Afbeelding
Foto: Daisy Renders

BHC EN JRL ZETTEN ZICH VOOR DE FEESTDAGEN IN VOOR GOED DOEL

Attracties zijn goudmijntje kerstactie

,,Meneer, dit boek is echt iets voor u." Prima verkopers zijn het, de brugklassers van het Jacob-Roelandslyceum (JRL). En ook de onderbouwleerlingen van het Baanderherencollege (BHC) wisten veel spullen aan de man te brengen. Beide middelbare scholen hielden in de dagen voor de vakantie hun kerstmarkt. En in beide gevallen ging het geld naar een goed doel.

JAN HERMENS EN RENS V/D ELSEN

De leerlingen van het JRL doen niet voor niets hun best. Iedere euro die ze verdienen, is voor kansarme kinderen in het Boliviaanse Cochabamba. De tussenstand van de kerstactie overstijgt vrijdagmiddag om een uur al ruimschoots de negenduizend euro.

Wie nagels wil in alle kleuren van de regenboog, kan helemaal losgaan op de markt in de aula. Meisjes en jongens laten hun creativiteit de vrije loop en tonen elkaar trots het resultaat. Met de vingers gespreid gaan ze op weg naar de kermis.

Tussen kerstmis en kermis zitten maar twee letters verschil. Het ene feest combineert prima met het andere, dat blijkt wel in de gymzaal. Wout en Marick staan bij een reusachtig opblaasbaar dartsbord. Voor een euro mogen bezoekers drie keer gooien. Ballen in dit geval, geen pijltjes. ,,Wie de meeste punten scoort, wint een prijs", vertelt Wout, terwijl hij op een tafel met lekkernijen wijst. Ook de boksbal ontbreekt niet. Dit apparaat is een goudmijntje. Rijendik staan de leerlingen te wachten tot ze het leer een flinke mep mogen verkopen. De een wil uiteraard niet voor de ander onderdoen.

Dat geldt ook voor de kop van Jut. Niet helemaal ongevaarlijk deze attractie. Wie de hamer zonder te kijken over de schouder zwaait, loopt het risico een ander voor zijn hoofd te slaan. Of de houten hamer de dag overleeft is zeer de vraag. Er tikken nogal wat mensen mis. Dat geeft niet. Raak of niet raak, elke klap is een spreekwoordelijke daalder waard. Bij iedere hamerslag rinkelt namelijk de kassa voor Cochabamba. En dat is precies de bedoeling.

FRANNIEZ

De jongens en meisjes van het BHC zamelen tijdens de kerstmarkt geld in voor Franniez. Een op het eerste oog ingenieus spaarsysteem voor kinderen met een chronische ziekte. Toch weten Niels en Thijs het goed uit te leggen aan de bezoekers. ,,Zieke kinderen kunnen hiermee sparen voor vreugdemomentjes", vertelt Niels, terwijl hij een soort spiraalstandaard erbij pakt. ,,Bij elke behandeling of een goede of slechte dag, krijgen zij een sticker die ze op een trede kunnen plakken in de spiraal. Zo ontstaat er een kleurrijk dagboek", voegt Niels toe. Ze zitten beiden bij het kraampje van het goede doel. Ze hopen zo'n tweehonderd euro binnen te halen. ,,Mijn zakgeld zit nu al allemaal in de bus", zegt Niels.

Ook hun klasgenoten zijn druk in de weer om hun waren te verkopen. ,,Iedere klas heeft een eigen kraampje ingericht", vertelt juf Maartje Brouwers, tevens 'hoofd' kerstcommissie. ,,Er is veel eten en drinken, maar ook kerststukjes, spelletjes zoals blikwerpen en curlen en er is een mini-rommelmarkt", licht ze trots toe, terwijl ouders, opa's, oma's, broers en zussen, zich langs de kramen murwen.

Er worden ook nagels gelakt, dat is populair bij zowel meisjes als jongens. Veerle heeft haar tafeltje vol staan met verschillende kleuren. ,,Ik heb eigenlijk nog nooit andermans nagels gelakt", geeft ze toe. ,,Maar het gaat best goed hoor."

Er is uiteindelijk ruim tweeduizend euro opgehaald voor Franniez. En dat is inclusief het zakgeld van Niels.

FOTO BOVEN: Van kerststukjes verkopen tot een mini-rommelmarkt. De leerlingen van het BHC waren actief voor Franniez. (Foto: Daisy Renders).

FOTO LINKS: Meisjes en jongens laten hun nagels lakken tijdens de kerstmarkt van het JRL. (Foto: Albert Stolwijk).

Afbeelding