Jacques Grubben neemt zondag 13 januari afscheid van de Boxtelse Heilig Hartparochie, waar hij bijna negen jaar werkte. Bisschop Gerard de Korte heeft Grubben benoemd tot pastoor in Nijmegen. (Foto: Peter de Koning).
Jacques Grubben neemt zondag 13 januari afscheid van de Boxtelse Heilig Hartparochie, waar hij bijna negen jaar werkte. Bisschop Gerard de Korte heeft Grubben benoemd tot pastoor in Nijmegen. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

VERTREKKEND PASTOOR JACQUES GRUBBEN BLIKT TEVREDEN TERUG OP FUSIE HEILIG HARTPAROCHIE

'Af en toe schuurt het nog een beetje en dat mag best'

HENK VAN WEERT

Zijn vertrek komt een beetje vroeger dan verwacht. Maar pastoor Jacques Grubben van de Heilig Hartparochie had er wel rekening mee gehouden dat hij na een jaar of tien overgeplaatst zou worden; het wordt Nijmegen. Hij kijkt dankbaar terug op een fijne tijd in Boxtel en omgeving. De samenvoeging in 2015 van de parochies uit de afzonderlijke dorpen is volgens Grubben een van de belangrijkste ontwikkelingen sinds hij in de zomer van 2010 hier aan de slag ging. ,,Er is meer vrede gekomen."

Grubben (Eindhoven, 1960) wordt pastoor in Nijmegen waar een moeilijke fusie tot stand is gebracht met parochies in het gebied tussen Dukenburg en Malden. Zijn overplaatsing daar naartoe ziet de pastoor als een erkenning voor de manier waarop de fusieparochie in Boxtel tot stand is gekomen. ,,Dat proces is betrekkelijk rustig verlopen. In Nijmegen liggen er nog wel wat problemen qua samenvoeging." Grinnikend: ,,Enkele pastoors zijn er overspannen door geraakt. Ik hoop niet dat dit mijn voorland wordt..."

Uit de manier waarop hij zijn woorden uitspreekt, blijkt dat Grubben vertrouwen heeft in de goede afloop daar. ,,Ik ga in Berg en Dal wonen. Een mooi gebied. Lekker rustig ook. Heel anders dan het pastoraal centrum op Duinendaal. Hier is altijd wat te doen. En dat is voor de rust niet altijd bevorderlijk." Nijmegen kent Grubben niet zozeer. ,,Ja, ik heb er ooit als hockeyer een kampioenswedstrijd gespeeld. In het stadscentrum woont een diaken die ik ken en in Malden is er een kapelaan die tegelijk met mij tot priester is gewijd."

OP SMAAK BRENGEN

De priester werd in augustus 2010 - enkele maanden nadat hij was gewijd - benoemd tot kapelaan van de toenmalige Verrijzenisparochie. Die was vier jaar eerder ontstaan toen de geloofsgemeenschappen van de Sint-Petusbasiliek, de Heilig Hartkerk en de in 2003 gesloopte Maria Reginakerk werden samengevoegd. Díe fusie ging niet van een leien dakje, mede omdat vooral het bisdom daarbij aan de touwtjes trok. ,,Bij het fusieproces in aanloop naar 2015 riepen we het bisdom erbij als het nodig was. Dan kom je toch tot een heel andere manier van samenwerken. Er werd ons gevraagd 'soep met ballen' te maken, maar dan moet je wel de tijd krijgen om die op smaak te brengen", aldus Grubben.

De vertrekkende pastoor benadrukt dat het goede verloop van de fusie zeker niet aan hem alleen is te danken: ,,Het was een prima teamwork tussen bestuur en werkgroepen. Ik zie dat contactgroepen naar elkaar toe groeien. Natuurlijk schuurt het af en toe nog best eens, maar dat mag ook. Het is immers een proces van wennen aan elkaar. We zoeken eenheid in verscheidenheid én verscheidenheid in eenheid." Grubben zegt er graag en met veel plezier aan meegewerkt te hebben. ,,Ik ben daarin als een soort kauwgom: ik plak vast en 'schiet' telkens weer terug. Het is zaak om steeds met open vizier te strijden. In de samenwerking gaat het zowel van bottom up als top down. Die wisselwerking zorgt voor een vitale parochie merk ik."

De fusie in 2015 ging ook Grubben overigens niet in de koude kleren zitten. ,,Natuurlijk niet. Mijn eerste kerk waar ik als kapelaan verantwoordelijk voor werd was de Heilig Hartkerk; het was my love baby als het ware. De viering waarmee het godshuis aan de eredienst werd onttrokken, vond ik indrukwekkend en emotioneel."

Met een lach spreekt Grubben de wens uit dat hij bij de lezers van deze krant níet in de herinnering voortleeft als de pastoor die 'alles heeft verkocht'. Hij doelt natuurlijk op de verkoop van de Heilig Hartkerk aan de Baroniestraat waarvan de naam voortleeft in de fusieparochie. Maar ook het afstoten van de pastorieën in Liempde en Esch. ,,We moeten reëel zijn. De grote gebouwen komen niet meer vol. De grandeur van vroeger hoeft ook niet terug te keren. Als we maar oog houden voor naastenliefde. Bovendien willen we voor elk dorp de eigen kerk behouden. Dat is afhankelijk van het kerkbezoek, maar ook van het aantal beschikbare vrijwilligers én van de financiën. En dus was verkoop van onroerend goed onvermijdelijk."

