Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

LIEFHEBBERS PAKKEN UIT MET CINEMA OVER CINEMA

Boxtels filmfestival op de rol

PÅL JANSEN

Dat Wim van Liempt en Jos Vervoort verzot zijn op cinema is een understatement. In hun vrije tijd zijn de vrienden niet van het scherm te slaan en zij houden in 2019 alweer een decennium lang filmavonden in Boxtel, de laatste jaren onder de noemer FilmPodiumScopia. Daarom houden de filmliefhebbers in het weekend van 15 tot en met 17 februari het eerste Boxtelse filmfestival in het Muziekhuis én Podium Boxtel, waarvan het voorproefje al op maandag 21 januari plaatsvindt. Het thema, hoe kan het ook anders: film!

,,Inmiddels hebben we ook een vriendenclubje waarmee we al 31 jaar lang filmavonden houden", benadrukt Wim. Ieder kwartaal komt dat clubje bij elkaar, licht Jos toe. Tevens zitten hij en Wim met enige regelmaat bij elkaar voor FilmPodiumScopia. ,,Jaarlijks behandelen we een paar thema's", aldus Jos. Wim vervolgt: ,,Zoals kind in de oorlog, wetenschappen, sporten... We hebben al uit een hoop thema's kunnen putten."

Maar bij een tweede lustrum van een cinema-club, gerund door twee van zulke liefhebbers, lag het thema voor de hand. Ooit had Wim de stiekeme droom om filmrecensent te worden. Zijn goede vriend Jos wees hem er al verschillende keren op om dat te gaan doen: ,,Wim is een echte kenner, die weet alles over filmische aspecten."

Jos is meer van het beschouwen: het idee achter de film, de verschillende lagen en boodschappen die de regisseur uit probeert te dragen. Of zoals Jos zelf zegt: ,,Filosofie van de koude grond."

Beiden verdiepen zich al jaren in cinema en niet voor niets leiden ze normaal gesproken altijd de film in voordat deze gedraaid. ,,Dat laten we tijdens het filmfestival maar even achterwege om de kijkers niet te veel te belasten", grinnikt Wim. ,,Maar dat is wel iets waar we tijdens de reguliere voorstellingen in de toekomst mee doorgaan."

Tien jaar geleden begon FilmPodiumScopia onder auspiciën van stichting Podium Boxtel. Er was nog even een uitstapje naar kasteel Stapelen en uiteindelijk verhuisden de periodieke filmavonden naar het Muziekhuis aan de Passage Riche, ook om de kosten te drukken. Maar nog steeds krijgen ze steun vanuit de theaterzaal. ,,Het is heel fijn dat de Vrienden van Podium Boxtel meehelpen bij het filmfestival", vertelt Wim.

Deze vriendenclub van film- en theaterliefhebbers is ondergebracht in een aparte stichting en bevordert culturele activiteiten in de gemeenschap. Deelnemers krijgen voor een vast jaarlijks bedrag (20 euro voor een individu, 30 euro koppel) voorrang bij kaartverkoop. ,,Tijdens onze lustrumviering vertoonden wij de film Amadeus (over de 18e-eeuwse componist Mozart - red.) verzorgden zij het eten", zegt Wim. Jos: ,,Zij verzorgen ook een etentje tussen de eerste en tweede film die op zaterdag 16 én zondag 17 februari worden vertoond. Zij kleden dan alles aan voor het diner. Dat is echt fantastisch geregeld."

QUIZ

Naast een diner zal er tijdens het Boxtels Filmfestival ook een filmquiz plaatsvinden over de eerst getoonde film: Psycho van Alfred Hitchcock (zie onderstaand kader voor programma en prijzen). Deelnemers binden in groepjes van twee of drie personen de strijd met elkaar aan om eeuwige roem en diverse prijzen. Aanmelden onder vermelding van namen van de deelnemers kan via e-mail: filmpodiumboxtel@gmail.com.

FOTO BOVEN: Jos Vervoort (links) en Wim van Liempt zijn verzot op cinema en pakken wegens het tienjarig jubileum van 'hun' FilmPodiumScopia uit met het Boxtels Filmfestival. (Foto: Albert Stolwijk).

Programma

Vanwege het tienjarig bestaan van FilmPodiumScopia pakt de organisatie uit: van vrijdag 15 tot en met zondag 17 februari wordt in het Muziekhuis én in Podium Boxtel het allereerste Boxtelse Filmfestival gehouden.

Er staan in totaal zes filmpareltjes op de rol. Vrijdag 15 februari start het filmfestijn om 20.15 uur in het Muziekhuis aan de Passage Riche met Hitchcock, een film over de gelijknamige briljante Britse regisseur in de periode dat hij de klassieke horrorfilm Psycho maakte. Het einde van deze vertoning is tevens de start van een quiz over Alfred Hitchcock: in groepjes van twee of drie kunnen mensen zich hiervoor aanmelden via e-mail: filmpodiumboxtel@gmail.com.

Zaterdag 16 februari staan om 16.30 uur Trumbo (Amerikaanse én communistische regisseur die na WOII persona non grata werd in zijn land) en om 20.15 uur My Week With Marylin, over een korte liefdesaffaire van een regie-assistent met filmster Marilyn Monroe, op het programma in Podium Boxtel.

Ook de zondag vindt in Podium Boxtel plaats. Daar start om 16.30 uur Saving Mr. Banks, een vertederende film over Pamela Travers in de periode waarin Walt Disney de filmrechten van haar legendarische boek Mary Poppins wil kopen. De afsluitende film Nuovo Cinema Paradiso draait er vanaf 20.15 uur en gaat over een beroemde Italiaanse regisseur die na decennia terugkeert naar zijn geboortedorp.

Wie alvast in de stemming wil komen, kan maandag 21 januari het Muziekhuis bezoeken. Daar speelt vanaf 20.15 uur de klassieker Sunset Boulevard uit 1950 waarin het opgepoetste imago van de glamour van Hollywood bekritiseerd wordt.

Entree voor iedere film kost 7,50 euro via de website www.podiumboxtel.nl. Een passe-partout voor het gehele Boxtelse Filmfestival kost 12,50 euro. Kaarten zijn ook te koop aan de deur, of de verkooppunten Marimba (Van Beekstraat), Hebbes (Markt), Jumbo (Oosterhof) en in Liempde bij Bewust Beter (Nieuwstraat), maar kosten dan 8,50 euro.