Afbeelding
Foto: Peter de Koning

WESTIVAL ZAMELT 8.761,40 EURO IN VOOR DOELEN SERIOUS REQUEST

Serieuze bedragen Boxtelse LifeLine

JULES HAMELEERS

Geen glazen huis meer, maar drie dj-duo's die door heel het land liepen: Serious Request bracht 1,3 miljoen euro op zo werd op kerstavond bekendgemaakt. Rob Janssen en Jorien Renkema vonden hun weg van Weert naar Utrecht en passeerden ook Boxtel en Liempde. Donderdag stopten de radiomakers in Boxtel bij de Angelaschool en het festival van Buurtschap West, Westival, dat maar liefst 8.761,40 euro opbracht. ,,Ik durfde er van te voren geen cijfer aan te hangen, maar dit overstijgt natuurlijk alle verwachtingen", aldus Cindy van der Meijden van de buurtvereniging.

De leerlingen van de Angelaschool ontvingen de radiomakers vol enthousiasme. Toen ze de dj's de hoek om zagen komen, renden ze met z'n allen hun kant op. Vol trots presenteerden de kinderen cheques van meer dan duizend euro. Het bezoek was kort maar krachtig, want diezelfde avond moesten Renkema en Janssen nog in Tilburg arriveren.

Het was een drukte van jewelste rond het duo. De dj's werden begeleid door enkele vrijwilligers van Het Rode Kruis terwijl ze liepen, moesten aandacht besteden aan iedereen die hen trots hun inzamelingsactie presenteerde en maakten tussendoor ook nog een live radioprogramma. ,,Natuurlijk mag je meelopen!", zei Renkema toen gevraagd werd naar een reactie voor deze krant. ,,Maar het kan zijn dat ik af en toe afgeleid raak door wat ik in mijn koptelefoon hoor", vertelde ze, terwijl ze een telefoontje aannam van een luisteraar.

SNEL WEER WEG

,,Het is wel heel moeilijk, dat je overal zo snel weg moet", aldus Renkema. ,,Mensen hebben zoveel moeite gedaan, dus het liefst wil je overal lang blijven. Toch heb ik wel het gevoel dat mensen het begrijpen." Ze lachte en gaf aan dat ze echt verder moesten lopen, omdat het in hun eerdere etappes ook mislukte om de planning te halen. ,,Anders komen we nooit aan in Tilburg."

,,Het is wel al de derde shift, dus er beginnen wat pijntjes te komen", zei Renkema. Tijdens het bezoek aan Westival was daar niks van te merken: vol enthousiasme liepen de dj's de polonaise met de aanwezige organisatie en vrijwilligers. ,,Het was wel lastig, omdat ze veel eerder kwamen dan gepland, waardoor er nog weinig publiek was", vertelde Van der Meijden. ,,Maar we hadden vooraf besloten om er gewoon ons eigen feestje van te maken. En dan konden we alleen maar hopen dat ze langskwamen."

Westival was een succes; door de verkoop van eten, drank en kerstmutsen werd het hoge bedrag bereikt. Maar het belangrijkste: iedereen ging gemoedelijk met elkaar om. Van der Meijden: ,,Alles klopte gewoon."

OP DE FOTO'S: Rob Janssen en Jorien Renkema juichten bij de Angelaschool (onder) en liepen de polonaise op Westival (boven). (Foto's: Peter de Koning).


GEMIDDELD 'BOXTELS' HUIS KOST VIJF EURO PER JAAR MEER AAN OZB

Huizen in Boxtel bijna 7 procent meer waard

PÅL JANSEN

Twee procent wil de gemeente Boxtel meer aan onroerendezaakbelasting (ozb) binnenhalen over 2019, een 'trendmatige stijging' volgens het college van B en W. Voor eigenaren van woningen betekent dit gek genoeg een verlaging van het ozb-tarief. De oorzaak is de enorme stijging van de WOZ-waarde in Boxtel. Van 244.000 euro naar 261.000 euro, een plus van bijna zeven procent.

