APRIL: De Syrische Jouni Jabbour, die sinds een jaar met zijn gezin in Esch woont, had in zijn geboorteland een kledingatelier waar hij vrouwenkleding op maat maakte. In Nederland doet hij dat tegenwoordig voor modeontwerper Addy van den Krommenacker. (GS).
APRIL: De Syrische Jouni Jabbour, die sinds een jaar met zijn gezin in Esch woont, had in zijn geboorteland een kledingatelier waar hij vrouwenkleding op maat maakte. In Nederland doet hij dat tegenwoordig voor modeontwerper Addy van den Krommenacker. (GS). Foto: Gerard Schalkx

Esch liet zich zien in 2018

         Foto's: Peter de Koning (PdK), Albert Stolwijk (AS),

         Gerard Schalkx (GS), Rens van den Elsen (RE) en

        Daisy Renders (DR). Samenstelling: Rens van den Elsen.

APRIL/NOVEMBER: Wat moet er gebeuren om Esch leefbaar te houden? Het is de hamvraag voor de mensen van het nieuw opgerichte Platform Esch Perspectief (PEP). Ze willen de spreekbuis zijn voor de Esschenaren, ook richting de gemeente, want die ontbrak tot nu toe. Hoewel het idee voor het platform al uit 2017 stamt, werden grote stappen gezet. Zo werd er onder meer gewerkt aan een dorpsvisie voor Esch. (PdK).
NOVEMBER: Francien Olijslagers wilde haar man verrassen door hem op te geven voor de sinterklaas-televisieshow van Paul de Leeuw. De echte surprise was echter voor haarzelf. Voor het oog van de camera werd ze verrast met de opkomst van Essche fanfare Sint-Willibrordus, met voorop haar broer, tambour-maître Tiny van Schijndel.
FEBRUARI: Op 83-jarige leeftijd overleed Cor van der Zanden. Naast zijn reguliere werk - hij bestierde samen met zijn echtgenote Joke tientallen jaren een eigen accountantskantoor - maakte Van der Zanden zich op tal van manieren verdienstelijk voor de Essche samenleving.
MAART: Carnavalsprins Ricardo (Rick van de Ven) en adjudant Adje Door (Dorethé van Oirschot) hielden tijdens carnaval een inzamelingsactie voor Cliniclowns. (AS).
NOVEMBER: Na lange onzekerheid werd het duidelijk dat de 'witte' brug over de Essche Stroom in de Spankerstraat vervangen gaat worden. De overspanning is niet geschikt voor zwaar verkeer, waardoor landbouwvoertuigen nu door het centrum rijden en dat komt de leefbaarheid niet ten goede. In december werden de inwoners geïnformeerd door de gemeente Haaren. (RE).
JUNI: De Heilig Hartparochie zette de pastorie in Esch te koop. In november werd bekend dat er een koper was gevonden met roots in het dorp. De Opgang tussen de kerk en de pastorie wordt opgeknapt. (PdK).
JULI: Negen ton stelde de gemeente Haaren beschikbaar om de Leunisdijk in Esch aan te pakken. De weg is dringend aan vervanging toe, zo ligt bijvoorbeeld de riolering erg scheef. De bewoners van de straat worden nauw betrokken bij het nog uit te werken ontwerp. Onder meer PEP zet zich in voor de renovatie. (AS).
MEI: Na enkele maanden hard werken opende het Essche Haventje op 4 en 5 mei. De organisatie achter het evenement Op Drift hield die twee dagen verschillende activiteiten onder de titel 'In Veilige Haven'. Zo waren er onder meer optredens van de lokale fanfare en artiesten. Tijdens dodenherdenking werd er meteen de gedenkplek ingewijd. (DR).
MEI: Burgemeester Jeannette Zwijnenberg van de gemeente Haaren én inwoner van Esch verwelkomde de nieuwe Esschenaren met warme woorden tijdens het Bierpompfeest. Gemeentelijk dorpstapper Gerrie van der Mee stond klaar met bierpullen. (AS).