Promotiefoto's Beperkt Houdbaar.
Promotiefoto's Beperkt Houdbaar. Blink Fotografie

ANDRIES TUNRU & BEPERKT HOUDBAAR

Twee cabaretshows op één avond in Podium

Twee cabaretvoorstellingen in één. Onder de noemer dubbelcabaret zie je twee verschillende voorstellingen: de solovoorstelling 'Vlees, vis, wal en schip' van Andries Tunru en een improvisatievoorstelling van Beperkt Houdbaar, die Tunru opvoert samen met acteur Stefan Hendrikx en pianist Joep Hullegie.

In Beperkt Houdbaar improviseert Tunru met Hendrikx - samen winnaar van het Amsterdams Studenten Festival 2015 - aan de hand van input uit het publiek een complete comedyfilm. Iedere avond is uniek en het publiek bepaalt waar het verhaal over gaat. Het tweetal maakt er - samen met pianist Hullegie een spannend, muzikaal en bovenal grappig verhaal van. Een interview...

Jullie zijn nog niet zo bekend bij het brede publiek. Wie zijn jullie eigenlijk?

,,Ik ben acteur, speel vooral in jeugdtheaterstukken en je zou me ook kunnen kennen van het improvisatie-programma Alpacas van BNN. Daarnaast ben ik stand-upcomedian bij het Comedyhuis in Utrecht", vertelt Hendrikx. Zijn collega Tunru: ,,En ik ben cabaretier. Vorig jaar was ik finalist van cabaretfestival Cameretten, waar ik de persoonlijkheidsprijs won. Nu speel ik mijn soloprogramma 'Vlees, vis, wal en schip' in de theaters."

De twee artiesten kennen elkaar van de Koningstheateracademie in 's-Hertogenbosch. Tunru startte daar een improvisatiegroep, waar hij Hendrikx ook voor vroeg. ,,Maar al snel merkten we dat we met zijn tweeën een enorme klik hadden op de vloer, dus zijn we ook een duo begonnen: Beperkt Houdbaar", aldus Hendrikx.

Jullie toeren langs de theaters met een eigen improvisatieshow. Hoe ziet een avond Beperkt Houdbaar er uit?

Tunru: ,,Als we opkomen weten we nog niks. We vragen aan het publiek waar het die avond over moet gaan. Dat kan van alles zijn: locaties voor scènes, voorwerpen, film-clichés tot zelfs hele levensverhalen. Dat is ons vertrekpunt om een hele wereld te gaan bouwen, met allerlei personages en verhaallijnen." Hendrikx vult aan: ,,Meestal komen die aan het einde ook nog bij elkaar. Dan blijkt, bijvoorbeeld, de boswachter uit de eerste scène de seriemoordenaar te zijn waar een politieduo al de halve show naar zoekt. Of er wordt een personage uit de ene verhaallijn verliefd op iemand uit een andere. We hebben de gekste dingen meegemaakt!"

Vorig jaar werden jullie Nederlands kampioen improvisatietheater. Wat maakt jullie zo goed?

,,Wat we vaak terughoren is dat we elkaar heel goed aanvullen", zegt Hendrikx. ,,Andries is meer van de snelle spitsvondigheden en de fysieke scènes, ik ben altijd op zoek naar hoe ik een personage bodem kan geven." ,,Ja, en dat onze chemie goed is", geeft Tunru aan. ,,Wij zijn écht fan van elkaar. En ik denk ook dat het helpt dat we breed geïnteresseerd zijn. We houden beiden van taal, maar ook van beweging, muziek; we kunnen een vrij breed scala aan stijlen aan. Soms sta je een enorme achtervolgingsscene te spelen, het volgende moment een rijmend liefdes-duet te zingen. Het helpt ons denk ik een hoop dat we dat állemaal leuk vinden."

Dat klinkt ingewikkeld. Is het écht allemaal geïmproviseerd? Of is er een soort raamwerk waar jullie de publieksinput inpassen?

,,Die vraag krijgen we vaker, dat is voor ons het mooiste compliment. Dan hebben we ons werk goed gedaan. Want nee, we spreken van tevoren niks af, het kan echt álle kanten op", benadrukt Hendrikx. Zijn collega stelt dat ze elkaar ook verrassen: ,,Soms komt Stefan ineens met een plottwist die ik totaal niet zag aankomen. Ik vind het superleuk dat je dan net zo weinig weet als het publiek, dat je met zijn allen tegelijk denkt: wat gebeurt er nú weer?", grinnikt Tunru.

Hendrikx: ,,Plus, het publiek verrast ons natuurlijk ook. Laatst vroegen we of er iemand een bijzonder beroep had, bleek er een inval-boer in de zaal te zitten. Dat was een man die een boerderij even overneemt als een boer op vakantie gaat, of ziek is. Dan denken wij 'oh ja, natuurlijk bestaat dat!'. En dan mogen wij er in de voorstelling achterkomen wat zo'n man dan allemaal doet en waar hij tegenaan loopt."

Ja, want jullie presenteren jezelf als duo, maar staan met zijn drieën op het podium...

,,Joep is met zijn keyboard en laptop echt de ruggengraat van elke scène. Hij kan alles en snapt ook nog eens precies wat een scène nodig heeft. Bombastische underscores, spannende soundscapes, een episch slotlied… Waar hij het vandaan haalt weet ik niet, maar hij kleurt altijd feilloos mee met de sfeer van het verhaal", vertelt Hendrikx. Zijn kompaan: ,,En snél dat hij is. Of ik nou een pistool afschiet of op de deurbel druk, Joep weet direct welke sneltoets hij moet drukken om het juiste geluid te maken. Wat echt te gek is, want zo kunnen we zonder een enorm decor of bergen attributen toch heel filmische verhalen creëren."

Jullie toeren dit seizoen langs de theaters. Waarom moeten mensen komen kijken?

Tunru: ,,Ik durf oprecht te zeggen: je hebt zoiets nog nooit gezien. Niet alleen omdat elke avond dus compleet anders is, maar ook omdat dit format nog helemaal niet bestaat. Twee acteurs, één muzikant en verder niks, en dat dan anderhalf uur entertainment oplevert." Hendrikx knikt: ,,Mensen kennen improvisatietheater van De Lama's, als gimmick. Maar wij willen graag laten zien wat er nog méér mee kan."

,,Plus, je bent gegarandeerd onderdeel van iets unieks. Zodra het doek sluit komt die voorstelling nooit meer terug. Iedere voorstelling is dus Beperkt Houdbaar", klinkt het in koor.

TUNRU SOLO

In 'Vlees, vis, wal en schip' vult Tunru, die begin november al een keer in Podium Boxtel stond voor een optreden in het kader van de Bokselse Kwis, de ruimte met zijn spel en je hoofd met zijn verhalen. Venijnig charmant, vreemd analytisch en met verbazend veel vaart. Hij denkt, draaft en doet. Tunru won de publieksprijs van het Groninger Studenten Cabaret Festival, de persoonlijkheidsprijs bij Cameretten en is enige tijd geleden samen met zijn groep Flunknarf uitgeroepen tot winnaar van het NK improvisatietheater 2018.

FOTO ONDER: Stefan Hendrikx en Andries Tunru kennen elkaar van de Koningstheateracademie in 's-Hertogenbosch. Vrijdag 18 januari staat het improvisatieduo op de planken in Podium Boxtel aan de Burgakker. (Foto: Blink Fotografie).

Improvisatieduo Beperkt Houdbaar speelt vrijdag 18 januari in Podium Boxtel. (Foto: Blink Fotografie).