Afbeelding
Foto:

HEEMKUNDE KOMT MET PLAN VOOR JONGE AANWAS BINNEN DE CLUB

Kèk Liemt richt vereniging op

PÅL JANSEN

Lid worden van de vereniging Kèk Liemt: dat kan sinds 18 december. Vorige week is de nieuwe heemkundevereniging officieel van start gegaan, op de dag af exact 44 jaar na de oprichting van de gelijknamige stichting. De nieuwe opzet moet zorgen voor jonge aanwas. ,,De stichting heeft nu nog maar vijftien leden, maar heeft nog zóveel plannen!", vertelt Els Vissers, de nieuwe voorzitter.

Stichting Kèk Liemt blijft gewoon bestaan onder leiding van voorzitter Arnold van den Broek. Hij en Ger van den Oetelaar zijn vandaag gehuldigd voor hun inzet bij de heemkunde in Liempde, inmiddels al 25 jaar. De stichting gaat zich bezighouden met de grotere financiële projecten zoals boekuitgaven, de exploitatie van expositieruimte De Kleuskes en het luiden van het geboorteklokje. Een soortgelijke opzet heeft de Natuurwerkgroep Liempde waar de werkstichting Natuurprojecten Liempde aan verbonden is.

JONGE AANWAS

Vissers is dit jaar ingesprongen op het plan dat ontstond binnen de heemkunde om te zorgen voor verjonging binnen de club. Nu zijn er nog maar vijftien mensen lid en is er geen jonge aanwas waardoor op termijn de toekomst van de club in gevaar komt. ,,Als je wilt aansluiten bij de stichting, dan moet je ook meteen lid worden van het bestuur. En dat schrikt veel mensen af", zegt Vissers daarover.

Maar de interesse in geschiedenis ziet de kersverse voorzitter alleen maar toenemen. Zij werkte jarenlang bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed als projectleider. ,,Ik denk dat de hang naar vroeger groter is dan voorheen. Je kunt dat een gevoel noemen", erkent ze. ,,Maar bij veel musea staan mensen in de rij om naar binnen te mogen."

HOT

Het aantal museumbezoeken heeft de laatste jaren inderdaad een vlucht genomen en steeg met 30 procent, het aantal museumkaarthouders met 35 procent, zo bleek uit de publicatie van Museumcijfers 2017, een onderzoek onder vierhonderd musea van Museumvereniging. Vissers: ,,Cultureel erfgoed is hot."

Met het oprichten van de vereniging is een plan ontstaan om meer leden te trekken. Iedereen kan lid worden zonder direct verplichtingen te krijgen toebedeeld. De prijs is 25 euro en 12,50 euro voor elk volgend volwassen lid binnen een huishouden: voor kinderen is het gratis. Er is geen harde doelstelling neergezet, maar Vissers hoopt dat de vereniging na een jaar vijftig betalende leden telt.

,,Alle Gastvrij Liempde-gidsen zijn al lid!", zegt Vissers. ,,Dat zijn al ruim twintig mensen." Kèk Liemt was al erg betrokken bij de opleiding van de dorpsgidsen, dat een initiatief is van Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL). Ook Vissers zat bij die groep en kwam net als de andere deelnemers op die wijze in contact met Kèk Liemt. Gekozen is daarom de samenwerking te zoeken met SPPiLL. ,,Onze thuisbasis wordt ook bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd", vertelt Vissers.

De verenigingsstructuur staat inmiddels al: er zijn werkgroepen voor verschillende onderdelen, zoals het archiefbeheer, de beeldbank en erfgoededucatie. ,,Maar ook sociale media: daar doen we nu nauwelijks iets mee. Ook daar moeten we meer mee om mensen te motiveren", zegt Vissers. Wie deel wil nemen aan een van de werkgroepen, kan zich daarvoor opgeven via e-mail: info@kekliemt.nl.

CARE

Er dient zich komend jaar een grote kans aan voor de vereniging om leden aan zich te binden: in februari start officieel het project Community Archaeology Rural Excavations (CARE), waaraan onder meer de Universiteit van Amsterdam is verbonden. Iedereen in Liempde kan zich daarvoor inschrijven via care-fgw@uva.nl. Inwoners werken dan bij wijze als 'archeoloog in eigen achtertuin' mee aan een groot internationaal onderzoek. Kèk Liemt is er ook bij betrokken. Mensen hoeven niet per se lid te zijn. Een mooie kans om kennis te maken met heemkunde is dat project wel, vindt Vissers.

FOTO BOVEN: Arnold van den Broek (midden, staand) en Ger van den Oetelaar (links) worden vandaag gehuldigd omdat zij zich al een kwarteeuw inzetten voor stichting Kèk Liemt. Zoals in 2015 toen er een cursus genealogie in basisschool De Oversteek werd gegeven. Kèk Liemt gaat op de schop en sinds afgelopen week is er een gelijknamige vereniging aan verbonden. (Foto: Albert Stolwijk).

Gemonde

Mullukzuipertjes

Carnavalsstichting De Mullukzuipertjes houdt donderdag 27 december een avondwandeling door Gemonde en omgeving. Deelname is gratis voor kinderen van basisschoolleeftijd. Overige deelnemers betalen 2,50 euro. De wandeling van zeven kilometer start om 19.00 uur bij zaal Kloosterzicht aan de Sint-Lambertusweg.