WERKGROEPEN IN JANUARI AAN DE SLAG

PEP wil nu doorpakken met dorpsvisie van Esch

De werkgroepen binnen het Platform Esch Perspectief (PEP) gaan woensdag 23 januari samen aan de slag voor de op te zetten dorpsvisie. Tijdens een kennismakingsavond in november schreven veel bezoekers zich al in voor een van de groepjes. Onder de thema's verkeer, zorg en welzijn, verenigingsleven en wonen en leefomgeving gaan zij samen zitten om ideeën voor de toekomst van het dorp uit te werken.

Het bestuur van PEP kijkt tevreden terug op de eerste grote bijeenkomst. ,,Er was sprake van een onverwacht grote opkomst, waar wij als bestuur nog steeds niet bij kunnen. Het geeft ons het vertrouwen dat we na deze frisse start samen met alle Esschenaren een duidelijk en realiseerbaar toekomstplan kunnen maken", aldus bestuurslid Cees van Rooij.

De leden van het platform hebben de afgelopen weken gebruikt om alle informatie en ideeën die de bezoekers konden spuien op een rijtje te zetten. Aan de hand van de aanmeldingen zijn er vier werkgroepen geformeerd, die in januari het project gezamenlijk aftrappen. Tijdens de bijeenkomst, die in dorpshuis De Es wordt gehouden, wordt duidelijk wat er precies verwacht wordt van de werkgroepen. Ook de planning per groep wordt hier vastgelegd.

Gedurende maximaal vijf avonden gaat iedere werkgroep met haar eigen thema aan de slag. ,,Het doel is om concrete verbeterpunten voor het dorp te benoemen. Vervolgens worden uitkomsten van de werkgroepen samengevoegd en uitgewerkt tot het dorpsplan. Daarin komen eenduidig uitvoerbare acties, inclusief de daarbij behorende kosten, een planning of tijdspad en uitvoering door bewoners, gemeente of samen", aldus Van Rooij. Medio 2019 wordt dit plan eerst aan de Essche inwoners gepresenteerd en aansluitend aan de gemeente voorgelegd.

Het is nog mogelijk om deel te nemen aan de werkgroepen. Aanmelden kan via e-mail: info@eschperspectief.nl. Meer informatie staat ook op www.eschperspectief.nl.


B en W: 'We hadden RKO eerst in moeten lichten'

B en W van Boxtel had de resultaten van het extra onderzoek naar een fietstunnel bij rotonde Boseind eerder moeten delen met Rond Kerk en Orion (RKO). Dat geeft het college aan in een antwoord op schriftelijke vragen van de Boxtelse D66-fractie.

Dorpsberaad RKO uit Lennisheuvel vernam onlangs uit de media dat een tunnel niet mogelijk zou zijn. Het stuurde daarop een brief op poten naar het gemeentebestuur, met de mededeling dat het vertrouwen weg is. RKO vroeg eerder dit jaar zelf om het extra onderzoek en had de resultaten graag eerst ingezien, voordat die wereldkundig werden gemaakt.

De raadsfractie van D66 schrok van de scherpe toon in de brief en vroeg het college om opheldering. B en W betuigt nu spijt. ,,Dit komt door de druk om met resultaten naar de raad te komen. Door de complexiteit duurt het allemaal veel langer, waardoor we helaas verzuimd hebben RKO tijdig te informeren", luidt het antwoord van het college op de vraag van de democraten.

Het college benaderukt nog geen definitief besluit te hebben genomen over de inrichting van het knooppunt. Het is volgens B en W wel de intentie om de aangegeven voorkeursvariant verder te ontwikkelen.