Omgerekend betaalde een huishouden met een woning van gemiddelde waarde dit jaar 316,22 euro aan ozb. Alleen de waarde van woningen is flink gestegen. Over 2017 werd de gemiddelde huiswaarde getaxeerd op 244.000 euro, over 2018 ligt dat bedrag op bijna 261.000 euro. Dus de ozb-belasting loopt daardoor op naar 321,29 euro, ondanks dat het belastingtarief naar beneden is bijgesteld. Dus heel simpel gezegd: een eigenaar van een gemiddelde woning betaalt komend jaar vijf euro meer aan ozb-belasting.

BEDRIJVEN EN CLUBS

De heffingen op niet-woningen stijgen licht. Het gaat dan om bijvoorbeeld bedrijfspanden of clubgebouwen. De waarde hiervan is een klein beetje gedaald volgens de berekeningen. Het college van B en W belast gebruikers van deze panden met een iets hoger tarief van 0,2256 procent ten opzichte van 0,2201 procent in 2019. Eigenaren van het vastgoed krijgen te maken met tarief van 0,2756 procent ten opzichte van 0,2752 procent een jaar eerder.

Ook gebouwen van maatschappelijke organisaties (zoals sportclubs en muziekverenigingen) vallen onder 'niet-woningen'. CDA diende hiervoor in de gemeenteraadsvergadering van 11 december een motie in. De partij wilde laten onderzoeken of de ozb-belasting voor gebruikers en eigenaren van dat soort panden opgeheven kan worden. Immers, het zogeheten Belastingplan 2019 van de Rijksoverheid dat vorige week is goedgekeurd in de Eerste Kamer, biedt die mogelijkheid. De motie werd weggestemd: naast de christendemocraten stemde alleen raadslid Dymph van de Vries (VVD) voor.

ZONNEPANELEN

Van de Vries vroeg tevens tijdens de raadsvergadering op 11 december aan wethouder Herman van Wanrooij (financiën) of investeringen in duurzaamheid (zoals zonnepanelen) van woningen niet opgeteld hoeven worden bij de WOZ-waarde. ,,Als er zonnepanelen op komen te liggen, wordt een huis meer waard. Dus gaat de ozb omhoog", stelde Van Wanrooij, ,,Daar ga ik niet over."

Volgens een uitspraak van de rechter eerder dit jaar, tellen zonnepanelen mee voor de WOZ-waarde. Echter, met het aannemen van het Belastingplan 2019 in Den Haag is ook besloten dat er een voorstel komt waarin zonnepanelen buiten de ozb worden gelaten. Dit op initiatief van de VVD.

De Boxtelse afdeling van de VVD, maar ook Combinatie95 pleitte al in de raadsvergadering van 20 november om deze duurzaamheidsinvesteringen niet mee te nemen in de WOZ-waarde. Maar dat voorstel sneuvelde omdat uiteindelijk alleen Van de Vries en de fractieleden van het CDA instemden. Energiecoöperatie Boxtel (ECB) noemde het eerder al een 'straf' op duurzame investeringen.


The Ducktownband opent nieuwe jaar in Comsche Hoeve

The Ducktownband uit Boxtel houdt dinsdag 1 januari in De Comsche Hoeve het Vette Oliebollen Festijn. Dit is de nieuwjaarsreceptie van de muziekkapel.

Naast nieuw repertoire zijn er ook zelfgebakken oliebollen van Bernard en wordt er geproost op 2019. Aansluitend is er een afterparty met dj Frank.

De bezoekers zijn vanaf 14.00 uur welkom in zaal De Comsche Hoeven aan de Stationsstraat 46b in Boxtel om het nieuwe jaar in te luiden.

Liempde

Oliebollen Looeind

De oliebollen van buurtvereniging Looeind zijn dit jaar op maandag 31 december te koop van 10.00 tot 15.00 uur bij de ingang van bakkerij Van Eijndhoven aan de Parkstraat. De traditionele traktatie kosten zestig cent per stuk en zes euro per elf. Met de opbrengst van de actie worden clubactiviteiten georganiseerd.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding