Afbeelding
Foto:

• CADEAUS VOOR VOEDSELBANK • KERSTSTUKJES NAAR WERELDHUIS

Scholen in ban van de kerstgedachte

RENS VAN DEN ELSEN

In het kader van de kerstgedachte zijn de basisscholen in Boxtel volop bezig. Naast de reguliere kerstvieringen die in deze laatste week voor de vakantie plaatsvinden, denken de leerlingen ook aan hun medemensen. Iedere school steekt dat weer anders in. Een kijkje op De Spelelier en de Prinses Amaliaschool.

Alle leerlingen van De Spelelier gingen vorige week aan de slag met verschillende knutselkunstwerkjes. Die doneren ze morgen, vrijdag 21 december, aan de Voedselbank. Vorig jaar ontstond spontaan het idee om de creatieve uitingen te doneren aan ouderen. Maar snel bleek dat andere scholen daar ook al mee bezig waren. ,,Toen kwamen we uit bij de Voedselbank. Daar hebben we de knutselwerkjes in de kerstpakketten gestopt, als cadeautje voor de klanten", vertelt Melanie Bullens, lid van de kerstcommissie van de school aan de Dr. De Brouwerlaan in Boxtel-Oost

De leerlingen vinden het ook leuk om te knutselen voor anderen. Zo hebben Ties (9), Senne (12), Joep (8) en zus en broer Lis (9) en Vik (7) hard gewerkt aan hun


kerstman, -boom, -krans, -ster of -bal. ,,Ik hoop dat de mensen onze knutselwerkjes in huis ophangen en dat ze het daardoor fijner vinden om samen te zijn", zegt Joep. Ties haakt daar op aan, hij ziet zijn kerstman al hangen bij een gezin: ,,Ik zou ook best nog een autootje kunnen missen." Senne zou ook haar speelgoed best willen doneren: ,,Daar speel ik toch niet meer mee", zegt ze. Lis: ,,We nemen ook spulletjes van thuis mee voor in de voedselpakketten hoor."

TAFELVERSIERING

Rowan (5), Morsal (6) en Len (6) van de Prinses Amaliaschool in de wijk Selissenwal mochten woensdagmorgen alle overgebleven kerststukjes schenken aan de bewoners van het Wereldhuis. Tijdens de kerstmarkt in Selissen waren al veel decoratiewerkjes van de leerlingen verkocht. Toch bleven er nog genoeg over om de tafels in de gezamenlijke koffieruimte sfeervoller te maken. ,,Het leek de ouderraad en de kinderen wel een leuk idee om ze aan iemand te schenken", vertelt waarnemend directeur Irma van de Wal van de school. ,,Deze kerststukjes zijn gemaakt door de kleuters en groep 7. De andere leerlingen van de bovenbouw hadden veel al zelf verkocht of meegenomen. Het geld dat we met de verkoop hebben opgehaald, zo'n 150 euro, gebruiken we voor de aanschaf van buitenspeelgoed voor de school."

De senioren die de kerststukjes al hebben gezien, waren erg blij met het werk van de leerlingen. Als dank kregen ze voor de hele klas kerstkransjes mee. De Spelelier heeft alle knustelwerken in de aula opgehangen, als aankleding voor het kerstdiner van gisteravond. Morgen gaan ze met voorzitter Arjen Witteveen van de Voedselbank mee en is de school meteen opgeruimd voor de vakantie. Zo werkt de kerstgedachte toch een beetje van twee kanten. (Foto's: Rens van den Elsen).

GROTE FOTO: Leerlingen van De Spelelier laten hun knutselwerkjes zien.

KLEINE FOTO: De leerlingen van de Amaliaschool tonen fier een van de kerststukjes die ze gaven aan het Wereldhuis.

Afbeelding