Teleurstelling bij SP (Eric van den Broek) tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart. De partij verloor een zetel, maar bleef toch actief in de coalitie. (Foto: Peter de Koning).
Teleurstelling bij SP (Eric van den Broek) tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart. De partij verloor een zetel, maar bleef toch actief in de coalitie. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

GEMEENTERAAD VAN BOXTEL KAN TERUGKIJKEN OP EEN BEWOGEN JAAR

Politiek in 2018: over vreugde en boosheid

ANALYSE

Vreugde en boosheid liggen dicht bij elkaar, ook in de politiek. Teleurstelling zou hier ook nog tussen passen. De Boxtelse politiek begon het jaar met de campagne richting de gemeenteraadsverkiezingen in maart. En daaropvolgend werden partijen teleurgesteld, was er vreugde over winst en boosheid over uitsluiting. Een overzicht van het politieke jaar 2018.

,,We laten ons geen tweede keer buitenspel zetten", waren de woorden van Mariƫlle van Alphen nadat 21 maart bekend werd dat haar partij (Balans) de gemeenteraadsverkiezingen in Boxtel had gewonnen. Maar toch gebeurde precies dat wat ze wilde voorkomen. Nog geen twee weken na de uitslag nam de oude (en huidige) coalitie de onderhandelingsgesprekken over. De fracties van Combinatie95, SP, D66 en INbox gaven aan graag samen verder te willen. Een van de redenen voor het mislukken van de eerste coalitievorming was volgens onderhandelaar Peter van de Wiel (Combinatie95) het verharden van de discussie. Ook de in zijn ogen, stevige campagne van Balans was reden om de gesprekken te staken. De aanstelling van Ton Rombouts als formateur door Balans zette dan ook geen zoden meer aan de dijk.

In de daaropvolgende weken ontspon zich een discussie over de heersende, negatieve bestuurscultuur binnen de Boxtelse gemeenteraad. Daar werd in de weken na de beoogde coalitievorming, achter gesloten deuren aan gewerkt.

AKKOORD

Eind mei presenteerde Van de Wiel het bestuursakkoord: 'Meewerken in tijden van verandering'. Dat kreeg uiteindelijk geen steun van VVD, Balans en CDA en had als grootste kritiekpunt dat woningbouw niet als uitgangspunt was genomen, ondanks dat dit hoog op de agenda stond.

In de loop van het jaar sloeg de sfeer in de gemeenteraad inderdaad een zachtere toon aan en na het zomerreces was de sfeer in de raadzaal al een stuk minder gespannen. Af en toe laait de spanning weer even op, onder meer toen bekend werd dat Herman van Wanrooij eerder wil stoppen als wethouder en hij het CDA de schuld gaf van het lekken van dat nieuws.

Hoe het komende politieke jaar zich gaat ontvouwen, is natuurlijk koffiedik kijken. Maar dat er nog genoeg obstakels zijn die overwonnen moeten worden is een feit.