Afbeelding
Foto:

JOS HENDRIKS IS VERKNOCHT AAN CAFEBILJARTEN

'Ik houd van al het gezellige rumoer tussen tap en laken'

Hoewel hij niet hoog opgeeft van zijn eigen kunnen, is Jos Hendriks in 2018 toch kampioen driebanden geworden van biljartclub De Onderlinge Band. En met een equipe van Uit de kom doet Hendriks mee aan de teamcompetitie van de Boxtelse Biljart Bond. Ooit herbergde elke kroeg minstens één biljartgezelschap, maar die tijd is voorbij.

JAN HERMENS

,,Er wordt best veel gebiljart in Boxtel, maar minder dan vroeger", zegt Hendriks. ,,In de jaren zeventig stond in zo'n beetje elk café een biljart. Dat is veranderd. Daarnaast bestaan allerlei etablissementen niet meer. Ik kan er zo een stuk of wat noemen. Desondanks zijn er nog diverse biljartclubs actief, al telt Uit de Kom, waarin ik zelf speel, nog maar acht leden. Minder moeten het er eigenlijk niet worden. Arno, de benjamin van de club, is 67. Ja, er is sprake van vergrijzing. Ik heb al menig uitvaart van een biljarter meegemaakt."

HUISKAMER

Hendriks graaft even in zijn herinnering en verhaalt dan over de vele gezelschappen die voorheen café De Adelaar als thuisbasis hadden. Zelf was hij daar ook regelmatig te vinden. ,,Biljarters kwamen daar, maar ook duivensporters, paardenliefhebbers, acolieten. Destijds dreef een goedlopend café op verenigingen. Er waren bruiloften van leden, koffietafels, verjaardagsfeesten, noem maar op. Een bruin café was toen echt de huiskamer van de buurt."

TWEE SOORTEN

De Boxtelaar houdt van de gezelligheid en het geroezemoes tussen de tap en het groene laken. ,,Het sociale aspect weegt voor mij minstens zo zwaar als het biljarten zelf. Op een clubavond sta ik misschien een uur met de keu in de hand. En die moet ik nogal eens optillen als er iemand langs moet. Ik denk dat er twee soorten biljarters zijn: mensen zoals ik en mensen die meer met biljart als sport bezig zijn. Zij oefenen vaker en spelen doorgaans op een hoger niveau, bijvoorbeeld bij 't Ivoor. Die vereniging doet het erg goed. Ik denk dat dergelijke clubs met een goed geoutilleerde accommodatie de toekomst van het biljarten vormen."

Een avond caramboles maken in de kroeg is in ieder geval duurder dan in een clubhuis of zorgcentrum. Hendriks: ,,Kijk, als je in een café biljart, verwacht de kastelein dat je een paar drankjes nuttigt en dan denkt hij niet aan twee flesjes Spa. Dat is prima, alleen is het bier ten opzichte van vijftig jaar geleden gigantisch veel duurder geworden. Een glas bier kost anno 2019 ongeveer veertien keer zoveel als in 1965. Ter vergelijk: in diezelfde periode is een ei slechts drie keer over de kop gegaan en een brood zes keer. De leden van een vereniging met een eigen clubhuis betalen weliswaar contributie, maar een keer of vijftig per jaar in een horecagelegenheid biljarten, is uiteindelijk een stuk prijziger."

Het aantal jongeren dat nog een mooie effectstoot weet te geven, is niet zo groot. ,,De jeugd speelt meer darts, al lijkt de hype van een paar jaar geleden voorbij."

KRUISBESTUIVING

Hendriks constateert dat de belangstelling voor het biljarten in cafés afneemt, maar klaagt niet. ,,Nee, zoiets gebeurt nu eenmaal. De biljartsport in zijn algemeenheid blijft wel behouden, kijk maar naar 't Ivoor. Er is overigens ook sprake van enige kruisbestuiving tussen de Boxtelse Biljart Bond en 't Ivoor. Er doen mensen 'van ons' mee aan het bandstoten en omgekeerd nemen leden van 't Ivoor deel aan het individuele Boxtelse kampioenschap. Dat kan eenvoudig, omdat het biljarten werkt met een handicap. Die maakt het mogelijk dat spelers van verschillend niveau toch tegen elkaar kunnen uitkomen."

HABITAT

Biljarters lijken wel wat op dieren in de natuur. Waar hun leefgebied verdwijnt, sterven populaties uit of de dieren zwermen uit naar een nieuwe habitat. Zo is De Onderlinge Band, waar Hendriks in 2018 nog kampioen driebanden werd, sinds een poosje ter ziele. ,,Café De Adelaar is dicht en daarmee is onze basis verdwenen. De meeste leden spelen nu elders." Hendriks grapt: ,,Bij de opheffing hadden we nog een paar centen in kas. Daarvan is mijn bokaaltje betaald."

FOTO BOVEN: Jos Hendriks toont de trofee die hij vorig jaar gewonnen heeft. Ondertussen vertelt hij over de biljartsport in Boxtel. (Foto: Jan Hermens).