Afbeelding
Foto: Hans Verberk

GEMOEDELIJKE NIEUWJAARSWEDSTRIJDEN IN 'DE BRAKEN'

Sterke bezetting rolstoeltennistoernooi

,,De jongste deelnemer is negen, de oudste vijfenzeventig en ze spelen in dezelfde poule. Dat kan bij rolstoeltennis." Riens van Raaij is organisator van het nieuwjaarstoernooi van stichting Rolstoeltennis Thadia. En dat niet alleen, hij is ook deelnemer.

JAN HERMENS

Van Raaij vertelt: ,,De rolstoeltennissers van Thadia trainen elke zaterdagochtend in sportcomplex De Braken. We zijn met twintig rollers. Ons nieuwjaarstoernooi telt 24 deelnemers, waaronder zes Belgen. Zij maken er echt een dagje uit van, ze nemen familieleden mee en genieten van de gezelligheid. Daar draait het vandaag ook om. Iedereen wenst elkaar een gelukkig nieuwjaar, er hangt een ontspannen sfeer op de baan."

TOP TIEN

De toernooibezetting telt meerdere sporters van formaat. ,,Ja, een groot deel van de top tien van Nederland doet hier mee. Zelf sta ik elfde op de nationale ranglijst. Maikel Scheffers, een mondiale topspeler, is bij Thadia begonnen. Hij doet overigens niet mee, maar Edwin Vermetten wel en Daphne van de Laar ook. Vermetten haalde het wereldnieuws op de Invictus Games. Daphne van de Laar is een bekende speelster uit de regio."

TWEE KEER STUITEREN

Rolstoeltennis wijkt wat spelregels betreft nauwelijks af van 'gewoon' tennis. ,,De bal mag twee keer stuiteren, dat is het enige verschil. Toen ik kennismaakte met de sport, vond ik het spel lang niet makkelijk. Je moet je rolstoel voortbewegen met een racket in je hand, op de bal letten en ook nog eens raak slaan. Dat zijn veel dingen tegelijkertijd. Twintig jaar geleden heb ik een motorongeluk gehad. Dat kostte me mijn rechter onderbeen. Ik kon al tennissen, maar de rolstoelversie van de sport was even wennen. Oefenen dus. Het is helemaal goed gekomen."

LEENROLSTOEL

Thadia geeft mensen die belangstelling hebben voor de sport alle kans om rolstoeltennis te ontdekken. ,,Geïnteresseerden mogen gerust op zaterdagochtend komen kijken. We hebben extra sportrolstoelen die we uitlenen aan nieuwe leden. Je ziet dat de wielen naar binnen staan, dat maakt ze wendbaar. Ze zijn ook relatief licht. We hopen dit jaar weer wat nieuwe leden te mogen verwelkomen. Dat is gunstig voor de vereniging, maar vooral voor de sporters, want die ontdekken een prachtige en gezonde hobby."

Uitslag poule A 1. Riens van Raaij/Leni Peeters 2. Toon Berkelmans/Edwin Vermetten 3. Els Verhoeven/Rianke Timmermans

Uitslag poule B 1. Rien Kooiman/Annet Heusdens 2. Toos van Mierlo/Meike van Haperen 3. Daphne v.d. Laar/Alexander Lantermann


FOTO ONDER: Rolstoeltennisster Daphne van de Laar uit Liempde behaalde de derde plaats in poule B. (Foto: Hans Verberk).