Afbeelding
Foto:

LIEMPDSE KERSTSTALLEN TOT DRIEKONINGEN TE ZIEN

Alpaca's grote hit op kribkesroute

Het lijken er ieder jaar meer te worden, de kerststallen tijdens de Kribkesroute in Liempde. Zondag werd deze officieel geopend door wethouder Peter van de Wiel. Iedereen doet ook iedere keer weer zijn of haar best om een mooie, originele of nostalgische stal in de voortuin te zetten. Maar dit jaar stalen enkele alpaca's de show. Bezoekers, vooral kinderen, mochten een stukje lopen met de zes aanwezige beesten van Alpacafarm Liempde. Het gaf het jaarlijkse kerstfestijn net wat extra glans.

Niet alleen de wollige lama-achtigen zorgden voor sfeer in het centrum. Ook de diverse muziekgroepen uit Liempde droegen daar aan bij. Er was zang van De Vrolijke Noot en muziek van blaasorkesten Op naor d'Honderd en Noottoestand..

DRIE WANDELROUTES

De kribkesroute bestaat dit jaar uit drie verschillende wandelroutes, een rolstoelvriendelijke route en een speciale kinderroute. Daarnaast is het ook mogelijk om alle creaties in de buurtschappen Hezelaar, Kasteren en Vrikhoven op de fiets te gaan bekijken. Alle beschrijvingen zijn te vinden in een digitale wandelapp. Die is te downloaden via de appstore onder Routes in Het Groene Woud. Hierin zijn tevens extra wetenswaardigheden te vinden over de kerststallen.

Alle kribkes zijn nog tot Driekoningen te bewonderen. Daarna verdwijnen ze weer en mogen de inwoners van Liempde weer na gaan denken over hun volgende creatie voor 2019.


UITKIJKTOREN DE KLEINE AARDE OPEN VOOR PUBLIEK

Pionieren op het toppunt van het Ideaal

PÅL JANSEN

Voorstellen hoe het terrein van De Kleine Aarde zou kunnen zijn. Simpel gezegd is dat een van de dingen waar ontwerper Matthijs Bosman mee bezig is. Een van zijn acties? Het bedenken van het Toppunt van het Ideaal, een uitkijktoren die vrijdag werd geopend.

Pionieren, om dat werkwoord draaide het vrijdag tijdens de bijeenkomst op het terrein van De Kleine Aarde. De bijeenkomst vond plaats precies een jaar na het overlijden van Sietz Leeflang, oorspronkelijke oprichter van het Boxtelse kenniscentrum voor duurzaamheid. ,,Hij was een pionier van het eerste uur", memoreerde Bosman. ,,Het Toppunt van het Ideaal is daarom ook aan hem gewijd."

HOUTEN KIST

Bovenop de toren staat een houten kist. 'Monument voor de pionier in ons allemaal' staat erin gegraveerd. De tijdelijke uitkijkpost, waar over een jaar 22 energieneutrale sociale huurappartementen moeten verrijzen, is gerealiseerd met bouwbedrijf Heijmans die als partner meewerkt om De Kleine Aarde nieuw leven in te blazen. ,,Het hout dat we gebruikten, is van de verbrandingsoven gered. Van balken die op zee dreven, zijn planken gezaagd."

GOED STEVIG

Het bouwwerk is goed stevig, wist Bosman nog te vertellen: het kan zeshonderd kilo per vierkante meter verdragen. Er wordt tevens nog verder gewerkt aan de toren. Bosman: ,,Leerlingen van het Baanderherencollege maken momenteel glaspanelen en laseren daar vogelfiguren in. Het glas komt van de oude kassen. Ook worden meubels gemaakt zodat hier ontmoetingen plaats gaan vinden."

Naast de toren op De Kleine Aarde, werd er vrijdag nog iets onthuld. Horeca-uitbaters Ruud de Wilde en Marlies van Hamont houden vanaf heden op de laatste vrijdag van de maand de hapjesavond 'Proeven van De Kleine Aarde' met als thema pionieren. ,,En als slagzin: voor alles is een eerste keer op de laatste vrijdag van de maand", grinnikte Bosman.

FOTO RECHTS: Matthijs Bosman, de ontwerper van Toppunt van het Ideaal stond tijdens de opening van de uitkijktoren op een kist. Het is een 'monument voor de pionier in ons allemaal'. (Foto: Gerard Schalkx).

FOTO ONDER: De tijdelijke uitkijktoren op het terrein van De Kleine Aarde aan het Klaverblad. (Foto: Peter de Koning).

Afbeelding