GEMEENTEN STUREN MINISTER 'KERSTKAART'

Boxtel luidt noodklok over kosten jeugdzorg

De gemeenten Boxtel, Oosterhout, Deurne, Landerd en Leudal hebben minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) een kerstkaart gestuurd. Niet met een kerstklok, maar met een noodklok. Dit vanwege de oplopende kosten voor de jeugdzorg. De inzenders vrezen miljoenentekorten.

De dreigende tekorten houden verband met bijzondere jeugdzorginstellingen, zoals De La Salle in Boxtel. Wethouder Marusjka Lestrade legt uit: ,,Door de decentralisatie in de zorg moeten we als gemeente de kosten voor jeugdzorg, ook de zeer specifieke, zelf betalen. De vergoeding die we van de regering ontvangen, is gebaseerd op het landelijk gemiddelde. Maar het prijskaartje van specialistische jeugdzorg is bepaald niet gemiddeld. De La Salle biedt zorg en onderdak aan jongeren uit heel Nederland. Wij lossen daarmee een landelijk probleem op."

De wethouder geeft aan dat Boxtel graag De La Salle binnen zijn grenzen heeft: ,,Maar hiervoor krijgen onze inwoners de rekening in de vorm van oplopende tekorten. Simpel gezegd: wij vinden dat de kosten voor deze bijzondere jeugdzorg door het Rijk gedragen moeten worden. Instellingen als De La Salle zijn absoluut noodzakelijk. Het gaat om kinderen, om de toekomst van jongeren. Wij kunnen die zorg echter niet betalen."

Op de Boxtelse begroting van 2018 staat een tekort van negen ton op specialistische jeugdhulp. Dit kan oplopen tot 1,5 miljoen euro en die rode cijfers zijn reden genoeg voor Boxtel om met Oosterhout, Deurne, Landerd en Leudal aan de bel te trekken en een alarmkreet richting Den Haag te slaken. De kerstkaart is via sociale media gedeeld, om het gebeier van de klok zover mogelijk te laten doordringen. ,,Hoe duidelijker de boodschap overkomt, hoe beter", aldus Lestrade.

Om het gat in de begroting te dichten dat de jeugdzorg veroorzaakt, doet Boxtel een greep uit de algemene reserve. Daarover diende de CDA-fractie een motie in tijdens de laatste gemeenteraadsvergadering. Fractievoorzitter Vera Brouns stelde dat er voortaan beter op een dergelijke financiƫle verrassing geanticipeerd zou moeten worden. De christendemocraten willen graag een overzicht van de bezuinigingen die nodig zijn om de reserves weer op peil te brengen. Brouns: ,,Dat doet voor iedereen pijn, maar we kunnen dit beter nu besluiten dan straks op de blaren zitten." Dymph van de Vries (VVD) was het daar mee eens: ,,We slikken die 1,5 miljoen wel erg gemakkelijk, dat kan in een huishouden ook niet zomaar."

Coalitiepartijen Combinatie95, SP, D66 en INbox wezen op de geplande beeldvormende raadsvergadering in februari, waar financiƫn op het programma staan. ,,Daar past deze discussie beter in", vond Dave van de Ven (SP). De motie werd uiteindelijk nipt verworpen.