Afbeelding
Foto:

PROJECT TUSSEN SOCIAL WORK AVANS EN BUREAU NIEUWKOMERS

Studenten pimpen kamer De Tijvert

RENS VAN DEN ELSEN

In de appartementen aan De Tijvert, achter het Boxtelse Baanderherencollege wonen dertien statushouders bij elkaar. Naast een eigen kamer is er ook een gemeenschappelijke ruimte waar de mannen kunnen vertoeven. Maar erg graag zitten ze hier niet, want de ruimte oogt wat troosteloos. Een vijftal studenten van Avans Hogeschool in 's-Hertogenbosch bieden nu hulp en zetten zich in om de ruimte opnieuw in te richten als een gezellige huiskamer.

Daan Althuizen (18), Cheyenne van de Ven (18), Nina van Moergastel (17), Nina de Bruin (19) en Fenne van der Velden (18) volgen de studie Social Work in 's-Hertogenbosch. Onderdeel daarvan is het vak leergemeenschap. Daarin helpen studenten sociale organisaties of instellingen om een bepaald vraagstuk op te lossen. In Boxtel helpen zij Bureau Nieuwkomers, dat als onderdeel van welzijnsorganisatie ContourdeTwern actief is in het begeleiden van statushouders. Op dit moment zijn er drie projectgroepjes actief op allerlei gebieden, zoals het organiseren van een cultuurcafé, het werven van jonge vrijwilligers en dus het herinrichten van de woonruimte bij de appartementen boven Summa College, grenzend aan sportcentrum De Dommel aan De Tijvert.

Debra Toelen en haar collega Marco van Gulik van Bureau Nieuwkomers begeleiden de studenten van Avans. Zij zijn erg te spreken over het werk van de jongeren. ,,Ze pakken de projecten op waar wij niet altijd aan toekomen. Het kost veel tijd om statushouders goed te laten integreren in Boxtel, vooral in de kleine dingen zoals het creëren van een fijne leefomgeving. Doordat de leerlingen daar mee aan de slag gaan, kunnen wij ons focussen op gevallen die meer specifieke hulp nodig hebben. De studenten gaan helemaal zelfstandig aan de slag en wij helpen ze waar nodig, geven tips als ze ergens tegenaan lopen", vertelt Toelen. ,,Daarnaast bekijken de studenten onze dienstverlening met een frisse blik en geven ons feedback. Zo snijdt het mes aan twee kanten."

Het vijftal is begin dit schooljaar gestart met het project. Fenne had al contacten lopen via Toelen en kende ook al een aantal statushouders doordat ze vorig jaar enkele koffieavonden had georganiseerd voor inwoners van Boxtel en de voormalige vluchtelingen. ,,We zijn daarom met ons groepje op bezoek gegaan bij de bewoners van de appartementen aan De Tijvert om te kijken wat we dit keer voor ze konden betekenen", vertelt Fenne. ,,Na afloop merkte iemand van ons op dat de gezamenlijke ruimte wel een opknapbeurt kon gebruiken. Dat vond onze begeleider Debra ook en dus zijn we het idee verder uit gaan werken."

VERSCHILLENDE STOELEN

De mannen zijn erg blij met de hulp, want veel gebruik van de ruimte maken ze nu niet en iemand ontvangen in hun eigen kamer vinden ze ook niet erg fijn. ,,Er staan nu enkele banken, een grote tafel met dertien verschillende stoelen, er hangen geen gordijnen en ook de muren zien er niet erg fris uit", vertelt Nina van Moergastel. ,,We hebben aan de bewoners gevraagd wat ze graag anders zouden willen zien. Die gaven aan dat het allemaal wel wat frisser mag. Dus gaan we de muren opnieuw verven en komen er dertien dezelfde stoelen. Daarnaast is het tapijt ook duidelijk aan vervanging toe en creëren we meer ruimte door wat banken weg te doen."

Het project loopt tot het einde van het schooljaar. Dan moet de ruimte ook opgeknapt zijn. ,,Dat gaan we samen met de statushouders doen", vertelt Fenne. ,,Het is meteen een mooie activiteit om elkaar te leren kennen en het voelt dan ook meer als hun woonkamer."

GELD INZAMELEN

De vluchtelingen hebben zelf geen geld om de woonkamer aan te pakken. Nina: ,,Ze krijgen wel wat inrichtingskrediet van de gemeente, maar dat steken ze vooral in spullen voor hun eigen kamer. Daarnaast gaan ze vaak nog naar school om de taal te leren of hebben een bijbaantje om de huur te kunnen betalen." Om te zorgen voor nieuwe spullen is er dus geld nodig. Daarvoor hebben de studenten twee bijeenkomsten gepland waarin zij uitleg geven over het project, de situatie van de statushouders én om donateurs te werven. ,,Ook willen we eventuele vooroordelen weghalen die er vaak zijn rondom nieuwe Nederlanders", licht Fenne toe.

Woensdag 9 januari geven de vijf leerlingen een presentatie om 16.00 én om 19.00 uur in de appartementen van De Tijvert. Iedereen is tijdens die twee momenten welkom. Doneren kan vanaf 2,50 euro. Nina: ,,Daarvoor krijgen bezoekers een certificaat als bewijs van hun steun. Bij een donatie van vijf euro ontvangen zij ook een lot, waarmee ze kans maken op een leuke prijs."

FOTO BOVEN: De gezamenlijke ruimte voor de statushouders in De Tijvert ziet er nu niet echt gezellig uit. Daar komt verandering in. (Foto: Rens van de Elsen).

KLEINE FOTO: Het projectgroepje, van links naar rechts: Cheyenne van de Ven, Fenne van der Velden, Nina de Bruin, Nina van Moergastel en Daan Althuizen.

Afbeelding