Afbeelding
Foto: Jan Hermens

GEMOEDELIJK EN ONTSPANNEN KERSTTOERNOOI HOCKEYCLUB

Jeugd van MEP dartelt door De Braken

JAN HERMENS

Bo is jarig en dus zingt iedereen 'Lang zal ze leven'. Het tekent de sfeer in sportcomplex De Braken tijdens het zaalhockeytoernooi voor de F'jes en E'tjes van MEP. Ontspannen, gemoedelijk, vrolijk.

Vader Moestafa Rkhaoui slaat de verrichtingen van zijn zoon Loet gade. ,,Hij speelt pas voor de eerste keer zaalhockey. Loet was niet zo fit gisteren, maar toen ik vanmorgen vroeg of hij wilde hockeyen, was hij meteen enthousiast. Hij stond te popelen om hier naartoe te gaan."

BALKJES

Opgetogen is Loet ook als hij een doelpunt maakt. Met opgeheven stick rent hij juichend over het veld. Niet langs de zijlijn, want die is er niet. De velden zijn afgebakend met balkjes. Dat betekent dat er nooit een bal uit is en het spel dus vrijwel continu doorgaat. Rkhaoui: ,,Die balkjes zijn handig voor een een-tweetje." En inderdaad, er zijn kinderen die slim gebruik maken van de opstaande randen. Hockey en biljart lijken plots wat op elkaar. Een hockeybal ketst weliswaar niet heel erg ver terug het veld in, maar soms is een meter genoeg.

De afbakening is niet helemaal zonder gevaar. Een spelertje rent iets te fanatiek door en struikelt pardoes voorover. Zijn val blijft zonder gevolgen, hij staat direct op en vervolgt zijn weg zonder een traan te laten.

GODDELIJKE KANARIES

Team Braziliƫ, de ploeg van Loet, gaat verrassend genoeg niet gehuld in het geel, maar in het groen. Het publiek moet scherp opletten om de 'goddelijke kanaries' van het hockey te onderscheiden van hun tegenstanders, want die zijn wel in het geel gestoken. In eerste instantie lijkt het overigens of geel tegen oranje speelt, maar team Oranje staat op het verkeerde veld. Snel wisselen dus.

Een luide toeter doorbreekt het geroezemoes van de toeschouwers. De wedstrijden beginnen. Wie ooit een voetbalwedstrijd van F'jes heeft gezien, weet dat alle spelertjes op een kluitje achter de bal aanhollen. Van enig systeem is nog geen sprake. Iedereen valt aan. Dat lijkt bij hockey minder het geval. De kinderen kunnen al een aardige bal stoppen, slaan een prima backhand en iets van positiespel is wel zichtbaar. Rkhaoui: ,,Zaalhockey is goed voor de techniek van de spelers. In de kleine ruimte komt het aan op wendbaarheid en vaardigheid met de stick."

Vijf F-teams en acht E-ploegjes doen deze vrijdag mee aan het zaaltoernooi. ,,Een mooie opkomst, terwijl het toch kerstvakantie is," aldus de organisatie. ,,Het is winterstop, dit is voor de kinderen een ideaal moment om zich met bal en stick uit te leven."

FOTO ONDER: Loet rent juichend met de stick in de lucht door de zaal. Hij heeft zojuist een doelpunt gemaakt voor zijn zestal, team Braziliƫ. (Foto: Jan Hermens).