Afbeelding
Foto: Hans Verberk

OUD-BOXTELAAR MICHAEL VAN GERWEN GEHULDIGD IN VLIJMEN

'Ik ben de beste darter, niemand anders'

LINDA VAN DE WIEL

Na twee keer eerder de titel gepakt te hebben, won Michael van Gerwen op nieuwjaarsdag opnieuw de wereldbeker darts door tegenstander Michael Smith te verpulveren met 7-3. Hij deed dit in een bomvol Alexandra Palace in Londen. Twee dagen later, tijdens een persconferentie in café Den Braai in Vlijmen - voorafgaand aan zijn drukbezochte huldiging - vertelde de in Boxtel geboren en getogen topdarter over zijn grote avontuur aan de toegestroomde landelijke pers. Én aan Brabants Centrum…

De enorme trofee staat te blinken op de tafel. Van Gerwen loopt rustig de zaal in en groet de in groten getale aanwezige pers. Op de vraag hoe de beker naar Vlijmen is gekomen, antwoordt hij dat hij deze gewoon mee in het vliegtuig heeft genomen. ,,Ik heb er toen eens goed naar gekeken en zie dat de naam van Rob Cross (de winnaar van vorig jaar - red.) er maar klein op gegraveerd is. Ik denk dat ze hem ervan af willen hebben", grapt hij. ,,Er staat overigens een replica van deze beker in mijn kast. Ik had er nog een plekje voor." Aan gevoel voor humor heeft hij duidelijk geen gebrek. Al snel volgt een vraag over de derde ster die na de winst van deze titel op zijn shirt komt. ,,Dat wordt vast geregeld. Al weet ik niet of ik een shirt vol sterren wel mooi vind."

Van Gerwen maakt een ontspannen indruk, zo kort na alle dartsgekte van de afgelopen weken. ,,Weer thuis zijn is heel fijn. Het is hectisch en hoop snel wat rust in mijn hoofd te krijgen. Ik ben wel blij dat ik even niet hoef te presteren", vertelt hij aan het begin van de persconferentie. ,,Maar ondanks de drukte geniet ik ook heel erg. Vooral van alle fans die zich op het Plein in Vlijmen verzameld hebben. Ze hadden na twee keer ook kunnen denken: 'Ik blijf nu eens een keer lekker thuis'. Het doet me veel dat ze er ook deze keer weer zijn."

HET WENT NIET

Ook voor Mighty Mike, zoals de darter ook genoemd wordt, went het winnen van de wereldtitel niet. ,,Elke prijs is speciaal en is weer anders. Het jaar en het perspectief wisselen. Het meest belangrijke is dát ik hem won. Het is een geheugensteuntje voor de wereld. Zodat ze weten dat ík de beste darter ben en niemand anders." Hij vervolgt: ,,Ik miste de eerste wedstrijd-dart op de dubbel 16, die pijl zat er ver naast. De tweede pijl ging er goed in. Het gevoel dat toen door me heen ging was fantastisch, het mooiste gevoel dat er is." Van Gerwen maakte het zichzelf hiermee niet onnodig moeilijk. ,,Wedstrijden op een WK zijn al extra beladen en ik maakte het hiermee netjes en snel af."

Zijn topprestatie leverde Van Gerwen tijdens de finale in Londen 'boegeroep' op. De Vlijmenaar is daar nuchter onder. ,,Ik speelde tegen een Engelsman, natuurlijk wilde het voornamelijk Engelse publiek dat hij zou winnen." De oud-Boxtelaar is ook positief over tegenstander Michael Smith die na afloop van de finale zei Van Gerwen niet de terechte kampioen te vinden. ,,Dat soort dingen worden gezegd uit teleurstelling direct na de wedstrijd. Hij heeft me vanochtend een sms'je met excuses gestuurd. Als je dát doet, ben je een groot sportman."

