Dit schietspel is razend populair. De kinderen zijn bijzonder bedreven in het raken van de plafondplaten.
Dit schietspel is razend populair. De kinderen zijn bijzonder bedreven in het raken van de plafondplaten. Foto:

WINTER-DOE-DAG BREDE SCHOLEN BOXTEL IN 'WILGENBROEK' VALT IN GOEDE AARDE

Volop wintersport zonder één vlokje sneeuw...

JAN HERMENS

Als hun 'snowboardhelling' even leeg is, voert Freek een waagstukje uit. Lisanne steekt haar handen uit om hem op te vangen, mocht dat nodig zijn. Het tweetal loopt stage bij Brede Scholen Boxtel en fungeert als spelbegeleiding tijdens de Winter-Doe-Dag.

,,Er doen 115 kinderen mee", vermoedt Lisanne. ,,Brede Scholen Boxtel houdt jaarlijks een Winter-Doe-Dag in de kerstvakantie. Kinderen kunnen onder andere 'bobsleeën', 'snowboarden' en 'bergbeklimmen'. Timo klimt met rappe passen tegen een schuin geplaatste mat op. Met wat hulp van een touw, dat wel. Eenmaal boven steekt hij trots zijn hand op.

KATAPULTEN

Een spel is razend populair, vooral onder jongens. Creatieve geesten hebben met elastiek drie grote katapulten gecreëerd. Aan de overkant van de zaal staan op een bank pionnen, kegels en andere voorwerpen die om kunnen vallen. De kinderen vouwen een rubberen ring om het elastiek, trekken dat zover mogelijk naar achteren en schieten het projectiel dan met een noodvaart de zaal in.

Het blijkt nog niet zo eenvoudig de pionnen te raken. De plafondplaten, die vormen een veel eenvoudiger doelwit. Niet dat de schutters doelbewust proberen de ring richting Jupiter te lanceren, ze hebben simpelweg niet helemaal door hoe ze precies moeten mikken. Stagiaire Nadie legt het uit: ,,Zie je wat er gebeurt als ik ga zitten en het elastiek laag houd? Dan gaat de ring de lucht in. Als je het elastiek vlakker houdt, is de kans groter dat je de pionnen raakt."

KNUTSEL-APRÈS SKI

'Wintersporters' die toe zijn aan de après-ski, kunnen met stiften, scharen en papier aan de slag. Kalmpjes knutselen of een film kijken geeft vermoeide spieren rust. Wie net de Matterhorn beklommen heeft om vervolgens op een snowboard de vers besneeuwde noordflank af te dalen, kan wel een momentje gebruiken om uit te puffen. Hoewel, Isa oogt niet moe na haar afdaling. Die legt ze dan ook zittend af, met een handje van Lisanne om te zorgen dat ze niet valt. Want er is een element van de wintersport waar de organisatie zich liever verre van houdt: de gipsvlucht.

FOTO RECHTS: Freek, stagiair bij Brede Scholen Boxtel, gaat - als een échte snowboarder - tijdens de Winter-Doe-Dag staand van de schuine bank af. (Foto's: Jan Hermens).

Boxtel

Ledenbijeenkomsten

Hoe willen leden van Brabants Centrum dat deze stichting, én haar krant, de toekomst ingaat? Om daar achter te komen, vinden januari drie ledenbijeenkomsten plaats. Meedoen? Stuur een e-mail naar bc@brabantscentrum.nl of meldt u aan in het kantoor aan de Prins Bernhardstraat 5.


JEUGD KAN ZAKCENTJE BIJVERDIENEN OP WOENSDAGMIDDAG 9 JANUARI

Elke ingezamelde kerstboom is vijftig eurocent waard

Jeugd die een zakcentje bij wil verdienen, doet er goed aan komende week kerstbomen in te zamelen. Voor elke spar die woensdagmiddag 9 januari wordt ingeleverd, betaalt de gemeente Boxtel ter plekke 50 eurocent contant uit. De bomen worden gecomposteerd.

Op veertien plekken in de gemeente nemen medewerkers van de gemeente volgende week woensdag tussen 13.00 en 15.30 uur ingezamelde kerstbomen in ontvangst. De ervaring leert dat het vooral kinderen zijn die de bomen inleveren. Maar ook volwassenen kunnen dit doen. Voorwaarde is dat het particulieren zijn. Bedrijfsmatig aangeboden kerstbomen worden niet geaccepteerd. Het maximum aantal bomen dat wordt vergoed is bepaald op vijftig stuks per persoon.

Kinderen die samen vriendjes grotere hoeveelheden kerstbomen verzamelen, kunnen het Servicepunt Openbare Ruimte bellen: telefoonnummer (0411) 65 59 44. De gemeente haalt de bomen dan bij hen thuis op.

Op de volgende plaatsen kunnen woensdagmiddag 9 januari tussen 13.00 en 15.30 uur kerstbomen worden ingeleverd.

BOXTEL: hoek Keizerstraat/Van Randerodestraat; Van Beekstraat (bij de glascontainers); grasveld Corpus/Van der Voortweg; Breukelsplein; glasbak hoek Koppel/Duinendaal; Nieuwe Nieuwstraat (De Rots); Hendrik Verheeslaan (tegenover Populierenlaan); Beneluxlaan (nabij Dommeloord); Beukums (tegenover basisschool De Beemden); hoek Newtonplein/Edisonstraat; De Voetboog (nabij speelvoorziening).

LENNISHEUVEL: gemeenschapshuis Orion.

LIEMPDE: Akkersrijt (ter hoogte van huisnummers 26-30); Concordiapark.

Lisanne zorgt dat Isa veilig van de 'snowboardhelling' afglijdt in de sportzaal van brede school Wilgenbroek.
Freek durft staand van de schuine bank af. Net een echte snowboarder. (Foto's: Jan Hermens).
Afbeelding