Scheef liggende klinkers in de Dorpstraat in Gemonde. De leefbaarheidsgroep, Dorpstafel, KBO en Alwien Geerts roepen de gemeente op actie te ondernemen. (Foto: Peter de Koning).
Scheef liggende klinkers in de Dorpstraat in Gemonde. De leefbaarheidsgroep, Dorpstafel, KBO en Alwien Geerts roepen de gemeente op actie te ondernemen. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

GEMONDENAREN WILLEN DAT GEMEENTE WEGEN EN VERKEERSVEILIGHEID VERBETERT

'Kort samengevat: er ligt niet een klinker recht'

,,Om de situatie kort samen te vatten: er ligt geen klinker recht", aldus Alwien Geerts. De leefbaarheidsgroep Gemonde, de Dorpstafel, KBO en Geerts streden tot voor kort apart van elkaar voor wegenonderhoud en verbetering van de verkeersveiligheid in hun dorp. Ze hebben nu hun krachten gebundeld, een handtekeningenactie gehouden en het resultaat daarvan aan de gemeente Sint-Michielsgestel overhandigd.

JAN HERMENS

Hans Slegers is lid van de leefbaarheidsgroep Gemonde en vertelt: ,,Toen we erachter kwamen dat we met z'n allen hetzelfde doel nastreven, hebben we de handen ineengeslagen. Het wegenonderhoud in ons dorp laat zwaar te wensen over en de verkeersveiligheid op een aantal punten ook. Wat de Dorpstraat betreft, heeft de leefbaarheidsgroep op 28 september een klacht ingediend bij de gemeente over afspraken die ze niet nagekomen is. Maar het gaat niet alleen over de Dorpstraat, er zijn veel meer wegen waar echt iets aan moet gebeuren."

SENIOREN

Dorpstafelvrijwilliger Ad Bruijnel: ,,Senioren kunnen de faciliteiten in Gemonde slecht of niet bereiken door gaten en kuilen in de wegen. Met een scootmobiel, rolstoel of rollator is het geen doen. Ik ken een vrouw die in Sint-Michielsgestel woont en met haar scootmobiel niet bij de woning van haar zoon in Gemonde kan komen, eenvoudigweg doordat de Besselaar voor haar onbegaanbaar is."

Bruijnel heeft een tip: ,,Als de waterafvoer nu eens geregeld wordt via smalle metalen drainagesleuven, kunnen meerdere wegen vlakker en breder worden gemaakt. Dan is die brede holle goot van klinkers niet meer nodig."

Geerts vult aan: ,,Ik heb wat foto's gemaakt van scheuren en hobbels. Als ik alle plekken had gefotografeerd waar wat aan moet gebeuren, dan was mijn SD-kaart te klein geweest. Er ligt hier een weg, die heet De Kuilen. Die naam dekt de lading perfect."

De tijd van gaten vullen is voorbij, aldus de betrokken dorpsbewoners. Er moet meer gebeuren. Slegers: ,,Nou ja, als de gemeente alle gaten in de Dorpstraat aanpakt, is in feite de hele weg opgeknapt."

VEILIGHEID

Het gaat niet alleen om scheef liggende klinkers, maar ook om verkeersveiligheid. Geerts: ,,We willen dat de gemeente een verkeersdeskundige inhuurt die de situatie in ogenschouw neemt en aanbevelingen doet. Er zijn in het verleden wel verkeersremmende maatregelen genomen, bijvoorbeeld op de kruising van de Akkerstraat met de Dorpstraat, maar die maken volgens ons de weg niet veiliger."

Om het gemeentebestuur ervan te overtuigen dat er op korte termijn een concreet plan nodig is met daarin werkzaamheden en een tijdsbestek, hebben de de leefbaarheidsgroep, de Dorpstafel, KBO en Geerts een handtekeningenactie op touw gezet. In een week tijd tekenden 390 Gemondenaren, zonder dat de initiatiefnemers langs de deuren zijn gegaan. Draagvlak is er wel, aldus de drie mannen. Geerts: ,,We hebben dinsdagmiddag de handtekeningen met een brief overhandigd aan wethouder Bart van de Hulsbeek. De raad heeft een kopie van de brief ontvangen. We wachten nu op een reactie. Binnen een week of zes komt er waarschijnlijk een antwoord. Dat is voor ons een goed moment om de koppen weer bij elkaar te steken en ons te beraden op eventuele vervolgacties."