Afbeelding
Foto: Peter de Koning

JRL HOUDT VOORRONDE LANDELIJKE GESCHIEDENISQUIZ

'Zie je nou wel, je moest meedoen!'

JULES HAMELEERS

Een lokaal op de bovenste verdieping van het Jacob Roelandslyceum zit tot de nok vol met druk pennende leerlingen. Jongeren van het eerste tot en met het zesde leerjaar doen hun best om bij de beste twee te horen. En daarmee een plekje te verdienen in de landelijke geschiedenisquiz voor middelbare schoolleerlingen, die 16 maart plaatsvindt in Zutphen. Jules Havenith (16) en Mike van Stekelenburg (17), respectievelijk vijfde- en zesdejaars vwo-scholier, zijn de winnaars.

Thomas Sturkenboom (12) is een grote geschiedenisfan: ,,Ik lees er vaak boeken en strips over, zoals Asterix en Obelix." Het moeilijkst vond hij de jaartallen, maar er waren ook veel dingen die hij wel kon invullen. ,,Maar van sommige namen had ik nog nooit gehoord." Ook Anastasia Janssen (16) is een groot liefhebber. Ze verwacht niet dat ze doorgaat, maar het ging in ieder geval beter dan de vorige jaren dat ze meedeed. ,,Ik vind het vooral leuk om mezelf te testen."

RUMOERIG

Volgens traditie kijken de leerlingen elkaars vragen na, 25 in totaal. Vanaf welk aantal kinderen kreeg je vroeger een onderscheiding? Wie is de uitvinder van het telegram? En wat is de oorspronkelijke kleur van de kerstman? Blauw, dus. ,,Is groen ook goed?", klinkt er uit een hoek van het lokaal. De klas wordt rumoerig en de docenten schudden glimlachend hun hoofd. De sfeer is ontspannen: er gaat een schaal met koekjes en flessen frisdrank rond.

SOMS GOKKEN

Ook geschiedenisleraar Theo Hoog Amtink wordt elk jaar gevraagd om mee te doen. Hij denkt zeker niet dat hij alles goed heeft, omdat zelfs hij bij sommige vragen moet gokken. ,,Sommige dingen kun je gewoon niet weten". Toch krijgt hij uiteindelijk een medaille omgehangen voor de beste score: 28 punten.

Maar ook de onderbouwleerlingen doen het niet onverdienstelijk. Twee jongens uit havo 3 moeten uiteindelijk nog een laatste vraag beantwoorden om de winnaar te bepalen. Tijn Nijmijer (16) zit het dichtst bij het goede antwoord en wint. ,,Zie je nou wel, ik zei toch dat je mee moest doen", zegt zijn docent terwijl ze hem de gouden plak omhangt.

TROTS

Winnaars Mike en Jules krijgen trots glimlachend een beker en een tas met historische tijdschriften. Zij behaalden bijna evenveel punten als hun docent, maar liefst 25. Ze gaan in het voorjaar de eer van het JRL verdedigen in Zutphen. Jules: ,,Ik heb er echt heel veel zin in, het lijkt me heel cool."

FOTO BOVEN: De geschiedenisleerlingen van het JRL doen flink hun best om de beste van het volle lokaal te worden. Twee van hen vertegenwoordigen de school op 16 maart tijdens de landelijke geschiedenisquiz in Zutphen. (Foto: Peter de Koning).

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding