Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx?

MUZIEKKORPS VERZORGT ZATERDAG 5 JANUARI EEN NIEUWJAARSCONCERT IN GEMEENSCHAPSHUIS 'ORION'

Sint-Arnoldus: al 70 jaar een muzikale vriendenclub

HENK VAN WEERT

Fanfare Sint-Arnoldus uit Lennisheuvel bestaat zeventig jaar. Het orkest grijpt in 2019 alle concerten aan om een verbinding te leggen met dit jubileum. Het eerste optreden is het nieuwjaarsconcert op zaterdag 5 januari om 20.00 uur in gemeenschapshuis Orion.

Mariska Brienen dirigeert het fanfareorkest zondag in een concertprogramma dat werken omvat die in de afgelopen zeven decennia tijdens bijzondere optredens geklonken hebben. Zoals de mars 'Saint Triphon' die in 1949 werd gecomponeerd. Een compilatie van liedjes van Tom Jones uit de jaren '50 en '60 en 'The Maid of the Moor' met bugelsolo. De Lennisheuvelse fanfare trakteert het publiek ook op hedendaagse nummers, zoals een medley van liedjes van Guus Meeuwis en de hit 'Leef' van André Hazes. De entree voor het nieuwjaarsconcert is gratis.

PATER PANCRATIUS

Pater Jan van de Ven, een assumptionist van Stapelen die als kloosternaam naar Pancratius luisterde en in de Sint-Theresiaparochie assistent was, was in de jaren na de Tweede Wereldoorlog erg actief. Met name probeerde hij de onderlinge betrokkenheid tussen inwoners van Lennisheuvel te bevorderen. Daartoe nam hij het initiatief tot de bouw van gemeenschapshuis Orion dat in 1948 gereed kwam. Het clubhuis bleek een prima voedingsbodem voor tal van verenigingen in het Boxtelse kerkdorp.

Er was destijds in Lennisheuvel een jeugdclubje actief, maar de animo daarvoor liep terug. De pater probeerde het groepje letterlijk en figuurlijk nieuw leven in te blazen door de aankoop van een aantal tweedehands muziekinstrumenten. Die kwamen beschikbaar nadat in Eindhoven twee fanfares fuseerden. Pancratius zorgde hoogstpersoonlijk dat daarvoor de zeshonderd gulden bijeengeschraapt werden. De vijftien mensen die hij daarvoor aansprak, trokken allemaal royaal de beurs en werden benoemd tot mede-oprichters. Mét de garantie dat ze hun geld terug keren 'as 't toch wir niks zô wôrre'...

Tijdens een muziekconcours in kasteelpark Stapelen sprak de pater de tweede dirigent van Boxtel's Harmonie aan, kapper Sjef van den Braak. Die werd aangesteld als muzikaal leider van Sint-Arnoldus. Waarbij overigens wel de plaatselijke onderwijzer, meester Maas, zich gepasseerd voelde. Als kerkorganist had hij ook wel aspiraties om het nieuwe orkest te gaan leiden.

VAANDEL

Over de exacte oprichtingsdatum is binnen de club weleens getwijfeld. Er waren mensen van mening dat de fanfare al een jaar eerder startte, op het moment dat in oktober 1948 de muzieklessen begonnen. Maar op het vaandel dat pastoor Victor Tilman in 1953 schonk, staat 1949 en dus wordt dat jaartal aangehouden. In 1950 vond het eerste optreden plaats: de muzikanten speelden 'Lang zal-ie leven' op de verjaardag van bouwpastoor Arnold Manders van de Sint-Theresiakerk. Die daardoor danig ontroerd raakte. Manders was vernoemd naar Sint-Arnoldus, een heilige die als troubadour rondtrok. Het bleek een passende naam voor het kersverse muziekgezelschap. Beschermheer werd sigarenfabrikant Charles van Susante, wiens twee broers ook al beschermheer waren van de harmonieën in Boxtel.

Muzikale hoogtepunten uit de historie van fanfare Sint-Arnoldus zijn de landskampioenschappen van de katholieke muziekfederatie en de deelname aan het Wereld Muziek Concours in Kerkrade. Als een van de weinige korpsen nam de Lennisheuvelse fanfare daar deel in de discipline marswedstrijden.

FOTO BOVEN: Tien jaar geleden, bij de viering van het zestigjarig bestaansjubileum van Sint-Arnoldus, schoven zo'n veertig oud-leden mee aan op het podium in gemeenschapshuis Orion voor een reünieconcert. (Foto: Peter de Koning).

FOTO RECHTS: Voorzitter Jan Kurstjens (links) van fanfare Sint-Arnoldus feliciteert oprichter pater Pancratius van de Ven tijdens de viering van het 40-jarig bestaansjubileum van het muziekkorps. Verder op de foto (v.l.n.r.) Toon van der Linden, Jan Strik en Toon van der Sloot. (Archieffoto: Brabants Centrum).


• RED HAT SOCIETY BOXTEL ZOEKT NIEUWE AANWAS • CULTURELE UITSTAPJES VOOR 50-PLUSSERS

Purple Roses: 'Vrouwen, leef je leven en vergeet toch je leeftijd'

Het is alweer acht jaar geleden dat Angelique Doevendans met haar schoonzus Mieke van den Nosterum het initiatief nam om een Boxtelse afdeling op te richten van het internationale vrouwennetwerk Red Hat Society. Purple Roses noemden zij het lokale chapter voor flamboyante vrouwen van om en nabij de vijftig jaar of ouder. Nieuwe leden zijn welkom.

Wie een groep Red Hatters ontmoet, kan er niet omheen. Immers, de dames hanteren wereldwijd dezelfde dresscode: paarse kleding en rode hoed. In die uitmonstering worden uiteenlopende culturele activiteiten ondernemen. Dat varieert van een workshop tot een stedentrip en van theater- tot museumbezoek. Allemaal onder het motto 'Leef je leven, vergeet je leeftijd', meldt Doevendans, die sinds het begin voorzitter (in Red Hat-jargon: queen) is van de Boxtelse afdeling. Belangstellenden die zich willen aansluiten, kunnen zich melden via e-mail: info@purpleroses.nl.

Bij de oprichting was de Boxtelse club het 93e chapter in Nederland; inmiddels telt ons land ruim honderd lokale afdelingen. De Red Hat Society werd in 1998 in de Verenigde Staten opgericht. Het is een wereldwijde gemeenschap die vrouwen ondersteunt en stimuleert om in stijl plezier te maken en vriendschappen te sluiten. Dat kan door nieuwe dingen te ontdekken, persoonlijke mogelijkheden optimaal te benutten en gezond en actief te leven.

FOTO LINKS: In de zomer van 2013 ontving Purple Roses andere Red Hat-chapters uit Brabant. Daarbij werd onder meer een bezoek gebracht aan de was- en strijkcollectie en de verzameling poffers (boerinnenmutsen) in het Boxtelse museum Vekemans. (Foto: Albert Stolwijk).

Esch

Drugsavond

Tijdens de tweede informatieve avond over drugsgebruik in Esch komt het herkennen en signaleren ervan aan bod. De gratis bijeenkomst wordt gehouden op woensdag 9 januari, vanaf 20.00 uur in dorpshuis De Es aan de Dorpsstraat.

Boxtel

Nieuwjaar veteranen

De nieuwjaarsbijeenkomst van Stichting Veteranen Boxtel vindt zaterdag 19 januari van 14.00 tot 16.00 uur plaats in gemeenschapshuis De Rots (Nieuwe Nieuwstraat). Voorzitter Theo Raaijmakers houdt een toespraak. De beste wensen worden uitgewisseld onder het genot van een hapje en een drankje. Meer informatie: www.veteranenboxtel.nl.

Voorzitter Jan Kurstjens (links) van fanfare Sint-Arnoldus feliciteert oprichter pater Pancratius van de Ven tijdens de viering van het 40-jarig bestaansjubileum van het muziekkorps. Verder op de foto (v.l.n.r.) Toon van der Linden, Jan Strik en Toon van der Sloot.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding