Afbeelding
Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

DERTIG UUR BILJARTEN TEGEN KANKER

Fenomeen Jaspers steunt Liempdse biljartmarathon

PÅL JANSEN

Slechts negen leden telt biljartvereniging Den Herberg. Toch kan dit saamhorige Liempdse clubje indruk maken. Dertig uur lang wordt zaterdag 19 en zondag 20 januari in thuishaven café De Durpsherberg gebiljart voor hardloopevenement Roparun. Daarbij wordt geld ingezameld om het leven van mensen met kanker zover mogelijk te veraangenamen. De vereniging weet zich daarbij gesteund Dick Jaspers, meervoudig wereldkampioen driebanden, die zaterdag in Liempde te vinden was: ,,Als ik mensen kan helpen met een goed doel, doe ik dat graag."

Jaspers ontving een uitnodiging via e-mail van lid en initiatiefnemer Piet Heijmans. Al dertien jaar fietst hij mee met de Roparun. Tijdens dit hardloopevenement rennen deelnemers in teams etappes van circa 65 kilometer vanaf startlocaties Parijs en sinds een paar jaar Hamburg om vervolgens na ruim vijfhonderd kilometer op de Coolsingel in Rotterdam uit te komen. Onderweg zorgen fietsers voor veiligheid, het juiste tempo en de goede route voor de lopers. ,,Dertien jaar geleden vroeg mijn baas om mee te doen. Die was toen heel erg druk met een team samen te stellen", aldus Piet, die deel uitmaakt van Team 264 Den Breejen. ,,Ik doe hiernaast nog van alles, ben wat dat betreft ook een sociale gast; als het maar geld oplevert voor het goede doel. Zelf ben ik gezond dus zolang ik een steentje bij kan dragen, doe ik dat."

De biljartvereniging verloor diverse clubgenoten aan 'de ziekte'. En in zo'n knus groepje heeft dat impact. ,,We vinden het ontzettend fijn dat je ons initiatief een warm hart toedraagt", zei voorzitter Wim Heijmans, de broer van Piet, dan ook tegen Jaspers. De komst van de topbiljarter maakte de leden dan ook trots. ,,Ja, dat is écht gaaf dat zo iemand naar onze club komt, toch!", zei een enthousiaste Piet.

168 UREN

Naast de Roparun en de aanstaande biljartmarathon werd er zaterdag uiteraard honderduit gesproken over het spel op het groene laken. Want het wegvallen van leden brengt tegelijkertijd een andere uitdaging met zich mee voor de sport: nieuwe aanwas. ,,Jeugd krijgen we er niet bij. Maar het is ook moeilijk om die van hun telefoon af te krijgen. Er zitten 168 uren in een week. Dat was in 1960 niet anders, maar die worden nu anders besteed", aldus de voorzitter van Den Herberg.

Jaspers, als 'uithangbord' voor de sport betrokken bij de Koninklijke Nederlandse Biljartbond (KNBB): ,,Een groot probleem is dat er gewoon veel te weinig locaties zijn. De jeugd niet op veel plekken terecht, of moet naar het café, waar dan weer alcohol wordt geschonken."

De biljartprof noemt daarbij vereniging 't Ivoor in Boxtel als goed voorbeeld hoe het ook kan: aan de Voetboog heeft de Boxtelse club een eigen accommodatie waar volop gebiljart wordt. ,,Voor wedstrijden ben ik bovendien regelmatig in Zuid-Korea. Op iedere hoek van de straat staat daar een biljartcentrum."

INTERESSE

Er is zeker interesse in de biljartsport, benadrukt Jaspers met klem. Zo ook in Liempde. Afgelopen najaar werd er nog een nieuwe biljartcompetitie gestart door uitbaters Ton van Alphen en Henry van Middegaal van respectievelijk De Durpsherberg en 't Huukske, waar dertig man aan meededen. ,,De opkomst viel zeker niet tegen", aldus Van Alphen. ,,En volgend jaar willen we een tweede editie organiseren." Ook vindt er jaarlijks een pentatlon plaats in Liempde met tientallen deelnemers en zijn er nog zeven biljartclubs actief in het dorp, waarbij Het Wapen van Liempde in een competitie van de KNBB speelt.

Dat geldt echter niet voor alle clubs en verenigingen, weet Jaspers: ,,Er zijn best veel 'wilde' bonden en die probeert de KNBB naar zich toe te trekken. Hoe groter het ledenaantal van de bond, hoe meer die kan investeren." Jaspers zelf investeert ook in de biljartopleidingen van de bond: ,,Een deel van het prijzengeld van de wedstrijden die ik via de KNBB speel, gaat naar de jeugd."

De opbrengsten van de Liempdse biljartmarathon op 19 en 20 januari zijn daarentegen bestemd voor de Roparun. De tijdvakken zijn inmiddels gevuld met biljarters. De start is zaterdag om 12.00 uur en daags erna eindigt het evenement om 18.00 uur. Er vindt tevens een loterij plaats. Vanaf heden zijn daarvoor loten (van twee euro per stuk) te koop bij De Durpsherberg. De hoofdprijs is een vakantie in Friesland. Ook een door Jaspers gesigneerd setje biljartballen, waar hij zelf mee trainde, worden geveild voor het goede doel. Via de Facebookpagina van Team 264 Den Breejen kan tot zondag 20 januari geboden worden op de set.

FOTO ONDER: Hoog biljartbezoek zaterdag in Liempde: wereldkampioen driebanden Dick Jaspers bracht een bezoek aan café D'n Durpsherberg, thuisbasis van biljartvereniging Den Herberg. (Foto: Bas van den Biggelaar).

Afbeelding
Afbeelding
Piet Heijmans, broer van voorzitter Wim, doet jaarlijks mee aan de Roparun. Om geld in te zamelen, kwam hij met het initiatief van een biljartmarathon. Hij vond in topbiljarter Dick Jaspers een ambassadeur voor het evenement op 19 en 20 januari.
Voorzitter Wim Heijmans roemt de saamhorigheid binnen zijn biljartclub Den Herberg.
Biljartfenomeen Dick Jaspers bezocht zaterdag De Durpsherberg in Liempde om zijn steun te betuigen voor het evenement dat biljartvereniging Den Herberg organiseert.
Bijna alle leden van Den Herberg waren aanwezig tijdens de komst van wereldkampioen driebanden Dick Jaspers.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding