Afbeelding
Foto: Peter de Koning

SUCCESVOLLE EXPOSITIE KUNSTMINNEND IN DORPSHUIS DE ES

'Het was wat woekeren met de ruimte'

RENS VAN DEN ELSEN

Ruim 160 kunstwerken sierden afgelopen weekend de lokalen van dorpshuis De Es in Esch voor de tentoonstelling Kunstminnend. Deze werd gehouden na aanleiding van het gelijknamige televisieprogramma dat presentator en kunstenares Martine Martinali samen met cameraman Christ Pijnenburg heeft gemaakt voor de Lokale Omroep Haaren (LoHa).

Martinali bezocht in de tv-reeks steeds een kunstenaar uit de regio die wat vertelde over zijn of haar kunst en uitleg gaf over de werkwijze. In de zondag afgesloten tentoonstelling in De Es kwamen bijna alle deelnemers uit de programmaserie aan bod met hun werken. Dat zorgde nog wel voor een flinke logistieke operatie voor de organisatoren. ,,Het was overweldigend hoeveel stukken de kunstenaars meebrachten. Dat was wel even woekeren met de ruimte in het dorpshuis. Maar het paste er allemaal in en het kwam allemaal goed tot zijn recht", vertelt Martinali trots.

Door de ruime medewerking was er in De Es een breed scala van verschillende kunstdisciplines te zien. Van schilderwerken tot sculpturen. Dat zorgde weer voor veel positieve reacties bij de bezoekers. Martinali kijkt dan ook tevreden terug op de expositie: ,,Iedereen was onder de indruk van wat er tentoongesteld werd. De bezoekers kwamen ook overal vandaan, allemaal met hun eigen interesses. Dat is mooi om te zien", vertelt de nu in Haaren woonachtige kunstenares. Met een lach vervolgt ze: ,,Dat het zo druk was, lag misschien ook wel aan de tijd van het jaar. Het waren natuurlijk van die 'lambaldagen', dan is een uitje altijd welkom."

Naast schilderijen en beelden, konden bezoekers in een aparte zaal ook alle uitzendingen van het programma bekijken. ,,Deze zijn ook nog te vinden op YouTube", licht Martinali nog toe. Ze zou graag met kunstrubriek door gaan, maar haar vaste cameraman Pijnenburg stopt ermee. ,,We hadden samen een goede klik en hij wist precies hoe ik het wilde hebben. Ik heb dan ook altijd graag met hem samengewerkt." Een nieuwe vrijwilliger heeft zich nog niet aangediend, maar Martinali heeft nog wel zeker tien kunstenaars die ze zou willen bezoeken. ,,Iedereen die werd bezocht, had een interessant verhaal. Dat vonden we wel zo belangrijk. Je kunt wel een kunstenaar hebben die mooie dingen maakt, maar als hij er niet over kan vertellen is er natuurlijk niet veel aan", aldus de kunstenares.

VRAGEN STELLEN

Nu ze terugkijkt op de afgelopen vijf jaar en ruim veertig uitzendingen is ze trots op wat er bereikt is. Niet alleen op het gebied van kunst in de regio, ze heeft immers met haar programma veel lokale kunstenaars een podium geboden, maar ook op persoonlijk vlak. Met een gulle lach geeft ze antwoord: ,,Ik zie wel een verbetering in mijn vragen stellen. Aangezien we vooraf niets voorbereiden, behalve de afspraak, was dat in het begin nogal wat behelpen. Maar naarmate we meer ervaring kregen, liep het nog beter. De kunstenaars vonden het ook wel prettig dat het geen geforceerd vraaggesprek was, maar meer een onderonsje tussen kunstliefhebbers."

FOTO BOVEN: De kunstenaars die hun medewerking verleenden aan het lokale televisieprogramma Kunstminnend op LoHa gaven tijdens de expositie ook tekst en uitleg bij hun kunstwerken. (Foto: Peter de Koning).


OPENBARE REPETITIE IN 'T GROENE WOUD

Op naor d'Honderd: nog maar zeventig jaar te gaan

Het Liempdse dweilorkest Op Naor d'Honderd houdt zaterdag 5 januari haar jaarlijkse openbare repetitie in café 't Groene Woud. Vanaf 20.00 uur klinkt blaasmuziek in de uitspanning aan het Duits Lijntje in buurtschap Kasteren. Niet alleen Op naor d'Honderd zelf treedt daar op. Ook zijn er gastoptredens door De Meute uit Sint-Michielsgestel en De Notenkrakers, bestaande uit leden van de Liempdse fanfare Concordia.

Het eeuwfeest van Concordia was in 1974 een zodanig groots en goed bevallen feest, dat er vijftien jaar later nóg vol enthousiasme over werd gesproken. Het inspireerde drie dorpsbewoners in 1989 een eigen dweilorkest te formeren. Jan van de Wiel, Jan van der Linden en Gerard Schalkx trommelden daarvoor een aantal mensen bij elkaar en het begin van Op naor d'Honderd was daar.

Tijden veranderen en van dat dweilen is niet zoveel meer overgebleven. Dat betekent overigens niet dat er niet buitenshuis gespeeld wordt. Zo is Op naor d'Honderd steevast aanwezig tijdens Kasteren kermis. Ook was het orkest onlangs muzikaal present bij de opening van de Kribkesroute met daaraan gekoppeld een geslaagd gastoptreden voor de bewoners van zorgcentrum De Vlaswiek.

FLINK REPETEREN

Elke week wordt op maandagavond onder leiding van dirigent Arjan Pelle driftig gerepeteerd om tijdens het eeuwfeest in 2089 zo goed mogelijk voor de dag te komen. Om te laten zien wat voor resultaten dat oplevert, wordt jaarlijks in thuishonk 't Groene Woud (in de volksmond nog altijd beter bekend als café Sien Pèijn) openbare repetitie gehouden.


Dorpstafel Gemonde

Jacqueline Borneman van Bint Welzijn geeft in 't Schufke aan de Dorpstraat 30 in Gemonde woensdag 9 januari van 10.00 tot 12.00 uur advies aan senioren over voeding, verkeersveiligheid en gezondheid. Dat gebeurt tijdens een bijeenkomst van de Dorpstafel. Martin van Mil vertoont daar tevens sfeervolle beelden van Gemonde in wintertijd.