KALE SLOOPKOGEL

Het komende jaar verandert er niet veel aan het speelschema van Van Gerwen ten opzichte van 2018. ,,Ik speel een aantal vloer- en alle grote tv-toernooien. Maar dan nog een beetje beter dan het afgelopen jaar", lacht de topspeler.
De ambities van de 'kale sloopkogel uit Vlijmen', nóg een bijnaam van de darter, reiken echter nog verder dan drie wereldtitels. ,,Ik wil dit toernooi zo vaak mogelijk winnen. Zo'n acht keer in totaal." Ondanks de torenhoge verwachtingen die Van Gerwen zichzelf oplegt, geniet hij volop van zijn succes. ,,Het besef dat ik mijn derde wereldtitel pakte, kwam snel binnen. Ik ben trots op mezelf, omdat ik weet wat ik ervoor moet doen en laten om op dit niveau te presteren. Mijn vrouw Daphne weet daar alles van. Ik ben vaak van huis," vertelt hij. ,,En van het darten zelf geniet ik ook volop. Vooral het gooien van 180 gaat nooit vervelen."

Over de vraag van Brabants Centrum hoe het komt dat hij zó goed is, moet de darter even nadenken. ,,Ik denk dat het vooral het geloof in mezelf is. Ik heb schijt aan mijn tegenstander. En waarom ook niet? Verder is het een goede cocktail van talent, goed kunnen presteren onder druk, ervaring en de juiste mensen om me heen. Dat maakt me trots."

De fans, die zich verzamelden op het voor de gelegenheid groen getoverde Plein in Vlijmen waren dat ook. Zij juichten en zongen de kampioen vol overgave toe. ,,Iedereen is blij voor Michael", vertelt een inwoner. Met hem eerden nog duizenden groen geklede mensen hun held.

Ondanks de successen, is Van Gerwen zijn geboorteplaats niet vergeten. ,,Ik kom uit Boxtel en ben er opgegroeid. Ik ben er nog vaak te vinden om familie en vrienden te bezoeken. En het is kei dichtbij. Ik rijd er in tien minuten naartoe."

FOTO BOVEN: Michael van Gerwen toont zijn bokaal aan het toegestroomde publiek in Vlijmen. (Foto: Hans Verberk).

Sport kort

Wintertoernooi ODC

De Boxtelse voetbalclub ODC houdt zaterdag 12 januari vanaf 10.00 uur een wintertoernooi ter voorbereiding op de tweede seizoenshelft. In sportpark Wagenaars aan de Molenwijkseweg nemen de JO17-selectieteams van de vereniging het op tegen geduchte concurrenten uit de regio, zoals Boxtel, VFC Zwaluw (Vught), Nuenen en Best Vooruit.

Dartskenner: 'Van Gerwen blijft domineren'

Verslaggever en dartskenner Arjan van der Giessen uit Empel volgt Michael van Gerwen en alle andere topdarters al jaren. Hij noemt het de verdienste van 'Mighty Mike' dat tegenstander Michael Smith niet goed gooide tijdens de finale. ,,Elke tegenstander van Michael moet voortdurend op de toppen van zijn kunnen spelen om hem te verslaan. Dat is nogal een grote druk."

Van der Giessen vertelt dat Smith er tot dit toernooi om bekend stond slecht te gaan spelen na het missen van een aantal dubbels. ,,Tijdens dit toernooi gebeurde dit niet, hij speelde verrassend sterk. Ik had wel verwacht dat hij ver zou kunnen komen in het toernooi maar op de finale rekende ik niet."

RIVALEN

Bij de huldiging in Vlijmen sprak Van der Giessen donderdag de verwachting uit dat Van Gerwen de dartssport de komende jaren nóg meer gaat domineren. ,,Een aantal rivalen van Michael is gestopt of is dat op korte termijn van plan. Denk aan Phil Taylor, Raymond van Barneveld en Gary Anderson."

Volgens de dartsfanaat is de nieuwe generatie nog niet ervaren genoeg en heeft zij nog niet de mentale bagage die Van Gerwen wél bezit. ,,En hij is de meest getalenteerde darter sinds jaren."