Afbeelding
Foto: Maarten Melis

TEVREDENHEID OVERHEERST BIJ KOOPLUI EN PUBLIEK


Weekmarkt terug op haar oude stek

JULES HAMELEERS

Het is een natte aangelegenheid, de eerste weekmarkt op de vertrouwde, maar vernieuwde Markt. Er staan minder kramen dan normaal en ook het winkelend publiek is beperkt en weggedoken in jassen en onder paraplu's. Desondanks zijn de reacties van ondernemers en winkelaars positief: ,,Maar het is natuurlijk altijd even zien, het is moeilijk te zeggen na zo'n eerste keer", aldus Marcel Broekhof van de stroopwafelkraam.

Voor de wafelverkoper is er weinig veranderd: hij staat terug aan de kop van de Markt, bij De Croon. De afstand naar de andere kramen is alleen een stukje groter. ,,Als het pad dichter langs mijn kraam loopt, dan heb je wel kindjes die roepen 'Mama, die wil ik!' en dat heb je nu natuurlijk een stuk minder", vertelt Broekhof. Om de suggestie dat hij dan misschien kan vragen of hij wat op mag schuiven, moet hij lachen. ,,Dat hoef ik niet te vragen, dat doe ik gewoon."

JONGELUI

,,Ik ben blij dat we weer terug zijn op onze oude plek", zegt André Olislagers, terwijl hij leunt op zijn toonbank en de kippen achter hem aan het spit draaien. Hij vindt het allemaal wel prima zo. ,,Hier heb ik behoorlijk wat aanloop van jongelui van de scholen die hier in de buurt liggen", vertelt Olislagers. ,,Ik denk dat ik op de Hendrik Verheeslaan een kwart minder omzet draaide."

BREDER

Michel Geilfus, die zijn wekelijkse boodschappen komt doen, vindt ook alles oké zo. ,,Mijn vrouw en ik vragen ons wel af wat er nou eigenlijk veranderd is", zegt hij glimlachend. Hij vindt het wel fijn dat het lijkt alsof de kramen wat ruimer opgezet zijn, terwijl de winkeliers in totaal toch twee meter minder ruimte hebben. Door het hondenweer zijn er nu wel minder kramen dan normaal, waardoor hij aangeeft dat het even afwachten is hoe het uiteindelijk eruit gaat zien allemaal. ,,Ik snap alleen niet waar dat voor dient", zegt hij, wijzend naar het driehoekige podium.

Ook Greet Koelewijn van bakkerij 't Stoepje heeft het gevoel dat ze meer plek heeft. Zij paste niet meer aan de aan de kopse kant van de markt, dus heeft nu een nieuwe plek, dicht bij het gemeentehuis. ,,Ik ben heel blij hier, we hebben veel meer ruimte om onze waar uit te stallen", vertelt ze. Haar tongval verraadt dat ze geen Brabantse wortels heeft. Koelewijn komt uit de buurt van Amersfoort, maar staat elke week in Boxtel op de markt. ,,Het zijn zo'n fijne mensen, daarom komen we hier graag." Ze imiteert het Brabantse accent, waardoor een van haar klanten grinnikt: ,,Houdoe!"

WOONSTICHTING VERSNELT TEMPO WERKZAAMHEDEN

Sint-Joseph plaatst vijfduizendste zonnepaneel

Woonstichting Sint-Joseph plaatste onlangs het vijfduizendste zonnepaneel op het dak van een eengezinswoning. Daarmee heeft de corporatie nu gemiddeld meer dan één zonnepaneel per huurhuis. ,,Een resultaat waar we trots op zijn. En waar onze bewoners ook van profiteren. Hun woonlasten gaan immers omlaag", aldus een woordvoerder van Sint-Joseph.

De woonstichting is al langere tijd bezig met het verduurzamen van de huidige woningen. In 2025 wil zij alle huizen van een A- of B-label hebben voorzien. In 2050 moet de hele woningvoorraad energieneutraal zijn.

ISOLEREN

,,Om die deadline te halen, gaan we het tempo waarin we deze werkzaamheden uitvoeren versnellen. Tot 2020 isoleren we zeshonderd extra woningen", vertelt de woordvoerder. ,,Voor iedereen geldt dat de woning nu optimaal geïsoleerd wordt met energiebesparende maatregelen. Denk daarbij aan het isoleren van het dak, de gevel en de vloer. Ook kunnen huurders dus kiezen voor zonnepanelen op het dak."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding