Afbeelding
Foto:

PROJECT OP KLEINE AARDE WINT MKB!DEE

Flinke subsidie voor opzetten kenniscentrum

Op De Kleine Aarde, Klaverblad 13 in Boxtel, staat direct naast de fietsenstandaards een verouderd gebouw. In de komende maanden ondergaat het pand een metamorfose. Het project De Veldschuur, een samenwerkingsverband tussen onderwijs en ondernemers, krijgt namelijk een subsidie van 200.000 euro. Het is de bedoeling een innovatief kenniscentrum op te zetten waar jeugd aan de slag kan met duurzame technieken voor de toekomst.

JAN HERMENS

Goed geschoold technisch personeel is voor het midden- en kleinbedrijf als water in de woestijn. Waardevol, zeldzaam en van levensbelang. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft MKB!dee in het leven geroepen. Dit is een subsidieregeling voor de technische mkb'er die plannen heeft om talent aan te boren. MKB!dee komt voort uit een actieplan dat een halfjaar geleden in het leven is geroepen.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, die namens het ministerie MKB!dee uitvoert, ontving 129 aanvragen. De veertien beste projecten zijn met een cheque beloond. De uitgekeerde bedragen variƫren van 50.000 tot 200.000 euro.

TALENTEN

Ruben van de Maris van Maris Projects participeert met zijn bedrijf in project De Veldschuur. Hij legt uit: ,,Geen patenten, maar talenten, daar draait het om in het mkb. In de Veldschuur houden ondernemers en onderwijsinstellingen zich gezamenlijk bezig met educatie twee punt nul. Onderwijs en praktijk staan hier direct met elkaar in verbinding. We willen jongeren, maar ook basisschoolleerlingen kennis laten maken met techniek. Om een voorbeeld te noemen van wat Maris Projects gaat doen: ik wil op het terrein van De Kleine Aarde stevia gaan kweken. Uit die plant kunnen we een zoetstof winnen. Dat raffinageproces voeren we hier uit. De Veldschuur wordt een kenniscentrum met een laboratorium en proefopstellingen. Een kweekvijver voor technici die een duurzame economie vorm gaan geven."

De ondernemingen Mewa paraffine, Duraplan (warmtepompen) en New Age Learning participeren eveneens in De Veldschuur. En er is ruimte voor meer deelnemers. ,,Ondernemers kunnen zich nog bij ons aansluiten, graag zelfs." Vanuit het onderwijs zijn het Summa College, Helicon en SintLucas bij het project betrokken.

VERBOUWING

Voordat de ondernemers hun intrek kunnen nemen in de Veldschuur, moet het bestaande gebouw, dat zich direct naast de fietsenstandaards bevindt, grondig worden verbouwd. Daar is slechts een klein deel van de twee ton subsidie voor bedoeld. De gemeente Boxtel levert een bijdrage van 300.000 euro vanuit het legaat Van Cooth. Studenten van het Summa College gaan meewerken aan de grootscheepse verbouwing. Daarbij hergebruiken ze circa 45 procent van de materialen die nu in het gebouw zijn verwerkt. De hele operatie moet in de loop van 2019 zijn afgerond. Van Maris: ,,Staatssecretaris Mona Keijzer komt in augustus op bezoek. Dan is wellicht nog niet alles af, maar moeten we wel wat kunnen laten zien." De 200.000 euro is onder meer bestemd voor de ontwikkeling van lesmaterialen voor jong technisch talent. De Kleine Aarde is straks het duurzame kenniscentrum van de eenentwintigste eeuw."

FOTO ONDER: Rutger Ballhaus (Heijmans bouw NV), Ruben van de Maris (Maris Projects), Petra van Lange (Summa College), Jan Wagenaars (Mewa) en wethouder Peter van de Wiel van de gemeente Boxtel zijn trots op de toegekende subsidie. (Foto: Jan Hermens).

WATERGRAAF KRIJGT PROVINCIEPENNING

Peter Glas ereburger van Noord-Brabant

Dat Wim van de Donk vrijdag aanwezig zou zijn bij zijn afscheid van waterschap De Dommel, wist Peter Glas. Maar hij wist niet dat de commissaris van de Koning hem de Provinciepenning uit zou reiken. Daarmee is de watergraaf ereburger van Noord-Brabant.

,,Een complete verrassing en een grote eer", aldus de toekomstige deltacommissaris. ,,Van de Donk zou een toespraak houden. Dat was mij bekend, meer niet. Ik ben trots op deze onderscheiding. Nog meer Brabander kan ik niet worden, volgens mij." De Provinciepenning is de hoogste onderscheiding die Noord-Brabant kent.

Een dag voordat de leden van het algemeen bestuur dat deden, zwaaiden de medewerkers van het waterschap Glas al uit. ,,Mijn afscheid van het complete team ging gepaard met een 'roast', met een dikke knipoog uiteraard."

DELTACOMMISSARIS

Glas verlaat het waterschap na zestien jaar omdat hij deltacommissaris wordt. Een functie die ook alles te maken heeft met water en waterbeheer, maar dan op landelijk niveau. Veiligheid, klimaatadaptatie nu en in de toekomst, allemaal aspecten waar de deltacommissaris mee te maken heeft. ,,Ik heb weliswaar een nieuwe functie, maar ik blijf in Boxtel wonen. Dat ligt een stuk centraler in de delta dan Den Haag."

FOTO ONDER: Peter Glas in 2013 voor het pand waarin waterschap De Dommel zetelt. (Foto: Gerard Schalkx).

Afbeelding