Afbeelding
Foto: Hans Verberk

FIKSE OVERWINNING VOOR HANDBALSTERS

Vrouwen HCB hervatten competitie overtuigend

Na een tussenstop van twee weken hervatten de vrouwen van HCB '92 zondag de zaalcompetitie in sporthal De Braken tegen GHV uit Goirle. De vorige wedstrijd werd met met minimaal verschil gewonnen, dus de Boxtelse handbalsters stonden op scherp. Zij wonnen met 29-5.

De thuisploeg verdedigde goed in de eerste minuten. Ook werden vanuit de hoek door Gitte Vanhout en Hèlen Berkelmans mooie doelpunten gemaakt. GHV was nog zoekende in de opbouw en wist in de beginfase slechts één doelpunt te maken.

HCB '92 ging door met scoren, onder meer via Ellen Persoons, die de keeper verraste met een afstandsschot en de tussenstand op 5-1 bracht.

SCHIJNBEWEGING

De thuisclub zette snelle aanvallen op omdat de Goirlese ploeg geen wisselspelers had.

Zo bepaalde Boxtel het tempo: Linda Zwiers passeerde na een mooie schijnbeweging de verdediging én doelvrouw, Annemarie Sens rondde nog een paar keer goed af. Manon Foolen scoorde vrij vanaf de cirkel.

Een GHV-speelster verliet daarna geblesseerd het veld door een misstap waardoor de Boxtelse vrouwen nog meer ruimte kregen om aanvallen op te zetten. Vrije kansen waren er voldoende en Susan van den Berg scoorde vanuit een rebound van de keeper. Vanhout bracht de ruststand op 18-2 na een onderschepping van de bal bij de tegenpartij.

SNELLE BREAK-OUTS

De Boxtelse formatie zocht in het tweede bedrijf naar een hoge eindscore via snelle break-outs, maar deze werden niet altijd evengoed afgerond. Liza van Rooij breidde de stand uit naar 20-2. De verdediging van HCB '92 verslapte daarna even waardoor GHV via de rechterkant doelvrouw Mary Swinkels diverse malen passeerde.

HCB '92 zocht naar concentratie om GHV geen ruimte meer te geven. In de slotfase van de wedstrijd scoorde Sens nog diverse malen en breidde ook Foolen vanuit het midden de stand uit. De gasten benutten nog een penalty, maar met de uitslag was de thuisploeg tevreden.


ESSCHE BOYS BEGINT MET ONDERLING DUEL

Eerst 'n potje voetballen, in derde helft feesten...

De tune van de Champions League schalt uit de luidsprekers in het sportpark van Essche Boys. De verwachtingen zijn hooggespannen als de deur van de kleedkamer opengaat. De spelers betreden het veld voor de traditionele nieuwjaarswedstrijd tussen het eerste elftal en een team met oud-selectiespelers. Het duel vond zaterdag plaats.

JAN HERMENS

Hoewel er geen competitiepunten op het spel staan, trekken de mannen wel serieus ten strijde. Het gaat tenslotte om de eer. En om de gezelligheid, maar die bewaren ze voor na het laatste fluitsignaal.

Het meeste vuurwerk is verschoten in de oudejaarsnacht. Althans, zo lijkt het in de eerste helft. Het spel knalt nog niet echt. Ja, het spettert een beetje, maar dat is regen. De selectie dringt wel aan, maar treffers vallen er niet te noteren. Een schot op doel gaat huizenhoog over.

De ploegen blijken het beste voor het tweede bedrijf bewaard te hebben. Luc Bormans presenteert een fraai hoogstandje, hij scoort namens de oud-selectiespelers met een halve omhaal. ,,Hij struikelde", klinkt er grappend uit het publiek.

FLITSENDE FLANKEN

Een doelpunt tegen, dat kunnen de jonkies van het eerste niet op zich laten zitten. Ze hebben al eerder laten zien over flitsende flanken te beschikken. Koen Schalkx, spelend met rugnummer vijftien, is meermalen langs de rechterkant opgestoomd, maar nog zonder treffer als beloning. Hij werkt de gelijkmaker tegen de touwen. Schalkx komt op over de as van het veld, bestormt het strafschopgebied en scoort. Daarbij duelleert hij met een tegenstander. ,,Scheids !", roept een toeschouwer, maar de arbiter ziet geen reden om te fluiten.

Het overwicht ligt in de tweede helft bij de selectie. De jongens zijn snel en beweeglijk en bestoken het doel van de tegenstander van tijd tot tijd. Zonder verder resultaat. ,,Laat de scheids onderhand maar affluiten, straks spelen ze in het donker", mompelen supporters langs de lijn. Daar is het frisjes en inderdaad een tikje schemerig. Nog voor de klok van vier uur vindt de scheidsrechter het genoeg. De teller blijft op 1-1 steken. Een prima stand voor een onderlinge vriendschappelijke wedstrijd.

ERELID

In de kantine werd, naast het traditionele nuttigen van enkele gebraden kippenvleugeltjes, ook oud-bestuurslid Jan van Gerven benoemd tot erelid van de Essche voetbalclub. In zijn 37 jaar als actieve vrijwilliger voor Essche Boys heeft hij veel functies bekleed. Van materiaalman tot wedstrijdsecretaris. Ook schreef hij jarenlang de wedstrijdverslagen voor de diverse media. Het huidige bestuur vond de nieuwjaarsreceptie een mooi moment om de clubman in het zonnetje te zetten.

FOTO ONDER: Willem Rovers (links) en Luuk Wolfs in duel. Het publiek ziet een wedstrijd tussen ervaren rotten en jonge honden. Die houden elkaar in evenwicht. Beide elftallen scoren eenmaal. (Foto: Hans Verberk).