De snelheidsmeters die de wijkmakelaars inzetten, blijven tien weken staan op een locatie waar veel overlast is.  (Foto: Peter de Koning).
De snelheidsmeters die de wijkmakelaars inzetten, blijven tien weken staan op een locatie waar veel overlast is. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

KRUISING BARRIERWEG WEER OPEN VOOR AUTOMOBILISTEN

Snelheidsbord herplaatst in Liempde

PÅL JANSEN

De kruising Barrierweg-Roderweg werd twee weken terug heropend. Dat betekent ook weer overlast van snel rijdende auto's, voor diverse bewoners aan de Barrierweg, tussen het centrum en de t-splitsing hervat wordt. Onder hen bakker Jos van Eijndhoven. ,,Op zich ben ik er blij mee dat de doorgang weer open is", geeft hij aan. Maar hij verwacht dat, doordat er geen drempel meer is op de kruising, de weg blijft uitnodigen voor hard rijden. Een digitale snelheidsmeter moet soelaas bieden.

Het digitale snelheidsbord dat aangeeft hoe hard bestuurders rijden, zou al voor de start van het schooljaar op de Barrierweg geplaatst worden. Dit was een belofte die gedaan werd tijdens een cursus worstenbrood bakken die Van Eijndhoven gaf aan onder meer Statenlid Marianne van der Sloot (CDA) en een afvaardiging van gemeente Boxtel. ,,Maar die snelheidsmeter hebben ze op de verkeerde plek van de Barrierweg geplaatst", aldus Van Eijndhoven.

TE LAAG

Het digitale bord zou ongeveer ter hoogte van Barrierweg 12 komen te staan, bevestigt ook wijkmakelaar Hans Mols. ,,Helaas staan daar geen geschikte lantaarnpalen waardoor de snelheidsmeter te laag kwam te hangen. We zetten een tijdelijke paal neer, naar verwachting volgende week", zegt de ambtenaar.

Mols en zijn collega Werner van der Velden hebben twee snelheidsmeters ter beschikking die tien weken lang op locaties komen te staan waar buurtbewoners veel klachten hebben over hardrijders. ,,Ze zijn bedoeld om mensen bewust te maken van snelheid en rijgedrag", aldus Mols. Er is tevens een derde snelheidsmeter besteld.

In december werden de gegevens bekendgemaakt van eenzelfde tijdelijke meter die tijdelijk bij de Sint-Theresiaschool in Lennisheuvel stond. Nadat in het begin de gemiddelde snelheid werd vastgesteld op 37 kilometer, daalde deze licht in de weken daarop. Echter, naar het einde toe kwam de vaart er weer meer in bij de gemiddelde automobilist. Er werd onder meer een uitschieter gemeten van iemand die 's nachts 104 kilometer per uur door de 30-kilometerzone scheurde.