Afbeelding
Foto:

Verlegen om woorden? Lees een gedicht

Poëzie als helpende hand

JULES HAMELEERS

Niet iedereen is even bekwaam om zijn of haar gevoelens in woorden te vatten. Om zijn medemens zijn gevoelens te helpen communiceren, schreef Boxtelaar Jelle Smits (21), student biologie en wiskunde, een Engelstalige poëziebundel: Night skies & Rain clouds. ,,Het zijn maar gewoon een paar woorden in een bepaalde volgorde, maar het brengt enorm veel bij mensen teweeg."

It was when her hair

was messy

her face

was pure

and her eyes were

sleepy

I loved her the most

Herkenbare woorden, vooral voor leeftijdsgenoten van Smits. In de wereld van sociale media als Facebook en YouTube is Engels de voertaal. Dat was zo'n anderhalf jaar geleden dan ook Smits' inspiratiebron om aan de bundel te beginnen. ,,Een vriendin stuurde een plaatje met een citaat van Instagram door", vertelt hij. ,,Dat vond ik heel mooi en toen heb ik het boek gekocht waaruit de quote kwam." Door dat ene berichtje ging het balletje rollen: Smits ging steeds meer lezen en besloot uiteindelijk zelf ook te gaan schrijven.

,,Liefde is een onderwerp waar iedereen mee te maken krijgt", vertelt hij. ,,Toch vinden mensen het vaak moeilijk om hun gevoelens te uiten. Ik dacht dat mijn visie hierop misschien wel iets moois kon zijn en mensen zou kunnen helpen." De student liet zijn werk aan klasgenoten en een docent lezen en de reactie was eenduidig: hier moet je meer mee doen. ,,Het bleek best goed te zijn wat ik schreef."

Na de positieve reacties is Jelle serieus aan het dichten geslagen. Op het moment dat hij een concreet, voor zijn gevoel publiceerbaar boek compleet had, stuurde hij zijn manuscript op naar uitgevers. ,,Ik kreeg vaak de reactie: het is een goede bundel, maar niet wat wij op dit moment zoeken."

,,Het is niet zo makkelijk om bij een uitgever binnen te komen als je nog geen boek hebt uitgegeven", vertelt Smits. Uiteindelijk hapte Boekscout uit Soest toe. De uitgeverij, die ook openstaat voor beginnende schrijvers, noemde zijn bundel 'creatief', 'stimulerend' en 'aangrijpend'.

TRANEN

Ook de reacties van mensen in zijn directe omgeving zijn positief. Omdat Smits een gedicht heeft geschreven voor elke fase van het liefdesproces, voelen meerdere mensen zich geholpen of gesteund door zijn gedichten. Ook heeft hij zijn werk door twee Engelstaligen laten lezen, die meermaals in tranen waren door zijn woorden. ,,En mijn zusje zei dat ze zich na het lezen van mijn gedichten vaak iets beter over zichzelf voelde dan daarvoor."

De keuze voor de Engelse taal was voor Jelle logisch. Hij vindt het makkelijker om zijn gevoelens te uiten in het Engels dan in zijn moedertaal. ,,Er zijn in die taal gewoon veel meer verschillende woorden voor één ding. Deze komen uiteindelijk op hetzelfde neer, maar hebben kleine nuances, waardoor je veel meer opties hebt."

Door de taal waarin het boek geschreven is, hoopt Smits vooral leeftijdsgenoten aan te spreken. Het medium poëzie is niet voor de hand liggend als je publiek uit jonge twintigers bestaat. Smits ziet dat zeker niet als een probleem. ,,Ik heb het idee dat de dichtkunst weer veel meer opkomt", zegt hij. ,,Net als ik komen mensen er weer meer mee in aanraking door bijvoorbeeld Instagram." Hij heeft nooit overwogen om zich te richten op proza. ,,Met poëzie kan ik dieper gaan. Daarmee kan ik toch net iets meer met de woorden en kan ik de gevoelens toch meer overbrengen."

ÉÉN IEMAND

Smits bekommert zich niet om de verkoopresultaten van het boek. Natuurlijk vindt hij het fantastisch wanneer veel mensen zijn werk lezen, maar dat is niet zijn hoofddoel. ,,Ik wil gewoon mensen helpen met mijn teksten. Als één iemand zijn gevoelens beter kan uiten of zelf begint te schrijven door mijn gedichten, dat vind ik dat al geweldig."

De poëziebundel Night skies & Rain clouds van Jelle Smits is vanaf 1 februari verkrijgbaar via www.boekscout.nl en www.bol.com.

FOTO BOVEN: Jelle Smits (21) is student biologie en wiskunde, maar schreef ook een Engelstalige gedichtenbundel om andere mensen te helpen om hun gevoelens te uiten: Night skies & Rain clouds.


Eenzijdig ongeval

Aan de Koppenhoefstraat in Boxtel vond woensdagavond rond half negen een eenzijdig ongeval plaats. Een autobestuurder verloor in de bocht de macht over het stuur en kwam tegen een boom tot stilstand. Er raakte niemand gewond. De auto is weggehaald door een bergingsbedrijf.