Afbeelding
Foto: Winkeliersvereniging Oosterhof

Drill-dokter slijpt boortjes in Repaircafé

Transitie Boxtel en Het Goed organiseren zaterdag 12 januari van 12.00 tot 15.00 uur een Repaircafé in kringloopwinkel Het Goed aan de Industrieweg 6 in Boxtel. Het draait allemaal om minder weggooien en zelf dingen leren repareren.

De 'drill-dokter' is ook deze keer van de partij. Tijdens zijn laatste bezoek, in november, was hij continu bezig om boortjes vanaf 3 millimeter - voor hout, staal en steen (Widia boren) - te slijpen. Bezoekers kunnen kleding en kapotte spullen van thuis meenemen. De hobbyreparateurs staan klaar om gratis bijvoorbeeld kleine meubels, fietsen, lampen, elektrische apparaten (proberen) te repareren. Een naaister biedt ideeën en praktische hulp aan om kledingstukken een nieuw leven te geven: aanpassen, opleuken, verstellen, van twee stukken één maken enzovoort.


Heemkundelezing over wel en wee in grote gezinnen

Op uitnodiging van Heemkunde Boxtel geeft journalist en auteur Ad Rooms donderdag 17 januari vanaf 20.00 uur een lezing in zaal Rembrandt (Rechterstraat). Zijn uiteenzetting geeft duidelijkheid over de geschiedenis van heel grote gezinnen.

Aan de orde komt onder meer waarom ze zijn ontstaan, wat daarvoor de verklaringen zijn en hoe groot de invloed van de katholieke kerk daarop was. Ook geeft Rooms aan hoe grote gezinnen leefden, hoe het er aan toe ging aan tafel en welke afspraken er golden in de familie. Maar ook de financiële en praktische kant zoals het wassen en dragen van kleren, komt aan bod.

OVERAL ANDERS

Rooms: ,,Toch was er op grote gezinnen geen sjabloon te leggen. Overal werd er wel anders met bijvoorbeeld veel mensen aan tafel om gegaan, maar duidelijk is wel dat er heel creatief met problemen werd om gesprongen." De lezing geeft ten slotte een beeld van grote gezinnen anno nu. Ze bestaan namelijk nog steeds.

Rooms schrijft al jaren over het rijke roomse leven. Hij publiceert onder meer wekelijks een rubriek in dagblad BN/DeStem, dat in Breda en omgeving verschijnt.


Economie

Prijsexplosie in Oosterhof

In het Boxtelse winkelcentrum Oosterhof vond zaterdag de laatste Prijsexplosie van 2018 plaats. Opnieuw werden cadeaus uitgedeeld onder tien klanten die in december hun kassabon met naam en adres in een van de verzameltonnen deponeerden. De hoofdprijs, een Philips smart-tv werd gewonnen door Audy van Weert.

De overige prijswinnaars kregen een waardebon uitgereikt door Hans van Erp, voorzitter van de winkeliersvereniging én eigenaar van Dierenspeciaalzaak Boxtel. Hij werd daarbij geassisteerd door schoenmaker Bas Geurts. De volgende klanten namen hun prijs in ontvangst: de dames Melis, Schouten, Pastoor en de families Van de Plas, Van de Ven, Schalkx, Gottlieb, Blom en Deckers. Vanaf 15 januari staan de Prijsexplosie-tonnen opnieuw opgesteld in Oosterhof. (Foto onder: winkeliersvereniging Oosterhof).