Boxtel weggeven, krijgen alle 100-jarige huurders een bloemetje en worden alle bewoners op huisnummer honderd in het zonnetje gezet. Ook is Sint-Joseph bezig om de spiegeltent op te zetten en hierin enkele voorstellingen te geven. ,,Dit gaan we invullen met lokale partijen, zoals de stichting Brede Scholen Boxtel. Denk bijvoorbeeld aan een breakdance-workshop met aansluitend een optreden", legt Van de Oetelaar uit.

Alle festiviteiten vinden plaats in de eerste helft van dit jaar omdat Sint-Joseph vanaf 30 juni door de fusie niet meer bestaat. Dekker: ,,Officieel zijn we in december 1919 gestart met de woonstichting. Dat gaan we helaas niet meer halen, want het zou vreemd zijn als we ons feestje onder een andere naam zouden vieren."

FOTO BOVEN: Tonny van den Broek en Corné van Antwerpen, werkzaam in het onderhoudsteam, van Sint-Joseph mochten de jubileumstickers op de bedrijfsbussen plakken. (Foto: Peter de Koning).


Bewoners maken zolders leeg voor groot onderhoud

De bewoners van huurhuizen in de Sint-Barbarastraat krijgen zaterdag 12 januari de mogelijkheid van Sint-Joseph om hun zolder leeg te ruimen. Die dag zorgt de woonstichting dat alle overbodige spullen gratis afgevoerd worden. Dit is nodig omdat aannemer Hendriks Coppelmans komende week start met het groot onderhoud van de woningen.

De aannemer nam in september vorig jaar het werk over van de toen failliet verklaarde Bouwgroep Moonen. Daardoor kwamen de renovatiewerkzaamheden in de Gildenhof, Sint-Sebastiaanstraat, Sint-Barbarastraat, Sint-Catharinastraat en de Vaandelstraat lange tijd stil te liggen. Op dat moment stonden er nog 62 woningen in de planning.

Omdat de bouwvakkers ook de isolatieplaten onder het dak gaan vervangen, hebben zij extra ruimte nodig. Vooruitlopend op dat groot onderhoud houdt Sint-Joseph daarom samen met de aannemer een opschoondag. Zaterdag tussen 10.00 en 12.00 uur krijgen bewoners van Sint-Barbarastraat eenmalig de kans om gratis de spullen die zij niet willen bewaren weg te doen. Er zijn die dag medewerkers van de WOP (Woonomgevingsploeg) aanwezig om bewoners te helpen.

ENERGIELABEL OPKRIKKEN

In totaal zijn er straks uiteindelijk 113 woningen opgeknapt. Het gaat hierbij vooral om de buitenzijde van de huurhuizen. Het energielabel van de woningen wordt hiermee opgekrikt naar label B en er worden nieuwe sloten en rookmelders aangebracht. Daarnaast konden bewoners kiezen voor zonnepanelen. Keukens, badkamers en toiletten die meer dan 25 jaar oud zijn en in slechte staat, worden vervangen op verzoek van bewoners.