Afbeelding
Foto: Linda van de Wiel

BHIC opent archieven uit oorlogsjaar 1943

Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC), gevestigd in de citadel van 's-Hertogenbosch, heeft deze week archieven uit het oorlogsjaar 1943 opengesteld. Het gaat om stukken waarvan de openbaarheidsgrens van 75 jaar is verstreken. Elk jaar worden 'nieuwe' archiefstukken beschikbaar gesteld voor historisch onderzoek. Voor de achtste keer heeft het BHIC januari uitgeroepen tot openbaarheidsmaand.

Het BHIC vervult binnen de provincie Noord-Brabant een belangrijke rol in de openbaarheid van overheidsinformatie. Onderzoekers, journalisten en andere geïnteresseerden kunnen met eigen ogen zien wat de overheid aan stukken heeft geproduceerd. Maar ook archieven van particulieren zijn toegankelijk. Voor stukken met een openbaarheidsbeperking van 75 jaar valt nu het jaar 1943 vrij. In veel van die documenten zijn de spanningen van de Tweede Wereldoorlog in Noord-Brabant voelbaar.

Naast de gruwelen van de oorlog gaat het normale leven in de archiefstukken ook gewoon door. Daarvoor hoef je enkel het dagrapportenboek en de processen-verbaal van de politie gade te slaan. Bijvoorbeeld in het archief van de Vughtse gemeentepolitie tussen 1920 en 1994. Daar vind je het opmerkelijke verhaal van een 42-jarige bedrijfsleider van een weverij in Boxtel. Als hij in september 1943 op weg naar zijn huis in Vught langs Voorburg fiets, ziet hij daar een man in de berm zitten met zijn broek aan de voorkant open. 'Zijn mannelijkheid had hij uit zijn broek gehaald en maakte daar bewegingen mee!', zo meldde hij aan een politieagent. Wie wil weten hoe het afloopt met deze openbare schennispleger met jeukende pietjes kan het proces-verbaal nalezen dat de dienstdoende agent op 15 september 1943 opstelde. Mét de verklaring van de 80-jarige arrestant uit Sint-Michielsgestel.


Jaar 2019 start muzikaal met Ducktownband

Sommigen bezoeken hun familie. Anderen wagen een duik in ijskoud water. De bezoekers van De Comsche Hoeve luisterden naar een swingend optreden van The Ducktownband op nieuwjaarsdag. Met een biertje en een oliebol om 2019 in te luiden.

Het is een jarenlange traditie: het optreden van The Ducktownband op 1 januari, zowel voor de muzikanten als de vele trouwe bezoekers. Zo weet gezelligheidsdier Waltraud Becx het Vette Oliebollen Festijn, zoals de muzikale middag heet, al jaren te waarderen. ,,Ik denk dat mijn man en ik deze nieuwjaarsconcerten al 28 jaar bezoeken. Het is er gezellig en gemoedelijk, een prima start van het jaar."

Een gezellige start van het nieuwe jaar is dan ook precies wat de kapelleden beogen met hun jaarlijkse muziekuitvoering. Sabine Wagenaars draagt mede zorg voor de organisatie: ,,Het is veel werk, maar de moeite waard", lacht ze. ,,Dit jaar is er geen gastoptreden van een andere muziekgroep, maar de vocalisten van het Kwekdeuntjesfist zijn wel aanwezig om hun liedjes te zingen." Zo ook Christian van Zogchel, die als prins Donald V over Eendengat regeert tijdens carnaval. Samen met Jan de Koning bracht hij het winnende carnavalslied 'Hil Boxtel hiet wir Indegat' ten gehore. Het concert eindigde met een staande ovatie. Oók voor nieuwbakken dirigent Anne van de Ven.

FOTO ONDER: Fons van Asten, baritonnist van The Ducktownband, liet ook vocaal van zich horen in De Comsche Hoeve. (Foto: Linda van de Wiel).