Sjoerd van Heesch speelt al achttien jaar keyboard en mag dat ook doen tijdens het promconcert op 2 en 3 februari in de Tijberzaal van het Baanderherencollege in Boxtel. (Foto: Peter de Koning).
Sjoerd van Heesch speelt al achttien jaar keyboard en mag dat ook doen tijdens het promconcert op 2 en 3 februari in de Tijberzaal van het Baanderherencollege in Boxtel. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

CLIËNTEN CELLO 'ON STAGE' MET JEUGD GILDENBONDS

'Zingen met harmonie: droom die uitkomt'

LINDA VAN DE WIEL

Spannend vinden ze het, de elf solisten die gaan optreden tijdens de twee promconcerten 'Onbeperkt On Stage', dat de leerlingen van de Gildenbondsharmonie uit Boxtel verzorgen. Maar ze hebben ook héél veel zin in de twee uitvoeringen die plaatsvinden op zaterdag 2 en zondag 3 februari. Terecht: optreden met een harmonieorkest doen de cliënten van onder meer Cello - een organisatie die mensen met een verstandelijke beperking ondersteunt - niet dagelijks.

,,Ik wil beroemd worden. Ik heb ook echt véél talent. Tijdens mijn werk op dagcentrum De Werf in Boxtel krijg ik ook zangles," vertelt de 49-jarige Stephan van Wegberg zondag tijdens de eerste gezamenlijke repetitie van het leerlingenorkest en de solisten. ,,Ik heb al vaker opgetreden hoor, maar ben kei-zenuwachtig, zelfs voor de repetitie. Ik zing het liefst liedjes van Guus Meeuwis, ik ben groot fan van hem."
Ook Freek Felet (29) liet zijn muzikale kwaliteiten graag horen. ,,Ik ben spastisch, maar ben dol op blaasmuziek. Mijn beide ouders en broer spelen in een harmonieorkest, maar vanwege mijn beperking kan ik geen muziekinstrument bespelen", legt hij uit. ,,Ik ben daarom op twaalfjarige leeftijd begonnen met zangles en zing nog steeds. Zingen met een echt harmonieorkest vind ik doodeng, maar het is ook een droom die uitkomt." Over een gebrek aan talent heeft de zanger echter niet te klagen. Hij kreeg na het zingen van zijn lied een ovatie van het orkest.

ZIN? ALTIJD!

Ook de leerlingen van de Gildenbondsharmonie hebben zin in het concert, waarvoor ze al enkele maanden repeteren. ,,Het is voor ons het grootste project van het jaar, we leven er echt naartoe. Vorig jaar hadden we het thema filmmuziek, nu werken we met de thema's Hollandse hits, pop én zelfs klassiek", vertelt de zestienjarige trompettist Tom. ,,Of ik er zin in heb? Altijd!"
Ook Johanna (11) kijkt uit naar de twee concerten. ,,Ik speel nu twee jaar dwarsfluit en ben vanuit het blaasbandje doorgestroomd naar het leerlingenorkest. We spelen veel leuke nummers. Vooral in 'Leef' van Dré Hazes heb ik zin."

BIJZONDER

Het idee voor de muzikale samenwerking tussen cliënten van Cello en de Gildenbondsharmonie komt uit de koker van slagwerker Myrthe (19). ,,Ik keek vorig jaar naar het Knoopgala waarbij mensen met een verstandelijke beperking zingen met een groot orkest. Onze oud-dirigent Sander Teepen was de muzikaal leider en ik vond het zó gaaf", lichtte ze toe. ,,Ik belde meteen mijn moeder (Margaret de Jong - red.) en zei dat wij dit ook moesten organiseren." Gelukkig was iedereen enthousiast en werd er een organisatiecomité opgericht. Myrthe: ,,Ik ben de contactpersoon van de solisten en hun begeleiders. Ik zorg ervoor dat de communicatie op rolletjes loopt."

Moeder Margaret completeert samen met Inge Leenen (27) de werkgroep. ,,Via Peter Janssen, die als vrijetijdsmanager bij Cello werkt, zijn we mensen gaan benaderen. En naast zangers, doen onder meer een smartlappenkoor en enkele instrumentalisten mee," vertelt een trotse Inge. ,,Iedereen heeft er veel zin in. De solisten hoefden vanmiddag pas te komen repeteren, maar bijna iedereen was er vanochtend al om de hele dag te luisteren. Deze samenwerking is heel bijzonder. Iedereen is heel enthousiast."

Het concertidee bleef ook niet onopgemerkt bij de medewerkers van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Zij stelden liefst 2.500 euro ter beschikking om het optreden te organiseren.

APRÈS SKI

Sjoerd van Heesch (43) speelt tijdens de concerten keyboard. ,,Ik speel al achttien jaar en ik vind het heel gaaf om mee te doen. Ik houd van livemuziek en in het bijzonder instrumentale livemuziek." Deejay Riny Verschure (53) verzorgt voor en na het concert de muziek en laat ook tijdens de pauze van zich horen. ,,Een jaar geleden is mijn droom uitgekomen toen ik startte met mijn eigen disco. Ik vind het heel tof hier te mogen draaien. Wat voor muziek ik het liefst draai? Nederlandstalige Après Ski."

KAARTVERKOOP

Promconcert Onbeperkt On Stage vindt zaterdag 2 (19.30 uur) en zondag 3 februari (14.00 uur) plaats in de Tijberzaal van het Baanderherencollege in Boxtel. Kaarten kosten 7,50 euro en zijn te bestellen via de website www.gildenbonds.nl of via e-mailadres onbeperktonstage@gmail.com. Vanaf 2 januari zijn de kaarten ook te koop bij Bloemsierkunst Marimba aan de Van Beekstraat, Sjiekkado (Breukelsestraat) en Bij d'Ingens op de Markt.