De terugloop van het aantal kerkgangers is in de ogen van Grubben momenteel minder groot dan in het verleden. ,,De cijfers laten een stabilisatie van het aantal gelovigen zien. Bovendien zijn mensen actief in hun parochie. Dat zie je aan de vorming van een nieuw kinderkoor, aan het verdelen van gezinsvieringen over de vier kerken van de parochie. Maar ook aan peuter- en kleutervieringen met Kerstmis en het familiepastoraat dat activiteiten organiseert voor gezinnen met jonge kinderen."

OECUMENE

Door de jaren heen hebben veel mensen de katholieke kerk verlaten. Maar er volgens de scheidende pastoor zijn ook mensen die zich naar de randen van kerk hebben bewogen, minder de binding voelen. ,,Maar de behoefte aan spiritualiteit is er én blijft. Dat is ook de reden dat we de samenwerking zoeken met andere geloofsovertuigingen; ik heb de voorbije jaren flink geïnvesteerd om goede relaties op te bouwen. Ik hecht aan de oecumene en ben blij met de goede band met bijvoorbeeld predikant Corrie Terlouw van de Protestantse Gemeente. Maar ook met de moslimgemeenschappen. We durven onze nek uit te steken en de uitdaging te zoeken. Het is zaak in plaats van de verschillen de overeenkomsten te benadrukken. Als we daarin stappen naar elkaar zetten, komen we er wel."

Terugblikkend op zijn jaren in Boxtel, is Grubben dankbaar voor het vertrouwen dat hij ondervond van gelovigen in de verschillende kerkdorpen van de Heilig Hartparochie. ,,Ik ervaar dat onder meer als mensen speciaal naar mij vragen om de uitvaartdienst voor hun dierbare te verzorgen."

AFSCHEID OP 13 JANUARI

Geertjan van Rossem, nu plebaan van de Sint-Janskathedraal in 's-Hertogenbosch neemt het stokje per 1 februari van Grubben over. Zondag 17 februari wordt de nieuwe pastoor door de bisschop in de Sint-Petrusbasiliek geïnstalleerd. De parochie neemt zondag 13 januari afscheid van pastoor Grubben. Dat gebeurt tijdens de Nieuwjaarsviering, om 10.30 uur in de Sint-Petrusbasiliek. Na de eucharistieviering staat het parochiebestuur kort stil bij het vertrek. Aansluitend kunnen parochianen de pastoor persoonlijk de hand schudden.

Pastoor Grubben wil geen persoonlijk cadeau, maar stelt een bijdrage op prijs voor een ex-verslaafdenproject in Letland. Daar zijn veel vrijwilligers bezig om naast het eerder gestichte House of Betlehem in Riga een tweede ontmoetingsplaats te creëren. Wie een financiële bijdrage wil leveren, kan dat in enveloppe sluiten of overmaken op rekening­nummer LV72HABA0551 034255532, HABALV22, ten name van Nodibinajums Nova vita.


PAROCHIEBESTUUR: 'HET WAS FIJN SAMENWERKEN MET GRUBBEN'

Gespreid bed voor pastoor Van Rossem

De woorden zijn deze maand al vaker gevallen: de juiste man, op de juiste plaats, op de juiste tijd. Dit keer zijn ze echter niet aan oud-burgemeester Mark Buijs gericht, maar aan Jacques Grubben. Het bestuur van de Heilig Hartparochie kijkt met een goed gevoel terug op de tijd met de pastoor. ,,Een fijne man om mee te werken. Samen hebben we rond de fusie en daarna een goed fundament gelegd voor zijn opvolger, Geertjan van Rossem", geeft vicevoorzitter Jos Polman aan.

RENS VAN DEN ELSEN

Polman en Grubben hebben de afgelopen jaren intensief samengewerkt. Na de fusie moest de parochie namelijk ook weer goed opgebouwd worden en daar drukte de pastoor zeker zijn stempel op volgens het bestuur. ,,Het scheelt wellicht dat we allebei een achtergrond in het bedrijfsleven hebben (Grubben was voorheen econoom, Polman komt uit de makelaarswereld - red.). Daardoor voelden we elkaar goed aan. De samenwerking is altijd prettig verlopen en we hebben nooit een onvertogen woord gehad met elkaar", vertelt Polman. ,,We kregen na de fusie ook alles financieel snel en goed op de rit. Menig bedrijf zou daar jaloers op zijn kan ik je vertellen."

Als Van Rossem in februari in Boxtel van start gaat als nieuwe pastoor stapt hij volgens Polman in een gespreid bedje. ,,Er staat een gedegen bestuur dat verder wil bouwen, dat is in zijn voordeel. We hebben er alle vertrouwen in dat hij het prima gaat doen in de parochie."

BESCHEIDEN

De vicevoorzitter vindt het jammer dat Grubben nu vertrekt. ,,Het is een bescheiden man die mensen altijd wist te raken en te inspireren om het geloof terug te vinden. Ondanks alle slechte zaken die we uit de kerk horen, is hij een lichtpunt dat we altijd kunnen gebruiken. Grubben is er voor iedereen, in goede en in slechte tijden. Hij liet zich ook altijd zien in het dorp, ging overal op de fiets naartoe. Dat sprak mensen aan", vindt Polman.

Een advies heeft de parochiebestuurder nog wel voor Grubben: ,,Dat hij goed op zichzelf let. Omdat hij altijd voor anderen klaarstaan, wil hij zich nog wel eens wegcijferen."

FOTO LINKS: Vicevoorzitter Jos Polman van de parochie noemt de scheidende pastoor een lichtpunt dat de kerk goed kan gebruiken. (Foto: eigen collectie).

Afbeelding