Afbeelding
Foto: Lars van den Akker

ONDANKS DISCUSSIES BLIJFT VUURWERK ONVERMINDERD POPULAIR

Sier en veiligheid scoren bij vuurwerkwinkels

PÅL JANSEN

Was het over het algemeen een prachtige vuurwerkshow in de Boxtelse en Liempdse straten? Of werd het feestje letterlijk verknald? Bij Vuurwerkgigant Van Hommel in Boxtel was het siervuurwerk in ieder geval onverminderd populair, net als bij 't Liempds Pakhuis waar er juist gescoord werd met kindvriendelijk vuurwerk.

Bezoekers die op oudejaarsdag het vuurwerkwinkeltje aan de Prins Bernhardstraat in Boxtel binnenlopen, kijken direct op een paar flinke cakes en pijlen met namen als Holy Moly en Fat Daddy. Deze grote jongens zijn deze jaarwisseling niet besteed aan Harto, die met zijn twee jonge kinderen een 'leuk pakketje' heeft gekocht. ,,Maar als we alleen met onze vrienden zijn, schaffen we wat 'zwaarder werk' aan", knipoogt hij.

Uit de tas van buurmannen Jeroen en Johan steekt wat van dit zwaarder werk. ,,We komen voor zo groot mogelijke pijlen", lacht Jeroen. Johan: ,,We halen het altijd hier. Zelf ben ik één keer in België geweest, maar eerlijk gezegd vond ik dat een beetje kansloos. Een paar goede pijlen, maximaal 75 euro, dan vind ik het wel goed. Ik besteed de rest liever aan een goede fles wijn."

JUBILEUM

Vuurwerkgigant Van Hommel viert in 2019 haar zilveren jubileum. De zaken gaan goed; een paar jaar geleden werd een tweede vestiging geopend en mede-eigenaar Monique van Hommel heeft op oudejaarsdag vanwege de drukte nauwelijks tijd over. ,,Constant lopen er mensen binnen. Veel daarvan komen alleen hun pakket afhalen die ze al in de voorverkoop hebben besteld." En voor de rest staat er continu een rij voor de kassa van vuurwerkliefhebbers die iets komen kopen. ,,De cakes, de pijlen: het siervuurwerk verkopen we wel steeds meer", zegt Monique.

BOZE GEESTEN

Topdrukte is er ook in 't Liempds Pakhuis, waar Maikel en Samantha hun beurt afwachten. ,,Van mij hoefde het eigenlijk niet, maar hij wilde toch nog wat halen", gniffelt Samantha. Maikel: ,,We hebben niet zo'n lekker jaar achter de rug. Dus we gaan nog even knallend het jaar uit." Dan, lachend: ,,Om de boze geesten weg te jagen, zo is dat in China ook."

Pepijn uit Den Dungen en Geert uit Sint-Oedenrode wisten dat ze 'goed spul' bij 't Liempds Pakhuis kunnen krijgen, beter dan in hun eigen omgeving. Dus staan ook deze vrienden te wachten op hun pijlen en cakes. ,,We doen een drankje met vijf, zes man. Niet te gek", vertelt Pepijn. ,,Of we het wel veilig afsteken? Een sigaret werkt het veiligst heb ik gehoord", knipoogt de Dungenaar. Geert, grappend: ,,Jij hebt te veel naar New Kids gekeken."

PIJLENSTANDAARD

In het kader van veiligheid was er toch wel een nieuw 'dingetje' dit jaar. Verkopers zijn verplicht om een standaard te verkopen aan mensen die pijlen aanschaffen. Monique, van de Boxtelse vuurwerkwinkel: ,,Het wordt wel steeds meer: eerst de veiligheidsbril, nu de standaard. De meesten wisten het overigens al. Ik heb er ook nog niemand over horen klagen. Mensen kunnen ze al vanaf 1,95 euro krijgen."

Veiligheid is sowieso wel een hot item dit jaar. En dat ziet Jos van de Laar van 't Liempds Pakhuis terug in de cijfers. ,,We scoren dit jaar heel goed met kindervriendelijk vuurwerk. Dat kun je goed stevig neerzetten en er komt geluid uit." Ook met de vuurwerkstandaarden voor pijlen loopt het los. ,,Iedereen heeft er wel vrede mee", zegt Jos. ,,Wat me wel erg opvalt: mensen lijken dit jaar veel meer pijlen te kopen dan voorgaande jaren. Ik denk ook omdat ze bang zijn dat die in de toekomst wel eens verboden kunnen worden."

Van vuurwerkvrije zones tot algehele verboden: de maatschappelijke discussie over vuurwerk kan dan doorgaan. Feit is wel dat de traditie onverminderd populair is. Zo moet ook Jos weer snel aan de slag op de laatste dag van het jaar: ,,Het is hier een gekkenhuis. Ik heb het nog nooit zo meegemaakt."

FOTO BOVEN: Bestellingen vlogen op 31 december over de toonbank bij Vuurwerkgigant Van Hommel aan de Prins Bernhardstraat. (Foto: Lars van den Akker).

FOTO LINKSONDER: Op oudejaarsdag moesten de werknemers van 't Liempds Pakhuis flink aan de bak om iedereen van zijn vuurwerk te voorzien. (Foto: Albert Stolwijk).

Afbeelding