Afbeelding
Foto: Amivedi

JAARWISSELING DRUK VOOR VRIJWILLIGERS AMIVEDI

'Vuurwerk geen feest voor hond en kat'

De kruitdampen van de jaarwisseling zijn weer opgetrokken. Agenten, ambulancebroeders, eerstehulpverleners en brandweerlieden rusten uit van alle drukte. Ook Anja Theunissen, vrijwilliger bij stichting Amivedi, heeft enerverende dagen achter de rug. Zij beheert meldpunten voor vermiste huisdieren in de regio's Waalwijk en 's-Hertogenbosch, waar óók Boxtel onder valt. ,,Voor veel huisdieren is de jaarwisseling geen pretje. We krijgen altijd diverse meldingen van vermiste honden en katten."

JAN HERMENS

Amivedi plaatst meldingen van vermiste en gevonden huisdieren om die met hun baasje te herenigen. Theunissen: ,,Onze stichting beschikt over meldpunten in heel Nederland, beheerd door vrijwilligers. Iedereen die een hond, kat, vogel, reptiel of ander dier kwijt is of juist gevonden heeft, kan contact opnemen met ons opnemen. Op www.amivedi.nl of op onze Facebookpagina is altijd een actueel overzicht te vinden van vermiste en gevonden dieren. Facebook is belangrijk voor ons, als volgers onze berichten in lokale groepen delen, verspreiden de meldingen zich razendsnel door het land. Hoe fijnmaziger het bereik, hoe beter."

Anja's telefoon rinkelt niet elke week evenveel, maar rond de jaarwisseling stond het apparaat roodgloeiend. ,,Om twee uur 's nachts nog belde een verontruste huisdiereigenaar mij. Oud en nieuw is geen feest voor Hector en Minoes."

DODE KAT

Wat Boxtel betreft, weet Anja dat er 30 december een doodgereden kat is gevonden. Gelukkig was er tien dagen eerder juist goed nieuws. ,,In Liempde is toen een kat gevonden, levend en wel. Of de dood van de kat in Boxtel vuurwerkgerelateerd is, weet ik niet zeker. Dat is bij katten moeilijker te zeggen dan bij honden, want katten struinen wel vaker buiten rond." Amivedi ontvangt meldingen van vermiste katten meestal pas na een paar dagen, aldus Theunissen. ,,De eigenaar wacht vaak een poosje af of het dier niet vanzelf terugkeert. Bij honden ligt dat anders, die vermissingen krijgen we over het algemeen sneller door. Daar ondernemen we ook direct actie op. "

ZWERFRECHT

Katten mogen buiten vrij bewegen. Deze dieren hebben in Nederland zwerfrecht; dat is in de wet vastgelegd. Een hond mag niet onaangelijnd over straat, behalve in speciale losloopgebieden. Theunissen: ,,De meeste zoekgeraakte honden komen in betrekkelijk korte tijd weer bij hun eigenaar terecht. In de regio 's-Hertogenbosch kreeg ik deze dagen drie meldingen van vermiste honden. Die zijn allemaal weer bij hun baasje. Katten zijn helaas vaker verkeersslachtoffer."

Ook mensen die een levenloos huisdier vinden, kunnen dit bij Amivedi melden. Theunissen: ,,Ja, dat is zeker zinvol. Het is triest om baasjes te moeten doorgeven dat hun huisgenootje is overleden, maar daarmee geven we ze wel zekerheid. Een vermissing die maandenlang blijft openstaan, knaagt enorm. Een melding blijft online, tot we een match hebben."

CHIPLEZER

Amivedi onderhoudt nauwe contacten met de politie, dierenambulances en asielen. Soms vormen ook gemeenten de verbindende schakel tussen dier en eigenaar. ,,Steeds meer gemeenten beschikken over een chiplezer. Alle honden geboren na 2013 zijn in principe gechipt."

Niet alle mailtjes en telefoontjes die Theunissen binnen krijgt, gaan over honden en katten. ,,Nee, Amivedi is er voor alle dieren die logischerwijs een eigenaar hebben. Van een aangereden eekhoorntje is dat bijvoorbeeld niet zeker, dus daar kunnen we niets mee. Maar tamme vogels plaatsen we wel. In de regio Waalwijk was nog niet zolang geleden een witte wallaby zoek en ik heb ook wel eens een slang online gezet. Ik ben altijd blij als zo'n dier weer bij zijn eigenaar terechtkomt. Daar doe ik het voor."

FOTO BOVEN: Veruit de meeste meldingen bij Amivedi gaan over katten (landelijk gezien 60.817 in 2017). Die dieren houden overigens net zomin van vuurwerk als honden. (Foto: Amivedi).