Journalistiek
onafhankelijk

Feit is dat in Nederland de journalistieke onafhankelijkheid en daarmee ook de -vrijheid steeds meer onder druk staat. Over de oorzaken daarvan zal ik hier niet ingaan. Wel op de Boxtelse situatie met betrekking tot dit onderwerp, die waarschijnlijk niet (veel) zal afwijken van de landelijke.

Eerder volgde in deze rubriek een tweetal berichten over dit onderwerp van dr. A.M. Bastings, waarvan het laatste in BC van donderdag 20 december jongstleden verscheen. Zijn verhaal lezende deed mij ineens terugdenken aan, naar ik meen, vorig jaar toen ik een stukje schreef dat in Vrije Tribune werd geplaatst. Onderwerp: mijn stelling dat een krant abonnees heeft en een stichting (i.c. Stichting Brabants Centrum) geen leden kan hebben. Aanleiding vormde de actie van directeur Henk van der Zee van Brabants Centrum die meldde bezig te zijn met ledenwerving en het feit dat lid zijn voordeel opleverde.

Een week later reageerde directeur Van der Zee in genoemde rubriek. Toen ik daarop dupliek wilde geven, kreeg ik een e-mail van directeur Van der Zee dat hij de discussie sloot en mijn dupliek niet zou plaatsen. Ik heb toen mijn wenkbrauwen maar eens flink gefronst. Bij een journalistiek onafhankelijke redactie had ik een antwoord van die redactie verwacht, niet van de (commercieel) directeur.

Reeds geruime tijd na het vertrek van hoofdredacteur Marc Cleutjens, stond hij in die functie nog steeds vermeld op de website van BC. Pas na een melding van mijn kant is zijn naam en functie verwijderd. Recent raadplegen van genoemde website (rubriek Wie zijn wij?) leert dat de functie van hoofdredacteur niet eens meer bestaat. Een teken aan de wand?

        RUUD VAN NOOIJEN

Naschrift redactie en directie: Stichting Brabants Centrum is in vrijwel alle jaren van haar bestaan geleid door een directeur/hoofdredacteur. Dat de naam hoofdredacteur niet meer apart wordt gebruikt heeft alles te maken met de praktijk. Dankzij de kleinschaligheid van het team worden artikelen in nauw overleg gemaakt, besproken en gepubliceerd. De journalistiek onafhankelijke functie is van de stichting, het gehele team. Net als voorheen bewaken de redactie en directie de onafhankelijkheid en blijft de directie voor alles eindverantwoordelijk. Omdat het een bedrijfskundige vraag was van de heer Van Nooijen heeft de directeur gereageerd op de eerste ingezonden brief en in een mail aangegeven dat de tweede brief niet meer zou worden geplaatst omdat het dan een soort persoonlijke briefwisseling werd en hem uitgenodigd voor een kop koffie. Die uitnodiging staat nog steeds.


Populist (5)

In een eerdere Vrije Ttribune sprak ik mijn verbazing uit over de naschriften bij ingezonden brieven door Brabants Centrum. Mijn stelling was dat Brabants Centrum de door mij gewenste openbare discussie hiermee doodsloeg.

Het verweer van Brabants Centrum was dat zij zich genoodzaakt zag feitelijke onjuistheden via een naschrift te melden. Pal onder het naschrift van mijn ingezonden stuk stond een ingezonden brief van Hans Pel. Naar mijn bescheiden mening stond deze brief vol feitelijke onjuistheden, gelukkig zonder naschrift van Brabants Centrum. De vele reacties op de brief van Hans Pel deden me dan ook veel genoegen. Het was een schoolvoorbeeld van een openbare discussie.

Laat dit de aanzet zijn voor de 'vrije' meningsuiting in Brabants Centrum van 2019.

        GUUS BASTINGS