Bomenbeleid

In Brabants Centrum van 6 december wordt een nieuw bomenbeleidsplan voor Boxtel aangekondigd. Een extern adviesbureau is ingeschakeld. Ook duikt een nieuwe legereenheid op: Bomen Brigade Boxtel, die dreigend met milieu, fijnstof en schade aan regenwoud meer houtproductie in het gemeenteplantsoen wil. Deze strijdgroep claimt al de eerste overwinning. Dankzij haar inzet worden een honderdtal Amerikaanse eiken in Sparrenrijk niet gekapt.

Als vrijwilliger en lid vanaf het eerste uur van de Beheergroep Sparrenrijk heb ik jarenlang samen met meerdere vrijwilligers een 'Beheersplan Sparrenrijk' uitgevoerd. De gemeente Boxtel en de Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer hebben dit plan samen opgesteld. Aan dit beheersplan hebben vele deskundigen meegewerkt. Bosbouwers met Wageningen kwalificatie waren daarbij betrokken.

Het doel van dit beheersplan was en is omvorming van een jarenlang verwaarloosd productiebos naar een meer gevarieerder en natuurlijk bos. Een recreatiebos creërend voor Boxtels bevolking met betere kansen voor flora en fauna.

Het beheersplan is volop in realisatie. Al decennia ijveren wekelijks vrijwilligers gedisciplineerd en met tomeloze inzet in weer en wind. Het bos ondergaat een complete metamorfose. Het is meer dan harken. Er wordt gekapt, geplagd, gemaaid, gedund en gesnoeid. Kinderspeelplaatsen, poelen en klimbomen zijn aangelegd. Struinpaden en sloten geschoond. Zwerfvuil verwijderd. Een van de problemen in het bos was de ongebreidelde groei van de exoot: Amerikaanse eik. Een fraaie boom die in de herfst een prachtige verkleuring laat zien, maar berucht door zijn woekerend karakter. Daardoor gaat hij overheersen. Zijn opschot is moeilijk te bestrijden en moet scheut voor scheut met de hand verwijderd worden.

Beste Brigade, laten we in Sparrenrijk niet opnieuw beginnen. Niet terug naar een productiebos. Geen kortzichtige en populistische beleidsingrepen. Geen achterommetjes met ambtenaren. Meld je aan om iedere donderdagmorgen de handen uit de mouwen te steken. Onder de koffie discussiëren wij over zin en onzin van het werk en voortschrijdende inzichten.

De werkgroep Sparrenrijk kan instromers gebruiken. Over productie gesproken, de meubelindustrie zit niet op kromme knoestige planken te wachten. Het wordt hoogstens vezelplaat, tropisch hardhout kun je er niet van maken.

        AD VAN GENNIP

        rustend lid Sparrenrijk Beheergroep

Populist (6)

Ik had zo gehoopt op een serieus onderbouwd weerwoord op mijn ingezonden brief van 13 december jongstleden. Helaas, de drie reaguurders herhalen bij gebrek aan kennis en inhoudelijke argumenten slechts de politiek-correcte prietpraat van hun klimaatkerk. Vragen stellen en kritisch nadenken over klimaat en energie is niet populair onder believers. Volgens mij is dat voor een duurzame toekomst juist essentieel. Ons milieu is veel te belangrijk om over te laten aan lieden die feiten en fictie niet uit elkaar houden.

Hoogleraar klimaateconomie Richard Tol is allergisch voor de onheilstijdingen over de opwarming van de aarde. Hij schreef onlangs: 'Ik heb problemen met activisten die beweren dat hun doemverhalen wetenschappelijk onderbouwd zijn, maar feitelijk niet weten waarover ze praten. Hun toon is zoals vroeger dominees praatten: heel belerend, waarbij emissies de nieuwe zonden zijn, en je beter bent dan anderen als je geeft om het milieu'. Over het 'gerenommeerde' VN-klimaatpanel IPCC schreef hij: 'Het IPCC moet de beschikbare wetenschap slechts samenvatten. Maar een kleine groep duwt het in een bepaalde richting. Het is groepsdenken. Eerst zijn er conclusies, daarna zoeken ze de onderbouwing erbij'.

Deze volksverlakkerij verrast mij niet. De klimaatkerk staat namelijk bol van bedrog en hypocrisie. Hogepriesters Jesse Klaver en Ed Nijpels bijvoorbeeld nemen anderen de maat, maar lappen privé de groene principes schaamteloos aan hun laars.

De drie dominees Juffermans, Duijghuisen en Schoones belichamen perfect de door mij beschreven linksmensen. Zij reageren verontwaardigd op mijn vraagtekens bij het klimaatbeleid, maar maken geen woord vuil aan de door mij aangekaarte almaar toenemende armoede onder gewone mensen die godbetert wel moeten meebetalen aan de peperdure, zwaar gesubsidieerde Tesla's van de rijken. Dát zit mij dwars!!

Ronduit zwak en verwerpelijk is dat Juffermans en vooral Schoones hard op de man spelen en mijn integriteit ter discussie stellen om hun gelijk te halen. Schoones ken ik niet, ik heb hem ook niet gegoogeld. Dat is mijn stijl niet.

Tot slot een rake uitspraak van Simon Carmiggelt: 'In een Zwitserse meertje zwommen allerlei dieren, die door het onvoldoende lezen van Nederlandse milieupublicaties niet wisten dat ze al lang uitgestorven waren'.

        HANS PEL


Schaamte over opmerkingen manager Lidl

Plaatsvervangende schaamte over de opmerkingen van de manager van de Lidl in Brabants Centrum van 20 december over Julia de straatkrantenverkoopster. Een ongelooflijk vriendelijke vrouw die niemand tot last was, nooit opdringerig, net zomin als de muzikant. Voor mij zijn zijn opmerkingen denigrerend, arrogant en weinig liefdevol. Waarom deze man zich zo verheven voelt boven deze mensen, zegt meer over hem dan over de mensen die hun best doen om hun situatie te verbeteren. Ik heb het hoofdkantoor van de Lidl gevraagd of dit hun idee is, maar hierop nog geen antwoord gehad. Als dit landelijk voorschrift is, zien ze mij niet meer bij de Lidl. Hoewel ik natuurlijk wel besef dat meer mensen zo denken...

        CARINE VAN DIETEN